Hogyan lehet vizes fóliával festeni?

A VTN (víz transzfer nyomás) technológiás festés az egyik legjobb megoldás, ha egyedi mintával szeretnénk ellátni bonyolult felületű alkatrészeket.

A technológia lényege, hogy a festékmintát tartalmazó fóliát vízre kell fektetni, ahol a fólia egy aktivátor anyag hatására feloldódik és csak a festék marad a víz felületén. A festendő tárgyat már “csak” bele kell engedni a medencébe a festéken keresztül, és a víz elvégzi az alapos és pontos bevonatkészítést.

Ahogy a videóban is látható, tulajdonképpen bármilyen mintázat felvihető a felületekre. Az alapszínek variálásával pedig végtelenre nő a megvalósítható dekorációk száma.

A víz transzfer nyomással készült tárgyak először az autóiparban jelentek meg, a legtöbb fa hatású burkolati elemet ezzel az eljárással készítették, majd egyre jobban elterjedt a különböző mindennapi használati tárgyak között is. A technológia igazi előnye a széleskörű alkalmazhatóság, mivel bármilyen felület bevonható, amit vízbe lehet helyezni. Valamint az, hogy nem nagyon lehet olyan alakzatot találni, ami túl bonyolult lenne a festék felviteléhez. Ahhoz, hogy a felület hosszan tartó, jó minőségben megmaradjon, érdemes a festés után még védőbevonattal ellátni.

hgarts_contoller_kiemelt

Magyarországon is számos lehetőségünk van élni ezzel a dekorációs eszközzel. Csak rá kell keresnünk a VTN kifejezésre és máris válogathatunk a mintázatok között. Aki elég magabiztosnak érzi magát, még otthon is kipróbálhatja ezt a technikát.

Forrás hgarts.com

Megosztás
[
    ]