HSC marás felsőfokon ± 1,5 µm, Ra=0,06 µm

xsm1Az extrém gyors MIKRON XSM LP gép a különböző precíziós alkatrészek sorozat-gyártásának kiváló eszköze. A megmunkálási erők és a dinamikusan generált tömeg-energia optimális elnyelése érdekében a portál kialakítású géptest súlyoptimalizált polimer betonból készült. Minden tengely közvetlen hajtással rendelkezik a teljesen szimultán ultragyors megmunkálás érdekében. A előtolási sebesség akár 100 m/perc is lehet, amelyhez társul a 25 m/s² gyorsulás. A COOL-CORE főorsó álló része, csapágyai és forgó tengelye is folyadékkal hűtött. Az eredmények: kiváló Z- irányú pontosság, rövid felmelegedési idő, pontosabb szerszám-bemérés, jobb hőmérséklet stabilitás hűtőfolyadék és főorsón keresztüli szerszámhűtés (levegővel vagy emulzióval) használata esetén. Az HSM/XSM LP sorozat ITM (Intelligens Szerszámbemérés) optikai szerszámbeméréssel rendelkezik teljes főorsó fordulatszám mellett, az akár Ø 0,2 mm szerszámok pontos beméréséhez. A gép 100 nanométeres (1/10.000) lépéseket tud végrehajtani. A nagy tengelygyorsulások hatása miatt a szerszámpályát precízen kell betartani, lehetőleg minimális szabályozási zavar mellett. Csak így lehet megvalósítani a felületminőségeket és kontúrpontosságokat a MIKRON LP Precision gépein. Mivel minden elektromos berendezésen keletkezik veszteség hő, a precíziós szerszámgép hajtáselemeit célzott módon kell hűteni. Minden egyes lineáris tengely és a forgó-billenő egység külön hűtőkörrel rendelkezik. Ezen kívül az Opticool koncepció az orsócsúcs hűtésével eddig ismeretlen hőmérséklet stabilitást tesz lehetővé. A MIKRON LP Precision széleskörű hűtésmanagementje megakadályozza a hő továbbterjedését a hajtásmotoroktól a gépágy felé. Ebből következik az a geometriai stabilitás, ami az extrém nagy ismétlési pontosságot biztosítja a mozgatott elemek vezetékeinél.

xsm7

A COOL CORE technológia a szerszám- és formagyártás esetén is meghozza előnyeit. A képen látható kézi borotva fröccsöntő szerszámának megmunkálása több mint 27 órát vett igénybe. 18 különböző forgácsoló szerszámot használtak, a simítás időtartama 312 perc volt. A hosszú megmunkálási idő alatt a programban számos főorsó fordulatot és előtolási sebességet alkalmaztak. Az anyagminőség Stavax ESU (1.2083) 54 HRc. Ahogyan látható az eredmény így is kimagasló.

Volfrám-réz megmunkálás extrém pontossággal és kiváló felületi érdességgel

xsm3A volfrám-réz elektróda (W 80%, Cu 20%) megmunkálása során az elsődleges cél az extrém pontosság és felületi érdesség elérése volt. Az Ügyfél elvárása többek között a ± 1,5 µm pontosság és az Ra=0,2 µm átlagos felületi érdesség. A MIKRON XSM 400U LP a megmunkálásra legalkalmasabb berendezés, amely köszönhető az extrém gyorsaságának, nagy dinamikának és kiváló pontosságának.

Megmunkálási stratégiák

Profilok simítása

  • Gömbvégű maró Ø 0.6 mm (a simító szerszám tűrése ±3 µm)
  • Művelet 1: falak és rádiuszok simítása
  • Művelet 2: felső és alsó rész simítása
  • Stratégia 1: Z- irányú simítás
  • Stratégia: Vegyes felületmarás

Megjegyzés: Állandó forgácsolási kondíciókkal történő megmunkálás köszönhetően a speciális maróprogram stratégiának.

 A megmunkálási sorrend

xsm4

Művelet 1 és 2

xsm5

Eredmények a mérés után

Az átlagos felületi érdesség Ra=0,2 µm célérték helyett Ra=0,06 µm. 

xsm6

írta: Szabó Gábor
GALIKA Szerszámgépek Kft.

További információ

A GF AgieCharmilles szerszámgépek hazai forgalmazója a Galika Szerszámgépek Kft.

Szabó Gábor
Tel.: +23 445 730
Mobil: +36 30 824 9131
E-mail: g.szabo@galika.hu

Megosztás
[
    ]