Gyorsítás a lemezfeldolgozásban

A németországi Kircheim székhelyű, fémalkatrész gyártó Solvaro GmbH szekszárdi üzeme 1 millió euró értékű fiber lézer rendszerre ruházott be. A berendezésnek köszönhetően a vállalat nagyon gyors ciklusidőket érhet el.

Gyors, tiszta, biztonságos – és drága?

A kereskedelmi fiber lézer berendezések a Watt teljesítmény tartományban 1990 körül váltak elérhetővé. Erbium-neodímium gerjesztésű fiber oszcillátoros lézerek voltak. Akkor még senki sem gondolta volna, hogy ezek a lézerek évekkel később a mindennapi termelés részei lehetnek. A legújabb fiber lézerek már gyorsak, tiszták és biztonságosak. Azonban a beszerzésük komoly beruházást jelent a kis és közepes méretű vállalatoknak. De ha már működnek, akkor a fiber lézer rendszerek valódi energia megtakarítók és használatukkal az energiaszüksglet jelentősen csökkenthető. A sajtolással ellentétben a lézerek esetén nincs szükség szerszám gyártására, így kis sorozatok is olcsón elkészíthetők. A bemelegedési fázis során a fiber lézer gyakorlatilag semmi energiát nem fogyaszt, és készenléti üzemmódban is csak minimális mértékben.

Az új rendszerrel a Solvaro majdnem megfelezte a szerver rack ajtók ciklusidejét

Az új rendszerrel a Solvaro majdnem megfelezte a szerver rack ajtók ciklusidejét

Ezzel a fiber technológia nem csak a leggyorsabb eljárás, hanem egyúttal környezetbarát is és csökkenti az energiaköltségeket. A Solvaro a közelmúltban döntött a fiber lézer gép beruházása mellett. “1 millió euró értékben ruháztunk be fiber lézer berendezésre. Senki sem hagyatkozik a megérzéseire, ha ilyen döntést kell hoznia.” – mondta Szanyó Árpád. “Számunkra az előnyük és a lehetőségek többet számítottak, mint a negatív szepontok. Növelnünk kell a kapacitásunkat. A két lézer berendezéssel nagyon gyors ciklusidőket tudunk garantálni, mely nem csak nekünk, de a vevőinknek is jelentős haszon.” A Solvaro úgy döntött, az olasz Salvagnini gépeit választja. Az L5 típus transzport fibere és a fókuszáló feje által létrehozott nyaláb vágósebessége eléri a meggyőző 60 m/percet. A Salvaro-nál szerver rack ajtók, motor burkolatok és hűtő rácsok vágására alkalmazzák, melyeket legfeljebb 3 mm vastagságú, 1.5 m x 3 m lemeztáblákból állítanak elő. “Az új rendszerrel a szerver rack ajtók vágásának ciklusidejét sikerült a korábbi 120 másodpercről 67 másodpercre csökkenteni.” mondta lelkesen Szanyó. Egyszerűen fogalmazva, naponta három műszakban 1,300 szerver rack ajtót tudnak kivágni szemben az eddigi 720 darabbal.

Az automatizálást növelve

A lézer rendszer feltöltése, illetve a kész termékek, valamint a maradék anyag eltávolítása a rendszer egyik kulcsfontosságú eleme. A lézer sebességének maximális kihasználása érdekében automatikus munkadarabcserélőre van szükség. De nem csak betölteni kell gyorsan a lézergépbe, a váltás során azt is el kell kerülni, hogy a kész darabok az újonnan becserélendő lemezre hulljanak. Körasztalok végzik ezt a feladatot. ADL (AeroDynamic Logistics) és ASL (AeroStatic Logistics) kapcsolatok biztosítják a betöltési és eltávolítási folyamat automatizáltságát. Egy biztonsági kerítéssel együtt a gyártórendszerek szigetekké váltak a gyártócsarnokokban. A rendszer, melyet a Solvaro igényire szabtak, összesen 154 négyzetméter területen fekszik. Mivel a Solvaro követelményeinek megfelelő perforált lemezeket vág, ezért a gyártó egy speciális funkciót is beépített. A komponenseket tökéletesen pozícionálják, hogy biztosíthassák a megfelelő távolságot a vágás és a furatmintázat között. Mikor Szanyó urat a fiber rendszer hátrányairól kérdezték, elmosolyodott és annyit felelt: “További alkalmazottakat kell felennünk a gyárban, hogy mindig legyen elegendő alapanyag a gépekhez.”

Forrás SOLVARO Presse Service

További információ

Horváth Miklós
Country Manager
telefon: 0630/389-4054
e-mail: miklos.horvath@salvagninigroup.com
web: www.shmconsulting.hu

A Salvagnini honlapja: www.salvagninigroup.com
http://www.youtube.com/salvagninichannel

A Solvaro GmbH honlapja: www.solvaro.com

Megosztás
[
    ]