Makino EDBV8 szikrafúró turbinalapátok gyártásához

A Makino bemutatta a legújabb EDBV8 szikrafúró gépét, amit kifejezetten nagyszámú, apró furat gyors előállítására fejlesztettek ki olyan alkalmazásokhoz, mint a turbinalapátok filmhűtésére szolgáló furatmintázatok kialakítása. Az EDBV8 ideális a repülőgép- és energiaiparban használt nagyméretű turbinák alkatrészeihez, 2-tengelyes forgóasztalának köszönhetően pedig optimalizálható az alkatrész pozicionálás. Ez az új gép a Makino EDBV sorozatának első kiterjesztése, amivel a turbinalapátok gyártói az alkatrészméretek nagyobb skálájához tudnak rugalmasan alkalmazkodni, legyen szó bármilyen szikrafúrási feladatról.

Makino EDBV8

Makino EDBV8

“Az EDBV8 egy egyetlen elektródás megoldással biztosítja a gyártók számára a különböző méretű furatok hatékony gyártásához szükséges sebességet, rugalmasságot és megbízhatóságot.” – mondta Brian Pfluger, a Makino EDM részlegének termékmenedzsere. “Ez a megközelítés jelentősen csökkenti a szerszámozási költségeket, miközben javítja a ciklusidőt, az alkatrész minőségét és a gyártás hatékonyságát. Az egyedi szerszámrendszer egyetlen összeállításban egyesíti az elektródát és a megvezetést, így a szerszámok automatikus cseréje gyorsan és megbízhatóan végrahajtható a programban definiált elektródák és elektróda átmérők alapján.”

Az EDBV-8 az X/Y/Z és W tengelyek mentén rende 800/600/750 és 500 mm-es mozgástartománnyal rendelkezik. A szerszámgép 2-tengelyes körasztalán elhelyezhető alkatrész maximális átmérője 500 mm, az asztal maximális terhelhetősége 150 kg. A forgó C-tengely EROWA típusú kompakt tokmánnyal rendelkezik, ami lehetővé teszi az elektródák automatikus cseréjét a 0,2 mm-es elektródától, egészen a 6 mm-es elektródáig.

Szabadalmaztatott elektródatartó és megvezetés

Szabadalmaztatott elektródatartó és megvezetés

Az EDBV8 egy szilárd, karos összeállítást használ a szerszám megvezetésének pozicionálására, amely felváltva használható egy a Z-tengellyel párhuzamosan futó, programozható W-tengelyként. A hosszú és vékony szerszámokhoz a rendszer egy középső megvezetést is használ, amivel megelőzhető a vékony elektródák elhajlása vagy berezgése. Ezek a középső megvezető “ujjak” automatikusan visszahúzódnak, amikor az elektróda cső hossza lecsökken, így maximálisan kihasználható a rendelkezésre álló hossz.

A fejlett szikraforgácsoló generátor technológiának köszönhetően a megmunkált alkatrészek minősége kiváló, akár az olyan, magas nikkel tartalmú alapanyagoknál is, mint az Inconel. A megmunkálások megbízhatóságáról és pontos megismételhetőségéről a gép beépített, vízminőség szabályozó rendszere gondoskodik. Ez egy szűrő, egy a vezetőképességet szabályozó deionizáló és egy hűtő rendszerből áll.

Turbinalapát szikrafúrása

Turbinalapát szikrafúrása

A felügyelet nélküli üzemeltetéshez az EDBV8 automatikus szerszám (ATC) és automatikus megvezetés (AGC) cserélő rendszerekkel is rendelkezik. A szabadalmaztatott szerszámrendszer egy közös összeállításban egyesíti az elektródatartót és a megvezetést, ami egyszerű és pontos automatikus cserét tesz lehetővé. Ezzel a megoldással egy teljes szerszám és megvezetés csere kevesebb mint 1 perc alatt végrehajtható.

Az EDBV8 számos már bizonyított szoftveres megoldást használ a Makino korábbi szikraforgácsoló rendszereiből. A Makino Model Plan rendszere integrálva van a vezérlőbe, ami felhasználóbarát beviteli felületet és közvetlen G- és M-kód programozási lehetőséget is biztosít. A vezérlő ezenfelül számos gépi ciklust tartalmaz fúráshoz és egyszerű diffúzor geometriák megmunkálásához, valamint akár egyedi G-kód profilok is könnyen importálhatók a rendszerbe. Az elektródák hosszát egy elektróda felügyeleti szoftver figyeli, ami folyamatosan követi az egyes elektródák elhasználódását.

Forrás www.makino.com

Megosztás
[
    ]