Csiszolás, sorjázás és éllekerekítés mesterfokon

Az acél, titán, molibdén, zirkon, tantal, cink, wolfram, műanyag és fa ipari csiszolás és abrazív megmunkálás területén szerzett több mint hat évtizedes tapasztalatával, és több mint 55.000 beüzemelt géppel világszerte a Timesavers ma a világ egyik legnagyobb és leginnovatívabb gépgyártójának minősül ezen a területen.

A TIMESAVERS Grindingmaster tapasztalata 1939-ig, a Linden cég alapításáig nyúlik vissza. A holland Linden cég kezdetben a faipar területén szerzett hírnevet Sandingmaster néven, első sorban a széles-szalagos gépeivel. Ezt a tapasztalatát 1970-től kezdte átültetni a sík fémtermékek csiszolására. Ebben a felhasználói szegmensben a cég gépei Grindingmaster néven váltak közismertté. Üzembiztosságukat és minőségi színvonalukat jelzi, hogy a használtgép piacon még ma sem ritka ezeknek a több évtizedes gépeknek a felbukkanása. 1996 óta a Sandingmaster és a Grindinmaster termékek a TIMESAVERS csoport termékeiként kerülnek piacra. A gépek tervezése fejlesztése és gyártása a Timesavers holland gyárában történik, Goes-ban.

Gépkínálatában az egytermékes asztalszélességtől a nagytáblás formátumú automatizált sok-állomásos rendszerekig mindenféle méret és szerszámozási megoldás megtalálható. Gépeinek alkalmazási területe szintén szerteágazó: a lézervágott, stancolt, alakításos, nibbelt, préselt plazmával vagy lánggal vágott termékek sorjázási, szálcsiszolási, finishelési, él-lekerekítési megoldásaitól az önvények, nyersanyagok, vagy szerszámalaptestek kalibráló csiszolásáig minden megtalálható a kínálatában.

 

1_Timesaves kalibralo csiszolo

A TIMESAVERS legújabb kalibráló csiszolója a síkköszörűk termelékenységi korlátaira kínál hatékony alternatívát.

A TIMESAVERS Grindingmaster gépei száraz vagy nedves munkaterűek. Jellemzően négy alapvető állomás-típussal rendelhetők különböző variációkban és különböző asztalméretben. Ezek az állomástípusok a széles végtelenített csiszolószalagos állomás, a csiszoló hengeres állomás, a nagy átmérőjű tárcsás csiszoló (ez a legnagyobb asztalméret esetében 1500 mm tárcsaátmérőt jelent), valamint a bolygó mozgású lamellás hengerekkel felszerszámozott ún. „Rotary Brush” állomás. Ezekhez az állomásokhoz rengeteg féle abrazív szerszám közül lehet válogatni a feladat függvényében. A száraz gépekhez szükséges külső porelszívó berendezést is a TIMESAVERS szállítja.

A termékkínálat általános bemutatása helyett inkább két olyan kihívásra mutatunk megoldást, amelyek sok helyen fordulnak elő a magyarországi lemezmegmunkáló iparban.

 

1. feladat: Sorjázás és él-lekerekítés

Stancolt, alakításos, lézervágott vagy akár abrazívos vízsugárral vágott termékek sorjázása és a vágási élek egyenletes lekerekítése. Érzékeny felületű (pl. foliázott, horganyzott) termékek vágási éleinek egyenletes lekerekítése úgy, hogy a felületet csak minimális hatás érheti, a felület védelmi funkciója nem sérülhet. Szempont lehet továbbá a festés előkészítés miatti felület érdesítés és él-lekerekítés is.

 

Megoldás: a TIMESAVERS Rotary Brush gépe

 

 

2_Rotary Brush, Timeasvers - Panorama WRbW

A Timesavers Rotary Brush gépe akár több munkaállomással is felszerelhető.

 

3_Rotary Brush, Timeasvers - minta termek sorjazas, csiszolas, el-lekerekites

A WRBW kialakítású géppel akár egy munkamenetben is pillanatok alatt elvégezhetjük a termékeink sorjázását, szálcsiszolását, él-lekerekítését és finishelését

 

A Rotary Brush gép működési elve a nyolc darab speciális lamellás henger több tengelyen, több irányba történő forgatásával valósul meg. Kivételesen nagy abrazív felületének és csiszolási úthosszának köszönhetően nagy hatékonysággal, de a felületet kímélve tudja a vágási éleket lekerekíteni. A különböző gépkialakításoknak köszönhetően egy munkamenetben is pillanatok alatt elvégezhetjük a termék sorjázását, él-lekerekítését a szálcsiszolással vagy finisheléssel együtt. A holland TIMESAVERS Grindingmaster gépei közül kiemelkedő sikereket ért el ez a gép.

Bár a kivágás-technológiai gyártók egyre tökéletesítik a gépeiket a sorjamentes vágás érdekében, kis, helyi sorják és éles vágási élek mindig keletkeznek. Ez veszélyt jelenthet a termékek használóinak, sérülékenyebbé teheti a fastest az éleken, vagy akár biztonsági előírásokba is ütközhet.

