Forradalom a lézersugaras vágásban

A TruLaser 5030 fiber az új BrightLine fiber funkciónak köszönhetően rendkívül rugalmasan alkalmazható vékony lemezek produktív és kiemelkedő minőségű vágására, vagy akár vastag lemezek minőségi megmunkálására is. A Trumpf új 2D-lézervágója akár 25 mm vastag nemesacélt is kiemelkedő minőséggel vág az 5 kW teljesítményű lézerrel. Ezenkívül a BrightLine fiber lehetővé teszi a különösen kis átmérőjű furatok és éles kontúrok vágását is vastag nemesacélban, valamint növeli a produktivitást és a vágott felület minőségét 15 és 25 mm közé eső vastagságú szerkezeti acél esetén is. Alumínium lemezek megmunkálása 25 mm vastagságig lehetséges. Minden gyakori nyersanyagtípust, minden gyakori vastagságban fel tud dolgozni kiváló minőséggel, ami valóban univerzálissá teszi a Trumpf új szilárdtest lézervágó gépét.

Újdonság: BrightLine fiber

A BrightLine fiber szempontjából lényeges a lézersugár gerjesztésének, irányításának és fókuszálásának tökéletes összhangja. A Trumpf az ehhez szükséges összes alkotóelemet, a lézertől, a sugárvezetésen át, egészen a vágófejig saját maga fejleszti és gyártja. A vállalat a gyártásban szerzett több évtizedes tapasztalatára építve úgy illeszti az egyes elemeket, hogy azok optimálisan együttműködve végezzék feladatukat. Ez elengedhetetlen a szilárdtest lézerek fejlesztéséhez.

Nagy anyag- és lemezvastagság-választék a BrightLine fiberrel

Nagy anyag- és lemezvastagság-választék a BrightLine fiberrel

A BrightLine fiber egyik legnagyobb előnye a vastagabb szerkezeti- és nemesacél munkadarabok esetén elérhető magasabb minőség. A TruLaser 5030 fiber szilárdtest lézer ezidáig 20 mm vastag nemesacélt és 25 mm-es szerkezeti acélt tudott megmunkálni. Vastagabb anyagok esetén sorja keletkezett és a a vágási felület is inhomogén volt. Vastagabb szerkezeti acél vágásánál az anyag szabványon belüli minőségingadozása vezethetett rossz és egyenetlen vágási felülethez. Ezzel szemben a BrightLine fiber jelentősen csökkenti a vágott felület érdességét és a kialakuló sorját, valamint növeli a folyamatbiztonságot szerekezeti acél feldolgozásakor. A vágás minőségének javulásában elért eredményeken felül a gép az 5 kW-os lézerforrással már 20 és 25 mm vastag alumínium és nemesacél vágására is alkalmas.

Egy új, többlépcsős beszúrási folyamat a BrightLine fiberrel együtt további előnyöket kínál nemesacél vágásakor, ugyanis megakadályozza a salakképződést a lézersugár beszúrása során. Ennek eredményeképpen két vágott felület között a távolság rendkívül kicsi lehet, így a gép minden eddiginél finomabb kuntúrokat is képes létrehozni. Például a TruLaser 5030 fiberrel 12 mm vastag nemeacélt megmunkálva 1 mm-es kontúrátmérő is elérhető. A BrighLine fiber a kész alkatrészek eltávolítását is megkönnyíti, ugyanis azokat könnyebb leválasztani a maradék lemezanyagról. Ez időt takarít meg a kézi elvételnél, és növeli a folyamatbiztonságot automatizált leszedés esetén.

[youtube]h5eaK6XFmYE[/youtube]

A BrightLine fiberrel felszerelt TruLaser 5030 fibernek köszönhetően a szilárdtest lézerek sikeresen megállják a helyüket az univerzális, 2D-lézeres megmunkálás területén. Ez a rendkívül termelékeny gép 25 mm-es vastagságig szerkezeti acél, nemesacél és alumínium lemezeket is kiváló minőségben tud megmunkálni. A TruLaser 5030 fiber alkalmas színesfémek, mint például vörös- és sárgaréz, vágására is egészen 10 mm-es lemezvastagságig.

Forrás www.trumpf.com

Fotó Trumpf

További információ:

A Trumpf hivatalos weblapján.

Megosztás

Papp Oliver

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]