Teljesen mechanikus 3D nyomtatót épített egy holland egyetemista

Daniel Bruin, az Utrechti Egyetem egyik formatervező hallgatója egyedi megközelítésben gondolta újra az additív elven történő gyártás technológiáját. Daniel elmondása szerint az automatizált folyamatok elengedhetetlenek a modern fogyasztói társadalom igényeinek kielégítésére, mivel csak ezek tudják a megfelelően egységes minőségben és mennyiségben előállítani a kívánt termékeket. Ugyanakkor a tökéletesen szabványosított gyártásból eredően az egyes tárgyak egyedisége is elvész, és az alkotó már egyre kevésbé érezheti magáénak az elkészült terméket.

[vimeo clip_id=”98488940″ width=”700″ height=”394″ align=”center”]

Legújabb munkájában ezért egy teljesen mechanikus hajtással rendelkező, analóg 3D nyomtatót épített, hogy ismét közelebb tudja hozni egymáshoz a terméket és az alkotót.

A nyomtató “programozása” egy vékony fém rúd adott formára hajlításával történik, a folyamat során pedig a szerkezet ezt a formát követi le, és ennek megfelelően állítja a nyomtatófej pozícióját, miközben az alaplemez folyamatos forgó mozgást végez. A mozgatáshoz szükséges energiát egy 13 kg-os súly függőleges mozgatásából nyeri a rendszer, amit az alsó véghelyzet elérése után kézzel kell visszaemelni. A szerkezet kialakításából látható, hogy csak hengerszimmetrikus alkatrészek gyártására alkalmas a nyomató, így a gyakorlati alkalmazhatósága inkább hasonlít egy programozható agyagozó korongéra, ám maga az ötlet és a megvalósítás ettől függetlenül is figyelemre méltó.

Forrás www.makezine.com

További információ:

Daniel Bruin hivatalos weblapján.

Megosztás
[
    ]