Egy kényes téma: illegális CAD/CAM szoftverek használata

Köztudott tény, hogy a világon nagyon sok kár keletkezik a szoftverfejlesztőknél az illegális szoftverek használatából. Idehaza sincsen ez máshogy. Mivel ez egy elég kényes téma melynek számos olyan aspektusa is van, melyre nem gondoltunk vagy ismertünk, ezért mostani cikkünkben megpróbálunk rávilágítani ezekre, speciálisan a CAD/CAM szoftvereket vizsgálva, hiszen ebben az esetben több olyan tényező is előtérbe kerül, mely más típusú szoftvereknél nem biztos, hogy fontos szempont a legalizáció mellett.

Mikor “illegális” egy CAD/CAM szoftver?

cadcampirateNagyon fontos tisztáznunk ezt a kérdést elsőnek, hiszen sokakban az a kép él(het), hogy egy szoftver akkor (biztosan) illegális ha az eredeti verziójának egy olyan módosított példányát használjuk, mely a használati jog korlátozásokat valamilyen módon feloldja. Ennek legáltalánosabb megjelenése a warez oldalakról letöltött illegális változatok. Azonban nem csak ilyen nyilvánvaló esetben lehet egy szoftver illegális!

Módosított (tört) verzió – Ebben az esetben az eredeti szoftver védelmét valamilyen módon módosítják, hogy a használati jogot védő eljárást megkerülve, az futtatható legyen a joggal nem rendelkező gépeken is.

Mennyiségi korlát – Sajnos illegálisnak minősül a használat abban ez esetben is, amikor a szoftver használata X mennyiségű gépre van megvásárolva és azt X+ mennyiségben használják, függetlenül attól, hogy az extra mennyiségek használatát milyen módon érték el!

Felhasználási mód változtatás – Ennek leggyakoribb esete, mikor egy szoftvert nonprofit célokra (oktatás vagy kutatás) vásárolnak olcsóbb áron, de azt ipari célokra használják. Ebben az esetben a szoftver maga “legális” csak a felhasználás módjában van az “illegális” cselekmény.

Felhasználó cég változás – Számos szoftver esetén a felhasználási engedély egy bizonyos cég nevére szól, ezért “legális” termelést a szoftverrel csak az engedéllyel rendelkező cég tevékenységében és annak telephelyén (!) lehet végezni. Előfordul olyan eset is, amikor a cég pusztán figyelmetlenségből elfelejti átíratni egy cégnév változtatáskor a licence engedélyt az új cégre.

Természetesen az utóbbi 3 eset gyakran figyelmetlenségből is adódhat olyan cégeknél, melyek egyébként legálisan vásároltak szoftvert. Azonban fontos megjegyezni, hogy ebben az esetben is előfordulhat, hogy komolyabb büntetéssel számolhat a cég, ezért érdemes ezekre gondosabban odafigyelni.

Miért érdemes legális CAD/CAM szoftvert használni?

Az illegális másolatok használatának első megfontolásból anyagi előnye van. Azonban a CAD/CAM szoftverek valós munkafolyamatban történő működtetését végiggondolva számos olyan szempont hozható fel a legális szoftverek használata mellett, mely a ténylegesen felmerülő költségek szempontjából már sokkal előnyösebb képet mutat. Vizsgáljuk meg a legális CAD/CAM szoftverek használata mellett szóló szempontokat, melyek összképe mindenkinek segítséget nyújthat a szoftvervásárlás döntéskérdésében.

1. Műszaki támogatás  (szoftverkövetés)

A legális CAD/CAM szoftverekhez opcionálisan vagy kötelezően, általában éves periódusra úgynevezett szoftverkövetés vásárolható, mely egyik része a műszaki segítségnyújtás. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a felhasználónak, ha bármilyen kérdése, problémája adódik a szoftverrel kapcsolatban segítséget kérhet a szoftver forgalmazójától. Mivel a legtöbb CAD/CAM szoftvernek van magyarországi forgalmazója, ezért a kommunikáció magyar nyelven történik és a válasz is hozzáértő szakemberektől érkezik biztosan és belátható időn belül.
Ez a szempont szokott az elsők között lenni, mikor a felhasználó a legalizáció mellett dönt, hiszen nem minden esetben szerencsés idegen nyelven, különböző csatornákból összevadászni a szükséges információkat, melyek sok esetben nem is konkrétan a mi problémánkra adnak választ.

