Svéd mérce a vízsugaras vágásban

Tavalyi évben ünnepelte fennállásának 20 éves jubileumát a vízsugárvágó technológia egyik úttörője és meghatározó piaci szereplője, a svéd Water Jet Sweden (WJS). A családi vállalkozás – innovatív szemléletének és a minőség iránti elkötelezettségének köszönhetően – mára a világpiac egyik meghatározó, csúcskategóriás szereplője, majd negyedszázados tapasztalatával töretlenül menetel a piaci élvonalban.

A cég egy svédországi garázsból indult, ahol az akkor már több évtizedes tapasztalattal rendelkező Jan Ryd fiaival egy vízsugaras kivágógép építésébe kezdett saját célra. A gép olyan jól sikerült, hogy hamarosan egy üzemben vágta több műszakban a legmenőbb jégkorongos sisakok plexi arcvédőjét. Ezen a sikeren felbuzdulva a Ryd család megalapította a Water Jet Swedent a dél-svédországi Ronnebyben. A cégalapítást következetes és eltökélt fejlesztések követték egy minden igényt kielégítő, átfogó termékskála megalkotására.

Kezdetekben a fejlesztés alapvető célja az volt, hogy létrehozzanak egy olyan vízsugaras vágóberendezést, amely megbízhatóan és tervezhetően teljesíti a napi mennyiségi tervet, illetve biztosítja a termelési rugalmasságot és annak jövedelmezőségét. Több éven keresztül tesztelt alkatrészek használatával, a vízsugaras vágás legújabb fejlesztéseivel, a felhasználói igények folyamatos, ösztönző segítségével a lehető legmagasabb műszaki színvonalú gépeket sikerült létrehozni.

1_kep_WJS

Húsz éve a vízvágás élvonalában

Ennek a szemléletnek köszönhetően a WJS ma Európa egyik legnagyobb vízsugaras vágógép-gyártója, és gépei már közel 40 országban üzemelnek. Vevői között minden vízvágást alkalmazó iparág képviselteti magát, a kis családi cégektől a globális nagyvállalatokig. Érdekességként említjük meg, hogy a WJS 2013-ban visszavásárolta és a cég székhelyén kiállította a 20 évvel ezelőtt gyártott, még ma is üzemképes, No.1 szériaszámú gépet.

Minőség és innováció

A WJS gépkínálata a 2D-s és 3D-s vízvágás teljes skáláját lefedi. A WJS számos világszabadalommal védett integrált hajtásrendszere, technológiája és alkalmazási tudása, valamint szoros együttműködése a piacvezető vezérlés- és elektronikai komponens-gyártókkal olyan gyors, pontos és kedvező üzemeltetési költségű gépkínálatot biztosít, amely elengedhetetlen azok számára, akiknek számít a minőség, a versenyképesség és a megbízhatóság. A folyamatos fejlesztés évről évre új innovációkat hoz, amelyekkel a WJS felhasználói további piaci előnyre tehetnek szert.

Ronneby, a vízvágás Mekkája

Az újabb és újabb vízsugaras megoldások, alkatrészek és komponensek kutatási-fejlesztési munkái, beleértve a legújabb vezérlési, illetve CAD/CAM fejlesztéseket is a WJS dél-svédországi központjában történnek. A fejlesztési program alapja az ügyfelekkel való állandó konzultáció. Az ennek során kapott visszajelzések segítik az egyes funkciók, alkatrészek, megoldások tökéletesítését és finomítását.

A fejlesztések mellett a WJS ronneby-i üzemében történik a gépek tervezése, összeszerelése, tesztelése és igény esetén a gépek, illetve szoftverek oktatása is. Az ügyfél telephelyén történő telepítést, oktatást, karbantartási és szervizelési munkálatokat a WJS és képviseleteinek magasan képzett technikus csapata végzi. Alkatrészek szállítása és cserealkatrészek pótlása közvetlenül a WJS központi raktárából történik akár 24 órán belül. A WJS fontos ismérve a magas szintű szervizszolgáltatás akár 24/7 támogatással a WJS Hotline-on keresztül. A WJS az egész világon képviselteti magát, magyarországi képviseletét az EPL-Tech Kft. látja el.

