I-STIR dörzshegesztő rendszer FANUC robottal

A FANUC Amerika egyik rendszerintegrátora, a PaR Systems bemutatta a legújabb, I-STIR elnevezésű, robotizált dörzshegesztő rendszerét, amelyet kifejezetten összetett geometriák hegesztésére fejlesztettek ki. A rendszer a FANUC nagy teherbírású, M-900iB robotját használja az automatizált dörzshegesztési folyamat kivitelezéséhez.

Ahogy már a lineáris dörzshegesztéssel foglalkozó korábbi cikkeinkben is írtuk, a dörzshegesztési folyamat során egy menetes csappal rendelkező, henger alakú vállas szerszám forog és lassan nyomódik bele a tompán összeillesztett lemezek csatlakozó területei közé. A szerszám és a munkadarab között kialakuló surlódási hő meglágyítja a munkadarabot, ám az nem éri el az olvadáspontját. A hegesztési vonal mentén haladó szerszám ezt a meglágyult anyagrészt formálja, és a lehűlés után a két alkatrész között szilárd kötés alakul ki.

[youtube]Hpymp7xKhzk[/youtube]

A lineáris dörzshegesztést előszeretettel használják például könnyűszerkezetű járművek, például gyorsvasutak és űrrakéták nagyméretű alkatrészeinek összeillesztéséhez. A technológia egyik fontos jellemzője, hogy a kötés az olvadáspont elérése nélkül alakul ki, így az alkatrész deformációja minimális, a hegesztési varrat pedig nagyon szilárd. Műszaki tesztek igazolták, hogy például a szegecskötéseknél a lineáris dörzshegesztés kétszer olyan erősnek bizonyult.

A PaR Systems által kidolgozott rendszer alapeleme a már bizonyított I-STIR hegesztő orsó, és a hozzá tartozó elektronikai egység, amely a robotvezérlővel való kommunikációért felelős. Az I-STIR rendszer a folyamat során az X és Y irányban is méri a kialakuló erőket, és ez alapján határozza meg a szükséges pálya korrekciót. Ezenfelül az I-STIR modul végzi a Z irányú terhelés nagypontosságú, aktív szabályzását is a hegesztési folyamat során, ami elengedhetetlen a jó minőségű hegesztési varratok nagysebességű kialakításához.

Az I-STIR technológia és a FANUC M-900iB integrálásával összetett felületek dörzshegesztése is lehetővé vált. Ráadásul ezzel a megoldással a hagyományos szegcselő és ellenállás hegesztő eljárásokhoz képest sokkal gyorsabban, akár 3-4-szeres sebességgel is lehet dolgozni.

Forrás FANUC America

További információ:

A PaR Systems hivatalos oldalán.

A Fanuc hivatalos oldalán.

Megosztás
[
    ]