2. Oktatás

Némileg átfedésben van az első ponttal, de mégis külön kell tekinteni rá, hiszen a szoftver használatának elsajátítása új felhasználó személy esetében is fontos lehet, így egy cég életében több alkalommal is előfordulhat a felhasználó személyek változásakor. Ilyenkor komoly problémát jelenthet, ha a cég nem tudja hatékonyan betanítani az új alkalmazottat a szoftver használatára, mely hosszútávon hatalmas plusz költségeket jelenthet!
Tételezzük fel a következőt: – egy rosszul képzett alkalmazott mondjuk csak 10%-al lassabban dolgozik, mint egy képzett. Egy átlagos mérnöki fizetés költségét feltételezve a legdrágább oktatás költsége is 150 nap alatt megtérül ebben az esetben!

3. Friss verziók (általában szoftverkövetés mellett)

Egy másik gyakran előforduló igény, hogy az illegális verziók nem minden esetben szerezhetőek be a legfrissebb verziókban, így gyakran előfordul(hat), hogy az illegális verziót használók akár több évvel korábbi verziót, vagy éppen az adott verzió nem legfrissebb hibajavítását is tartalmazó szervizcsomagját használják. Ezzel nemcsak a friss verziókban megtalálható újdonságokat nem tudják használni, de előfordulhat az is, hogy a frissebb szervizcsomagokban található hibák javítását sem tudják alkalmazni, melyek segítségével akár hatékonyabb lehetne a munkavégzés. A hatékonyabb munkavégzés pedig megint költségmegtakarítást jelent hosszútávon!

4. Posztprocesszor (CAM rendszereknél)

postpEz a pont a CAM rendszereknél a leggyakrabban előforduló probléma, mely a legalizáció mellett szól, ugyanis ez az a szoftverkomponens, melynek leginkább szükséges a testreszabása az adott cégnél kialakult vagy kialakítandó gyártási folyamatra. Az illegálisan fellelhető CAM rendszerekkel néhány esetben “érkezik” néhány elterjedtebb vezérlőhöz készült posztprocesszor,  mely a legtöbb esetben teljes mértékben nem illeszkedik a cégnél alkalmazott NC kód felhasználási módhoz. Másik lehetőség, hogy ismeretlen forrásokból (pl. interneten keresve) beszerzett posztprocesszor kerül felhasználásra. Mindkét esetben óriási kockázatot vállal a felhasználó, mivel a nem hivatalos forrásból beszerzett posztprocesszorral hibás NC pálya generálódhat, de rosszabb esetben szerszám, vagy akár géptörés is történhet! Míg a CAD rendszereknél egy virtuálisan megtervezett modell ha hibás akár újra is kezdhetjük a megtervezését, hiszen az elvesztett költség (befektetett munkaóra) elenyésző egy hibásan megmart darab, egy törött szerszám vagy gép költségéhez képest.

Mivel a CAM rendszerek forgalmazóinak legtöbbször van Magyarországi képviselete, ezért a posztprocesszorok testreszabását tökéletesen a vevő igényeinek megfelelően tudják elvégezni, mellyel a hibás NC programokból adódó problémák biztosan elkerülhetőek.
Másik fontos kapcsolódó eset, mikor a felhasználó egy új gépet vesz. Ebben az esetben az illegális felhasználók minden esetben újra és újra szembesülnek a fent leírt problémával, növelve ezzel a hibás NC programokból adódó hibákat és ezzel járulékos plusz költségeket!

5. Magyar verzió (néhány esetben)

A CAD/CAM rendszerekből illegálisan néhány esetben csak idegen nyelvű verzió szerezhető be, mely adott esetben nem okoz problémát az illegális felhasználónak. Van olyan eset azonban, mikor a legalizáció mellett szóló egyik érv, hogy a legális verzió magyar nyelven is elérhető, ezzel lehetővé téve olyan munkatárs alkalmazását, aki kényelmesebben és biztosabban tud dolgozni egy magyar nyelven futó szoftverrel.