 

2_kep_WJS

A WJS vízvágó berendezéseivel sokoldalú, minőségi termelés végezhető a legbonyolultabb műveleteknél is

 

 

Abrazív vízsugaras vágás minden esetre

WJS minden méretben és minden kivágási alkalmazásra gyárt vízvágó rendszereket. Termékei között találhatunk a kompakt szériagépektől, a micro-vízsugaras kivágó gépeken át az extrém méretű, akár 6×18 méteres vagy ennél is nagyobb működési tartományú sok-fejes gépekig mindenféle kialakítású, méretű, funkciójú és felszereltségű gépet, amelyekhez számos személyre szabható megoldást kínál a WJS akár táblás anyagok, akár csövek vagy profilok vágására, akár 2D-s, döntött vagy 3D-s vágásra. A számos saját szabadalom, a nagy teljesítményű WJS vágófejek és komponensek önmagukért beszélnek. A WJS gépeit vagy speciálisan többfejes műveletre alakítják ki vagy bármikor átalakíthatók többfejes működésre. E tulajdonság által elérhető kimagasló költséghatékonyság érhető el.

A WJS gépek több kategóriába sorolhatók. Az X-sorozat gépei idálisak 2D-s alapmunkálatok elvégzésére. A Premium kategória berendezéseit összetett, nagy teljesítményű munkák elvégzésére fejlesztették ki. A vízvágással komolyan foglalkozó felhasználók számára ideális a kialakítás és a funkciók sokoldalú alkazmahatósága, amit nem csak a 2D-s, de akár a döntött szögű vágásoknál, vagy csővágásnál is kihasználhatunk. A Grand osztály gépei specialisták számára kifejlesztett, nagy igénybevételre tervezett csúcskategóriás gépek, amelyeket jellemzően nagyméretű anyagok vagy termékek vágásánál használnak. A FiveX rendszerek öttengelyes gépei a legkomolyabb 3D-s vágási feladatokra alkalmas high-tech berendezések. A Micro vízvágó gépek specialitása a finom, pontos munka. 0,2 mm-es, ultravékony vágórésükkel és 0,01 mm-es pontosságukkal rendkívül finom vágási igényeket elégítenek ki a mikroméretű alkatrészek gyártásában. A Special kategóriában személyre szabott méretű, egyedi kialakítású berendezések szerepelnek, kimondottan az ügyfél kívánságára kialakítva.

 

 

Különleges és egyedi megoldások

Beveljet® Az oldalsó felületen keletkező kúposság csökkentésére, illetve megszüntetésére az úgynevezett Beveljet® rendszer alkalmas, amely bármelyik típusú gépre, opcióként rendelhető.

Öttengelyes vágás A legújabb fejlesztésű öttengelyes vízsugárvágó gép képes 3D-s vágásra is, amellyel ferde élek, kúpos furatok, bonyolultabb felületek vághatók akár 40°-os szögben.

3_kep_WJS

Az öttengelyes WJS géppel bonyolult alakzatok, összetett vágási műveletek is elvégezhetők 3D-ben

 

Egyedi megoldások A WJS gépek természetesen kívánság szerint illeszthetők az adott műszaki feladathoz. Számos speciális megoldást választhatunk: például szenzoros magasságérzékelést, ütközésgátló rendszert, fúróegységet vagy csőforgató berendezést. A cég nyitottságának, valamint minőség iránti elkötelezettségének köszönhetően a világ legnagyobb vízvágó gépét is a WJS készítette, amely korunk legkorszerűbb tengeralattjáróinak és cirkálóinak extrém méretű kompozitelemeit vágja.

4_kep_WJS

Magasság- és ütközésérzékelős vágófej előfúró egységgel egy csőforgató modulos WJS gépen

 

A WJS saját gyártási folyamatainál víz alatt végzi a vágást, és ezt ügyfeleinek is javasolja, mivel ezáltal csökkenthető a ködképződés és a zajszint. A világszabadalommal védett lineáris vezetések nem csupán a kiemelkedő pontosságot garantálják, hanem stabilitást és hosszú élettartamot is. A beépített stabilizátorcsatlakozók úgy képesek elviselni a hibás működésből vagy ütközésből eredő deformációkat, hogy a vezetés ebben az esetben sem sérül.

Csúcstechnológia csúcs dizájnnal

A WJS gépek csúcstechnológiája ugyanilyen színvonalú gépkonstrukcióra épül. A WJS gépeinek masszív kialakítású váza és szerkezete karbantartást nem igénylő kialakítású, korrózióálló acélszerkezet. Az asztal különálló egységet képez a tartószerkezettől, ami növeli a gép pontosságát.

Water Jet Sweden, Ronneby

A WJS minőség már az üzemben is érzékelhető 

Forrás Illyés Péter, EPL-TECH Kft. info@epl.hu

További információ:

Water Jet Sweden honlapja
A Water Jet Sweden hivatalos magyarországi képviselete, az EPL-Tech Kft. honlapja

Megosztás
[
    ]