A Grindingmaster Rotary Brush gép nagy tapadású vákuumos szállítószalagjának köszönhetően különlegesen kis termékek abrazív megmunkálását is lehetővé teszi. Lamellás hengereivel akár egy 10 forintos érme méretű terméket is megcsiszolhatunk. Széles csiszolószalagos állomásaival pedig 100 mm a legkisebb csiszolható termékhossz. A gép szállítószalagja 1350 mm széles, az asztal nyitási magassága pedig 100 mm, tehát nagyméretű, és akár magas alakításokat tartalmazó termékeket is kényelmesen és gyorsan dolgozhatunk fel vele. A nyolc lamelláshenger bolygóműve a központi tengelyen történő forgatás mellett minden hengert a saját tengelyén is forgatja, hengerenként váltakozó forgatási iránnyal.

A lamellás hengerek kialakításának köszönhetően a termék felületéből minimális anyagmennyiséget szed le, így érzékeny felületű termékeknél is kiválóan alkalmazható. A fóliázott termékeknél a munkaállomás csak a vágási éleket kerekíti le a fólia a terméken marad. Horganyzott és egyéb bevonatos anyagoknál a kíván él-lekerekítés után is csak minimális anyagfogyás mérhető, így a bevonat védelmi funkciója nem sérül. Sorjás kivágás esetén az első csiszolószalagos állomás végzi el a durva sorjázást, ezután a Rotary Brush állomás a legkisebb kivágások éleit is egyenletesen lekerekíthetjük.

A Grindingmaster Rotary Brush gép három kialakításban készül, így pontosan illeszthető a kívánt feladathoz. Az első csiszolószalagos állomás elsődleges feladata a sorjátlanítás, másodlagosan pedig szálcsiszolt felületi képet alkothatunk vele. Az ezt követő Rotary Brush állomással a szálcsiszolásunk képét stabilizálhatjuk olyan, a karcolásoknak jobban ellenálló felületi képet kapva amin az ujjlenyomatok is kevésbé látszódnak. A harmadik állomás szintén szalagos, így ezen is tetszőlegesen használhatunk bármilyen megfelelő méretű szalagos abrazív szerszámot, így akár flies anyagokat is (pl. HERMES Webrax, 3M ScotchBrite) amelyekkel a termékünk kívánt felületi képének „finomhangolását” végezhetjük el.

Vigyázat: Amennyiben Ön ilyen gépet szeretne használni, fontos felhívnom a figyelmét, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a Timesavers Rotary Brush gép munkaminősége és hatékonysága olyan túlzott jótékony hatást gyakorol termékeire, hogy ezután minden lemezterméket ezen a gépen keresztül enged csak ki a üzeméből.

 

2. feladat: Salak- és olvadék csiszolás

Plazmával vagy lánggal vágott termékekről az olvadék és salak eltávolítása. A termékek általában nagyon nehezek, méretük miatt nehezen mozgathatók és fordíthatók.

 

Megoldás: A TIMESAVERS Slag Grinder gépei

Ez a feladat a nagy mennyiségű, kemény salak és ömledék eltávolítása miatt speciális terhelhetőségű gépet igényel. A Timesavers termékpalettáján ezek a gépek a Slag Grinder-ek. A „Slag Grinder” gépkialakítás 900, 1100 és 1350 mm-es asztalszélességgel rendelhető. Ezeknél a gépeknél három állomás végzi el egy menetben az összetett feladatot. Az első csiszolószalagos állomás agresszív nyomóhengerével csak a vágáskor keletkező durva és kemény olvadt ömledéket távolítja el, de a termék felületét semennyire, vagy csak minimálisan éri el. A második csiszolószalagos állomás nagy átmérőjű, rugalmas és bordázott gumibevonatú nyomóhengere a termék felületét és az éleket csiszolja le. Harmadik állomásként egy kefés henger simítja el a csiszolással keletkező éles kontúrokat valamint egyben a terméket is megtisztítja.

 

A termékek súlya és mérete szempontjából problémás lehet a mozgatás és a forgatás, amelyet a gép vezérlője által irányított görgős asztalok könnyíthet meg. Sok terméknél szükséges a másik oldal lecsiszolása is. Ezt a feladatot egy speciális alsó csiszoló egység végezheti el a felső csiszolóval egy menetben. Amennyiben forgatni szükséges a terméket, ezt több féle, rendszerint egyedi méretezésű forgató berendezéssel tudjuk könnyen elvégezni.

 

4a_Minta - Timesavers Slag Grinder elott

A Timesavers Slag Grinderek termelékenysége nem csak komoly megtakaríást jelenthet…

4b_Minta - Timesavers Slag Grinder utan

…hanem egyenletesen jó munkaminőségével jelentős hozzáadott értéket is szerezhetünk.

 

 

Terméktámogatás:

A TIMESAVERS Grindingmaster magyarországi kereskedelmi és műszaki képviseletét az EPL-TECH látja el tapasztalt szervizes csapattal, így a gépek használata során felmerülő műszaki és alkatrész támogatást is ők biztosítják a TIMESAVERS raktárával és teljes műszaki támogatásával.

 

forrás: Illyés Péter
EPL-TECH Kft.
info@epl.hu

 

További információ:

Az EPL-TECH Kft. a TIMESAVERS kizárólagos kereskedelmi és műszaki képviseletét látja el Magyarországon.

Megosztás
[
    ]