6. Módosított program (tört verziók)

A módosított program kódot alkalmazó (tört) szoftver verzióknak van egy olyan gyakran előforduló szempontja, mely közvetlen károkat legtöbbször nem okoz (de okozhat!), de a bizonytalan működésük miatt ugyancsak plusz költséget jelenthet valós munkakörülmények között. Ez abból adódik, hogy az illegális verziók olyan szoftveres megoldásokat tartalmazhatnak, melyek a program futásának biztonságára vannak kihatással. Ezért előfordul, hogy ezek a verziók gyakrabban “lefagynak”, adott számítógép kiépítésre feltelepíthetők, másokra nem. Előfordulhat olyan eset is sajnos, amikor a módosítás miatt adatvesztés vagy akár hiba is kerülhet a munkánkba. A legfájóbb ebben az esetben, hogy a véletlenszerű megállások vagy a hibás működés okának kiderítésében a szoftverfejlesztő cég (vagy annak képviselete) nem tud segíteni, illetve maga a szoftver nem is okolható a hibás működés miatt, hiszen az “illegális” módosításokat nem a fejlesztő cég végezte el.

7. A “lebukás” anyagi kockázata

A legtöbb mostanában készült szoftver kihasználja az internet adta lehetőségeket és használati statisztikát küld(het) a fejlesztőknek. Ezen statisztikák és hibajelentések kiértékelésével könnyen segíthető a fejlesztők munkája, de kideríthető adott esetben az illegális használat is. Ha már megtörtént a lebukás több tényezőtől is függ milyen mélyen kell az adott cégnek a zsebébe nyúlnia.
A várható “büntetés” költsége legfőképpen az adott CAD/CAM rendszert fejlesztő cég “üzletpolitikájától” függ. Rosszabb esetben előfordulhat sajnos, hogy az illegálisan használt program összes feltelepített csomagjának árát meg kell fizetnünk még akkor is, ha számos csomagot nem is használtunk. Egy ilyen nem tervezett, rossz időben érkező, kellemetlen költség nemcsak bosszantó lehet, de akár a cég működését is veszélyeztetheti.

A legális szoftver használatának és beszerzésének lehetőségei

Természetesen nem minden KKV engedheti meg magának, hogy egy CAD/CAM rendszert egy összegben kifizessen. Következő cikkünkben nekik szeretnénk útmutatást adni milyen alternatív lehetőségek vannak a legális szoftverek beszerzésének illetve használatának.

Szeretnénk leszögezni természetesen azt a tényt is, hogy az illegális szoftverek használata anyagi károkat közvetlen főleg a profitot termelő üzemeknél okoz, ezért legkomolyabban ezekben az esetekben vizsgálják és büntetik a kalóz verziók használatát. A fentebb felsorolt érvek is főként erre az esetre érvényesek, hiszen egy diák, aki épp elsajátítani szeretne egy CAD/CAM rendszert nem biztos, hogy jelentős közvetlen anyagi kárt fog okozni a szoftverfejlesztő cégnek mindaddig, míg profitot nem termel az illegális szoftverrel. Az már egy másik kérdés, hogy a forgalmazók igyekeznek a diákoknak ingyen és könnyen elérhető verziókat biztosítani (akár az oktatási intézményeken keresztül), hogy tanulmányaikat ezek segítségével folytathassák. Nekik érdemes erről tájékozódni, mielőtt a letöltő oldalakat meglátogatják.

Megosztás

Kollár József

Kollár József vagyok, több mint 10 éve foglalkozom CAM rendszerek támogatásával. (SolidCAM, HSMWorks - Fusion360, PowerMILL, ArtCAM - Carveco) Korábban szerszámgyártásban dolgoztam CAM programozóként, ahol sok szakmai tapasztalatot szereztem. Cikkeimmel ezen idő alatt elsajátított tapasztalatokat és az adott CAM rendszer működési logikájának megértését szeretném átadni nektek. 

Tags:

[
    ]