Bepillantás a SOLIDWORKS 2015 újdonságaiba!

Jöjjön el a hazai ősbemutatónkra és győződjön meg a szoftver megoldások hatékonyságáról személyesen!

Ősszel jelenik meg a SOLIDWORKS legújabb, 2015-ös verziója, melynek hazai bemutatójára október 9-én kerül sor. A program fejlesztéseit idén is a felhasználók kéréseinek megfelelően alakították ki, hogy a szoftver valóban a terméktervezők és mérnökök mindennapi munkáját könnyítse meg, ezzel is elősegítve a hatékonyabb és gyorsabb tervezést valamint az egyszerűbb és strukturáltabb munkafolyamatokat. Az alábbi cikkben a több száz újdonságból egy ízelítőt állítottunk össze a bemutatóig. Idén a SOLIDWORKS termékportfólió a tervezés (3D CAD), a szimuláció (Simulation), a műszaki kommunikáció (Composer), az adatkezelés (EPDM), a műanyag szerszámtervezés (Plastics) és elektromos rendszertervezés (Electrical) mellett két újabb taggal is bővült. Megjelent a SOLIDWORKS Mechanical Conceptual, ami gyorsabb koncepciótervezést tesz lehetővé, valamint a SOLIDWORKS Inspection program, ami a mérési és minőségellenőrzési folyamatokban nyújt korszerű megoldásokat az ügyfelek számára. És a portfólió bővülés itt még nem ér véget.

SOLIDWORKS 2015 ŐSBEMUTATÓ

Helyszín: Lurdy ház Moziterme (Budapest, 1097 Könyves Kálmán körút 12-14.)
Időpont: 2014. október 9.

Regisztráljon most!

Felhasználó környezet/nézetek

A SOLIDWORKS-ben mindig is nagy prioritással bírt a könnyű kezelhetőség és átláthatóság, így a fejlesztések idén sem maradhattak el ezen a területen. Lehetőségünk lesz kijelölési csoportokat létrehozni, hogy a gyakran használt alkatrészeket, illetve felületeket és egyéb entitásokat ne kelljen minden egyes alkalommal újra és újra kijelölni. A kis felületek megfogásához segítségünkre lesz a megnövelt pontosság és a fejlesztett nagyító használata.
A 2015-ös verzió után nem kell keresgélnünk, hogy melyik alaksajátosság mire épül. Erre egy új vizuális eszköz lesz segítségünkre, amely megmutatja a referenciákat. Az eddig is könnyen kezelhető metszési lehetőségek mellett mostantól metszési zónákat is választhatunk, amellyel még lélegzetelállítóbb és beszédesebb ábrákat hozhatunk létre. Továbbá a rajzon megszokott törést az idei évtől modellezés és összeállítás készítés közben is használhatjuk, amely leginkább a csőhálózatok és szerkezeti elemek készítésében lesz segítségünkre.

Vizuális eszköz a referenciák megtekintéséhez

Vizuális eszköz a referenciák megtekintéséhez

Metszési zóna kiválasztása

Metszési zóna kiválasztása

Törési lehetőség az összeálíltásban

Törési lehetőség az összeálíltásban

Modellezés

A modellezés terén is sok újítást üdvözölhetünk, mint például a középpontos vonal rajzolása. Továbbá mostantól választhatunk, hogy középpontból, vagy sarokpontból kiinduló szerkesztési vonalat szeretnénk használni a négyszögek rajzolásánál. A vágásnál nem kell majd teljesen zárt kontúrt használunk, amennyiben az teljesen metszi a modellt. A síkok rajzolása is egyszerűbb lesz, hiszen most már felhasználhatjuk az aktuális kameraállást is.
Kiosztásokhoz használhatunk referenciákat és képleteket is, ezzel is elhagyva a manuális számításokat. Változó kiosztást is használatunk, amelyhez egy kiosztási táblázat lesz segítségünkre.
Felületek mozgatása is könnyebb lesz, ezzel így gyorsítva a tervezést és az esetleges módosításokat. A kihúzáshoz hasonlóan végfeltételeket is megadhatunk (sarokpontig, felületig, stb.) Az eszközt multibody környezetben is használható, több felület kijelölésével. Lehetőségünk lesz a hajlított felületek kiterítésére is, amelyen azt is megtekinthetjük, hogy a felület hol nyúlt meg, vagy nyomódott össze.

Négyszög rajzolása sarokpontból kiinduló szerkesztési vonallal

Négyszög rajzolása sarokpontból kiinduló szerkesztési vonallal

Négyszög rajzolása középpontból kiinduló szerkesztési vonallal

Négyszög rajzolása középpontból kiinduló szerkesztési vonallal

Felület terítés előtt és után

Felület terítés előtt és után

Lemezalkatrészek

A lemezalkatrészek is fejlődtek, amelyből csak kettőt emelnék ki. A kontúrozott hajlításhoz most már nem kell a profiloknak párhuzamosan elhelyezkedniük, valamint a tükrözött alkatrész mostantól átveszi a szülő alkatrész adatait is.

