AMADA LCG 3015 síkágyas lézervágó gép

2014_02_11-13_AMADA_LCG_3015_01_1Az AMADA Krakkóban megtartott bemutató napja során debütált az európai piacon az LCG 3015 CO2 lézervágó gép. A kiállítás alatt Matt Wood, az AMADA Európai Központjának vezető termékfelelőse beszélt kameránk előtt az új gép képességeiről.

Elmondta, hogy a gép tervezésekor az AMADA mérnökei olyan CO2 lézervágógép megalkotására törekedtek, mely a fiber lézerek képességeivel rendelkezik kis és közepes anyagvastagság mellett. Ezt két fő egységgel érték el. Az egyik az új mozgatóegység, a másik a szintén új 3,5 kW-os CO2 lézer oszcillátor. A mozgatáshoz nagy nyomatékú motorokat, valamint fogasléces hajtást alkalmaztak.

A portálos felépítésű Y-tengely új kialakításának köszönhetően még nagyobb sebességek elérésére képes. Az új szerkezet nagy merevségű, alacsony súlypontú, tömege 30%-kal kisebb, mint a hagyományos lézervágó gépeken.

2014_02_11-13_AMADA_LCG_3015_09_9

A gép új lézer oszcillátort kapott, mely az eddigi CO2 gépektől eltérően nem 4 kW-os, hanem 3,5 kW teljesítményű, azonban az új oszcillátor hasonló képességekkel rendelkezik, mint a fiber lézerrel szerelt gépek. A lézeres vágógép így a fiber lézerek nyújtotta gyorsasággal képes vékony lemezeket vágni, vastag anyagok esetén pedig a CO2 lézertől megszokott módon képes a vágások hatékony elvégzésére.

Matt Wood kiemelte, hogy ez a gép különösen azoknál a beszállítóknál lehet hatékony, akik gyakran változó, kis szériás munkákat végeznek a legkülönfélébb anyagok felhasználásával. A gép képességeiből adódóan gyorsan tudnak a különböző vastagságú és minőségű alapanyagok között váltani.

laser_beam_density

A hagyományos és az új lézer nyaláb teljesítmény-sűrűsége.

A piacra lépést hosszú és alapos tesztelés előzte meg, hogy a legtöbb anyagtípusra és vastagságra megtalálják, illetve kikísérletezzék a megfelelő vágási paramétereket. Az adatbázisban széles körűen megtalálhatók a legkülönfélébb anyagok optimális gépbeállításai, a felhasználóknak már nem kell hosszú időt vesztegetniük a paraméterek finomhangolására.

83_LCG_Cartridge-type lens holder_7.5inch_5V9A0569_01Az új lézer oszcillátor által generált nyaláb teljesítmény-sűrűségét kifejezetten a vékony és közepes vastagságú anyagok vágására optimalizálták. A hagyományos nyalábokhoz képest 30%-kal jobb sűrűséget értek el, melynek köszönhetően nem csak a vágás sebességét, hanem a felületi minőséget is sikerült javítani.

A gép egy új energiatakarékos rendszerrel is fel lett szerelve, mely üresjáratban két lépcsőben csökkenti az energiafelhasználást, tovább csökkentve a gép üzemeltetési költségeit. Az új hosszú élettartamú optikai rendszernek köszönhetően a tükrök tisztításának és cseréjének idejét megkétszerezték.

A lencse és a fúvóka cseréje egyszerűen elvégezhető az új gyorscserélő lencse és fúvóka kazettával. A gép sztenderd tartozéka egy 5″-os és egy 7.5″-os lencse. Az 5″-os kifejezetten vékony lemezek gyors vágását szolgálja, míg a 7.5″-os a vastagabb alapanyagok hatékony megmunkálását szolgálja. Szükség esetén a 7.5″-os a teljes vastagság tartományon használható.

2014_02_11-13_AMADA_LCG_3015_06_6

A megbízható üzemeltetés biztosítása érdekében a gépet az AMADA legújabb HS kapacitív szenzoros lézervágó fejével szerelték. Ez a fej egyenletesen és gyorsan követi a lemez alakját, ha az nem lenne teljesen sík.

Közepes vastag anyagok pircelése előtt a gép olajat fúj a vágási pontba, hogy megakadályozza a salak kialakulását, így a felület és a teljes folyamat minősége is jelentősen javul. Az egyes anyagok optimális fókuszpontját a gép saját adatbázisa alapján automatikusan beállítja. A gép a tükrök görbületével változtatja meg a fókuszpont helyét, így a felhasznált segédgáz mennyisége is csökkenhet.

Az OVS IV optikai fejjel a stancolt lemezek bemérése végezhető el (opcióban elérhető). A gép CCD kamerája megméri két kiválasztott alak helyzetét és a mért értékeknek megfelelően módosítja a program nullpontját. Ha a mért értékek a megadott tűrésen kívül esnek, a gép hibaüzenetben figyelmezteti a gépkezelőt a vezérlőn.

Az LCG 3015 vonalkód leolvasóval is felszerelhető, mellyel megbízhatóan hozzárendelhetők a programok az egyes alkatrész típusokhoz. A Dr. ABE Blank CAM szoftverből a vezérlés automatikusan kiolvassa az alkatrészhez tartozó legújabb CAM programot, így biztosan megfelelő alkatrészek készülnek el a gépen.

83_LCG-3015_01

Az AMADA VPSS (Virtual Prototype Simulation System) rendszere biztosítja az adat és információ áramlást a programozók és a műhely között. A zökkenőmentes kommunikáció érdekében az AMADA CAD/CAM rendszere közvetlenül kapcsolódik a céges hálózaton a gépekkel.

2014_02_11-13_AMADA_LCG_3015_04_4

 3.5 kW
Legnagyobb vágható méret(X,Y,Z)3017 mm X 1550 mm X 100 mm
Legnagyobb gyorsjárati mozgásX,Y120 m/perc
Z80 m/perc
Legnagyobb munkadarab tömeg 920 kg
Lézer oszcillátor AF3500iC-LU3.5
Oszcillátor mód Rádiófrekvenciás, Gyors hosszáramú CO2 lézer
Névleges teljesítmény 3500W
NC vezérlés AMNC-F (FL31i-L)
Legnagyobb vágható vastagságlágyacél20 mm
rozsdamentes acél12 mm
alumínium8 mm
Teljesítmény igény (hűtővel és elszívóval) 114.5 kVA
Gép méret(X,Y,Z)9995 mm X 2840 mm X 2257 mm
Gép tömeg 8000 kg

További információ:

Az AMADA lézervágó gépeinek magyarországi forgalmazója az EPL-Tech Kft.

Megosztás
[
    ]