Haas Racing a Forma 1-ben?

Haas LogoA Haas Racing, a Stefan GP és Colin Kolles versenycsapata is jelentkezett, hogy 2015-től a Forma 1 mezőnyének tagja lehessen. A FIA elindította a szokásos felvételi procedúrát, de egyelőre nem biztos, hogy megadja-e a licencet, és ha igen, akkor melyik csapatnak?

A Forma 1 jó ideje nehézségekkel küzd. A 11 versenyistállóból legalább 5-nek pénzügyi gondjai vannak, ezért a FIA elnöke, Jean Todt egyeztetni akar arról, hogy az autós versenyek királyi kategóriájában költséghatárokat vezessenek be. Ezzel egyidőben a három új jelentkező is változást hozhat. Jelen pillanatban a csapatok ellenőrzése zajlik. Február végére a FIA kihirdeti, hogy hármuk közül megkapja-e valaki az engedélyt, és ha igen, akkor kire esik a választás. A 2015-ös szezonra az amerikai Gene Haas Racing, a korábbi Forma 1-es csapatfőnök, Colin Kolles és a szerb Forma 1-Projekt, a Stefan GP jelentkezett.

A Haas készen áll a Forma 1-re

A legérdekesebb nevezőnek a mindenképpen Gene Haas nevezhető. A 62 éves kaliforniai már ért el komoly sikereket a motorsportban, 2002 óta egy Nascar csapat vezetője, és nemrég együttműködésbe kezdett Tony Stewarttal. Gene Haas anyagi háttere jól biztosított, mivel nem csupán az egyik legnagyobb CNC-szerszámgép gyártó tulajdonosa, hanem az észak-karolinai Concordban található Windshear-szélcsatorna is az övé, ami a világ egyik legjobb szélcsatornája. Több híres Forma 1-es csapat is tesztelt már ebben a szélcsatornában.

A Haas 2015-re szeretne egy saját Forma 1-es csapat, a Stewart-Haas Racing színeiben pályára lépni. Az autókat saját tervek alapján készítenék el, de a gyártást az olasz Dallara karosszériagyártó cégre bíznák, a motort és a váltót a Ferrari szállítaná. Mivel Gene Haas személy szerint szívesebben tartózkodik a háttérben, a csapatfőnöki szerepet az egykori Red Bull csapatmenedzser, Günther Steiner kapná meg.

A Haas Racing Forma 1-es büdzséjére kilencjegyű euró pénzösszeget garantálnának, valamint egy saját gyárat Észak-Karolinában a legmodernebb felszereléssel. Ezzel az összeggel biztosítanák, hogy a 2010-hez hasonló eset ne fordulhasson elő, amikor is a USF1 csapat bejelentette, hogy anyagi problémák miatt nem tud elindulni a szezonban.

 Forrás: auto-motor-und-sport.de

Megosztás
[
    ]