Makino an81nx, következő generációs termelékenység

A Makino örömmel jelentette be az új a81nx vízszintes megmunkáló központ megjelenését. Hasonlóan a Makino nx sorozatának többi vízszintes megmunkáló központjához, az a81nx kiterjeszti az 1-es sorozatbeli elődjének képességeit nagyobb megmunkálási kapacitásával, megnövelt szilárdságával és stabilitásával, fejlesztett termelékenységével és még nagyobb megbízhatóságával.

„Az eredeti a81 platform sikerére épülő a81nx az új mintapéldája a nagyméretű alkatrészek nagyteljesítményű megmunkálásának” – mondta Dave Ward, a Makino termékmenedzsere. „A gépágy és az öntött állványzat számos fejlesztésen esett át, a szerszámtárat kibővítettük, Y irányban pedig kiterjesztettük a munkaterületet. Fejlesztettünk a főorsón a jobb gyorsulás és lassítás érdekében, valamint számos egyéb fejlesztést is alkalmaztunk a szerszámgép ergonomikusabbá és könnyebben karbantarthatóvá tételére.”

Makino a81nx

Makino a81nx

Amikor nagyméretű alkatrészek megmunkálásáról van szó, a korlátolt munkaterület a leghatékonyabb megmunkálási folyamatokat és eljárásokat is hátráltathatja. Éppen emiatt az a81nx munkaterülete Y irányban 100 mm-rel nagyobb lett, így a teljes munkaterület számszerűen 900 mm, 900 mm és 1020 mm az X, Y és Z irányokban. Az Y tengely megnövelt hossza különösen előnyös járműipari alkatrészek gyártásánál, például motorblokkok és hengerfejek kritikus érintkező felületeinek megmunkálásakor.

A nagyméretű alkatrészek gyakran jelentős mennyiségű különböző alakzatot tartalmaznak, amelyek általában különböző méretűek is, ezért megmunkálásukhoz számos különböző típusú és méretű szerszámra van szükség. Az a81nx robosztus automatikus szerszámcserélő rendszerét nagyobb átmérőjű, hosszúságú és tömegű szerszámok kezelésére tervezték. A nagy szerszámkapacitás biztosítja, hogy a gyártók hatékonyan képesek megmunkálni a legkülönbözőbb alkatrészeket is.

Megnövelt gyártási képességek

A megnövelt sebességért és produktivitásért az a81nx alapfelszereltségben egy 10.000 percenkénti fordulatra képes főorsóval van felszerelve, amely 305 Nm névleges nyomatékkal és 45 kW csúcsteljesítménnyel rendelkezik (26 kW folyamatos igénybevétel esetén). A névleges teljesítményeket 25%-kal növelték a korábbi típushoz képest. Ekkora teljesítménynövekedés drámai mértékben csökkenti a főtengely teljes felgyorsításhoz és lelassításához szükséges időt, ami például egy fúrási művelet esetén akár 25-30% időmegtakarítást is jelenthet.

Opcionálisan egy 8.000 percenkénti fordulatra képes, nagynyomatékú főorsó konfiguráció is elérhető a keményebb fémek megmunkálásához. Az 553 Nm-es névleges nyomatékával és 37 kW-os folyamatos kimeneti teljesítményével, ez az opcionális főorsó 19%-kal nagyobb nyomatékra képes a korábbi nagynyomatékú orsóverzióhoz viszonyítva, ami lehetővé teszi a gyártók számára az agresszívabb megmunkálási beállítások használatát.

Az a81nx termelékenységét növelő további tartozék az új GI szervo vezérlési üzemmód, amely csökkenti a zsebek kialakításához szükséges időt alumínium előgyártmányok forgácsolásakor, és az új láncos kialakítású, 80 férőhelyes automatikus szerszámcserélővel felszerelt szerszámtár, amellyel még kevesebb időt vesz igénybe a szerszámcsere.

Megnövelt szilárdság és megbízhatóság

A Makino 1-es sorozatú vízszintes megmunkáló központjai nevezetesek a hosszú élettartamukról és szívósságukról. Az nx-sorozat fejlesztése során a Makino mérnökei felhasználták a már bizonyított szerszámgépek terveit, tovább növelték azok szilárdságát és megbízhatóságát, valamint számos új, még fejlettebb funkcióval látták el őket.

Az a81nx gépágyán, vázszerkezetén és asztalöntvényén számos szerkezeti fejlesztést hajtottak végre. Megnövelték a magasságkülönbséget az első és hátsó X irányú lineáris vezetékek között, amellyel még jobbá tették a szerszámgép szilárdsági jellemzőit és nagyobb gyorsulásokat tettek lehetővé. A nagyobb terhelés melletti jobb megbízhatóság biztosításának érdekében a szerszámgépet görgős lineáris megvezetésekkel szerelték fel. Az a81nx körasztala két konfigurációban érhető el: léptető és NC forgó. Mindkét konfigurációt áttervezték, hogy megnöveljék a szerkezetek szilárdságát. A léptethető asztal nagyobb átmérőjű tengelykapcsolóval, az NC forgóasztal pedig háromgörgős csapágyazással rendelkezik, a még kiemelkedőbb szilárdság és terhelhetőség érdekében.

Megnövelt munkaterület a hatékony gyártáshoz

Megnövelt munkaterület a hatékony gyártáshoz

Mivel egy szerszámgép az élete során több millió szerszámcserélési ciklust végez, az automatikus szerszámcserélő rendszer (ATC) megbízhatósága kulcsfontosságú. Az nx sorozat tagjain a szerszámcserélő rendszer ajtaját egy nagysebességű szervo hajtású golyósorsó működteti, ami csökkentett reakcióidőt, valamint könnyebb üzembe helyezhetőséget és karbantarthatóságot eredményez. A szervo tengelynek köszönhetően a szerszámcserélő rendszer kevesebb helyet vesz el a hasznos munkatérfogatból. A kiegészítő, sűrített levegős tisztító rendszer és a szerszámülék felismerő együtt biztosítják az összes szerszám tisztaságát és megfelelően rögzítését az orsóhoz.

Ergonómia és könnyű karbantarthatóság

Ahhoz, hogy a szerszámgépek maximális hatásfokkal tudjanak üzemelni, a gépkezelő személyzetnek kényelmes és felhasználóbarát munkakörnyezetet kell biztosítani. Az a81nx ergonomikus L alakú ajtaja könnyebb hozzáférhetőséget biztosít az orsóhoz a kezelőszemélyzet számára, valamint a szerszám vagy a megmunkált alkatrész vizuális ellenőrzését is egyszerűbbé teszi. Ezen felül az egyszerű hozzáférhetőség érdekében a megelőző karbantartás minden eleme koncentráltan helyezkedik el a szerszámgép hátoldalán található kezelőpanelen.

Az automatikus palettacserélő rendszer biztonsági ajtajának magassága állítható, így a rajta található kezelőpanel szintbe hozható a szerszámgép fő kezelőfelületével. A palettacserélő rendszer szélesebb palettatartója megkönnyíti a nagyméretű, palettára rögzített alkatrészek befogását és könnyebbé teszi a forgács eltakarítását is.

A szerszámtárhoz tartozó szerszámbetöltő munkaállomás a nagyméretű, nehéz szerszámok ergonomikus kezelését segíti. Minden 80 vagy több férőhelyes automatikus szerszámtároló érintőképernyős kezelőpanellel felszerelve is elérhető, amivel a szerszám adatok kezelése még egyszerűbbé tehető.

Forrás www.makino.com

További információ:

A Makino hivatalos weblapján.

Megosztás
[
    ]