Kontúrozott hajlítás nem párhuzamos profilokkal

Kontúrozott hajlítás nem párhuzamos profilokkal

 

Weldments

A hegesztett elemek is több újítást kaptak. Az egyik legkényelmesebb újdonság, hogy mostantól engedélyezhetjük a Vágási Lista automatikus frissítését. A Vágási Elem könyvtárak mostantól felveszik a Leírás tulajdonságban tárolt értéket, ezáltal biztosítva nagyobb áttekintést. Az elemek létrehozásakor mostantól az azonos elemek szummázott hossza és az elem darabszáma automatikusan bekerül a tulajdonságok közé. Sarokmerevítőt tehetünk az össze nem érő illetve a hengeres alkatrészek közé is. Az összetartozó elemcsoportokat jobban átláthatóvá válnak az új vizuális eszközzel. Kiemelendő újdonságnak számít, hogy mostantól multibody környezetből közvetlenül tudjuk összeállításba menteni az egész szerkezetet.

Vágási Elem könyvtár felveszi a Description-ben tárolt értéket

Vágási Elem könyvtár felveszi a Description-ben tárolt értéket

Sarokmerevítő hengeres testeken

Sarokmerevítő hengeres testeken

Elemcsoport vizuális megjelenítése

Elemcsoport vizuális megjelenítése

Rajzkészítés

Rajzi környezetben is könnyebben boldogulhatunk. Az új eszközökkel biztosan azt a szöget tudjuk mérni, amire nekünk szükségünk van. Főleg a forgatott alkatrészeknél lesz segítségünkre a szimmetrikus szögméretezés, amit az átmérőhöz hasonló módszerrel tehetünk meg. A tételszámozáskor megjelenő csillagokat is könnyebben fogjuk javítani, mivel mostantól az egérrel rámutatva információt kaphatunk a hibáról. Továbbá mostantól Spline-okat is használhatunk a megjegyzésekhez és tételszámokhoz. Bekezdési térköz szerkesztővel tehetjük minőségivé a táblázaton belül értékeket és a megjegyzéseket.

Szimmetrikus szögméretezés

Szimmetrikus szögméretezés

Spline használat a megjegyzéshez

Spline használat a megjegyzéshez

Összeállítások

Az összeállításokat egy várva várt újdonsággal kezdeném. A Lánc Kiosztással mostantól lehetőségünk lesz modellezni és szimulálni a különböző láncokat. Több opció áll rendelkezésünkre, hogy pontosan azt megjelenítést kapjuk, amit szeretnénk. További újdonság, hogy mostantól radiálisan is tudunk robbantani összeállításokat. Az ütközésvizsgálat során ki tudjuk szűrni az ütköző térfogatokat, amiket mostantól nagyság szerint sorba tudunk rendezni.

Könnyebben használhatjuk a szögkényszereket élek kiválasztásával, valamint a Távolság kényszert a grafikus felületről is tudjuk módosítani. A továbbfejlesztett Szélesség kényszerrel akár limitet is megadhatunk az alkatrészünknek, ami nagyban felgyorsítja a munkát, ha pl. egy sínen mozgó alkatrésszel szeretnénk dolgozni. Egy új kényszerrel pedig villámgyorsan tudjuk majd központosítani az összeállítás darabjait.

Lánc kényszer

Lánc kényszer

Radiális robbantás

Radiális robbantás

Továbbfejlesztett szög kényszer

Továbbfejlesztett szög kényszer

Továbbfejlesztett Szélesség kényszer

Továbbfejlesztett Szélesség kényszer

Egyéb

A Professional csomagtól elérhető Costing is tartogat számunkra újdonságokat. Mostantól teljes mértékben együtt működik a hegesztett elemekkel, öntvényekkel, fröccsöntött alkatrészekkel (Plastics), és a 3D nyomtatás költségeit is kiszámolja nekünk. A számolt értékeket szenzorként is használhatjuk, ha nem akarunk túllépni egy bizonyos anyag-, megmunkálási-, vagy összköltséget.

A program mostantól erősen támogatja a közvetlen 3D nyomtatási lehetőségeket. Ez nem is csoda, hiszen nem titok, hogy már egy ideje egyre nagyobb törekvések vannak a 2D-s rajzi dokumentáció elhagyására, amit mi sem bizonyít jobban, mint az új termék, a SOLIDWORKS MBD. Segítségével 3D-s környezetben tudjuk elkészíteni a gyártáshoz szükséges dokumentációt.

SOLIDWORKS MBD-vel készített dinamikus nézetek

SOLIDWORKS MBD-vel készített dinamikus nézetek

Forrás EuroSolid Kft.

További információ:

Svébis Zoltán
EuroSolid Kft.
www.eurosolid.hu
svebis.zoltan@eurosolid.hu

Megosztás
[
    ]