Ipari légtisztítás légörvények segítségével

A stuttgarti Pénzügyi és Gazdasági Minisztérium november 21-én adta át Baden-Württemberg tartomány innovációs díját a Ludwigsburg kormányzati palotában, többek között a sersheimi Rentschler Reven GmbH-nak.

A tartomány vállalatai 98 pályázatot nyújtottak be az innovációs Dr.-Rudolf-Eberle-díjra, amelyet 1985 óta adnak át. A díjat odaítélő bizottság a műszaki haladást, a különleges vállalkozói teljesítményt és a fenntartható gazdasági sikert értékeli. „Büszkévé tesz, hogy 50 dolgozóval és 10 millió eurós éves forgalommal rendelkező középvállalkozásként bekerültünk a díjazottak körébe.” – mondta Sven Rentschler ügyvezető, a cégalapító Gustav Rentschler ükunokája.

„A szakmában futótűzként terjedt“

A Rentschler Reven GmbH a tartományi díjra a légtisztító X-Cyclone mechanikus leválasztó-rendszerrel pályázott. A rendszert az elmúlt évben mutatták be a nyilvánosságnak a hannoveri vásáron, és be is jelentették világszabadalomra. „Fejlesztésünk futótűzként terjedt a szakmában” – nyilatkozta Sven Rentschler a kitáruló új üzleti lehetőségekre gondolva. A Rentschler Reven az elmúlt öt évben kereken 2 millió eurót invesztált a kutatásba. „Üzemgazdasági szempontból a fájdalomküszöbig mentünk el” – mondta Rentschler.

Vitali Lai (balra) értékesítési vezető és Sven Rentschler ügyvezető a levegőt tisztán tartó technológia 15 évét mutatja. Balra látható az elavult elem, jobbra az X-Cyclone-technológia

Vitali Lai (balra) értékesítési vezető és Sven Rentschler ügyvezető a levegőt tisztán tartó technológia 15 évét mutatja. Balra látható az elavult elem, jobbra az X-Cyclone-technológia

Folyamatlevegőt tisztító berendezések sok éve léteznek különböző kivitelben. Ezeket az összes lehetséges légtisztítóban alkalmazzák az acélmű termelési levegőjét tisztító nagy berendezéstől a hotelkonyhákban vagy gépgyártó üzemben lévő kis eszközökig. Az eddig a piacon beszerezhető légtisztítók eldobható, papírból vagy üvegszálból készült szűrőket, fémszövedékből készült szűrőket, fém ütközőlemezeket vagy elektromos nagyfeszültséggel üzemelő szűrőket tartalmaztak. Az összes rendszernek azonban magasak voltak az üzemi és fenntartási költségei.

A versenyautóknál használatos légáramlási szimulátor

Az X-Cyclone-technológiát, amely mindenekelőtt a levegőben szálló káros anyagok – aeroszolok, ködök, gőzök és finom porok – tisztítására alkalmas, a piaci érettség előtt intenzíven kutatni kellett, mivel addig az időpontig nem voltak megalapozott kijelentések a szűrőelemeken átáramló levegő és a káros anyagok áramlási viselkedéséről. A Rentschler Reven a freiburgi Steinbeis-Intézettel és a karlsruhei szakfőiskolával dolgozott a komplex légáramlások feltérképezésén. A kutatók a Computational Fluid Dynamics (CFD) áramlásszimulációt is alkalmazták, amellyel a Forma-1 versenyautók első és hátsó szárnyain is elemzik és optimalizálják a komplex légáramlásokat.

Az áramlásoptimalizálás segítségével végül sikerült az X-Cyclone szűrőelemeken keresztül áramló levegőt erős örvénylésre kényszeríteni, ezáltal a szennyezőrészecskék kiválnak a kimenő légáramból. „Nekünk sikerült elsőként a szórt levegőt vizsgáló spektrométer-rendszerekkel a részecskék koncentrációját és méretét pontosan és megbízhatóan, akár nagy terheltségű levegőben is meghatározni, valamint a leválasztás hatékonyságát pontosan dokumentálni” – jegyezte meg Rentschler.

Az UMC-750-nel Rentschler cégvezető mutatja az új mechanikus leválasztórendszert, amelyre világszabadalmat jelentettek be.

Az UMC-750-nel Rentschler cégvezető mutatja az új mechanikus leválasztórendszert, amelyre világszabadalmat jelentettek be.

A szerszámgépeken a megmunkálás során és az élelmiszer-feldolgozás során nagy koncentrációjú PM10-aeroszolok keletkeznek, vagyis olyan, a levegőben szállított részecskék, amelyek átmérője 10 mikronnál kisebb. Az emberi hajszállal összevetve a méretkülönbséget: egy 5 mikronos részecske a 80 mikronos emberi hajszál egy tizenhatod része.
A szűrőben négylépcsős a tisztítás: a belépésnél a légáramlás a lecsökkenő áramlási keresztmetszetnek köszönhetően erősen felgyorsul, majd légörvények alakulnak ki, ezért az aeroszolok leválnak, kicsapódnak a falra. Az elemekben kialakult örvénylő légáramlatok a kilépési nyílás előtt ütköznek egymással, ami a részecskék további leválasztásához vezet. A leválasztott szennyeződések és porok az X-Cyclone szűrőelemeinek falán gyűlnek össze, majd a fal mentén lefolynak, így semmilyen szűrőelemet nem kell kidobni vagy kicserélni. Az új levegőtisztító koncepcióval az 1905-ben alapított sersheimi vállalkozás az élelmiszeriparból új ügyfeleket nyerhet meg. „Így használhatja termékünket egy pralinégyártó” – mondta Vitali Lai értékesítési vezető. Az új légtisztítók akár a tejfeldolgozó üzemeknél is meghonosodhatnak, de még az olyan területeken is megvetheti a lábát a vállalkozás, mint az Ölund gázipari vállalat fúróplatformjain történő levegőtisztítás. Ezen kívül az X-Cyclone-technológia egyre nagyobb figyelmet kap a szerszámgépek hűtő-kenőanyagainak leválasztásánál.

Áramlási viszonyok az X-Cyclone mechanikus leválasztó-rendszerben

Áramlási viszonyok az X-Cyclone mechanikus leválasztó-rendszerben

E szerszámgépek légtisztítóval együttes exportjával a sersheimi termékeket világszerte kínálják. „Becsatlakozhattunk a gépgyártók kereskedelmi vérkeringésébe” – zárta szavait Rentschler.

További információ:

A A Reven honlapja hivatalos weblapján
A A Rolatast honlapja hivatalos weblapján

 

Megosztás
[
    ]