CELOS – ötlettől a kész termékig

A hagyományos termékfejlesztésen túl a DMG MORI SEIKI újításai egyre inkább a felhasználói folyamatok optimalizálására koncentrálnak. Ebben a tekintetben a CELOS világpremier bemutatója a hannoveri vásáron sok vállalatnak fordulópontot jelent, annak a ténynek köszönhetően, hogy a CELOS leegyszerűsíti és felgyorsítja a termékek elkészítését, egyúttal a papír nélküli gyártást is megvalósítja. Továbbá a CELOS alkalmazásainak köszönhetően a felhasználók integrált és digitalizált formában érhetik el az összes megrendeléssel, folyamattal és gépállapottal kapcsolatos adatot és dokumentációt. Ezen túlmenően a CELOS még a PPS és ERP rendszerekkel is kompatibilis, együttműködik a CAD/CAM rendszerekkel és tovább bővíthető más, jövőbeni CELOS alkalmazásokkal.

A CELOS minden új csúcstechnológiás DMG MORI SEIKI géphez elérhető. Az első gépeket 2014 második negyedévétől szállítják. Első látásra a CELOS a hagyományos gépkezelői felülettel rendelkezik, érintőképernyős funkciókkal, de ennél sokkal több, más funkciót rejt magában. Döntő jelentőségűek a felhasználóknak nyújtott alkalmazások, mint a STATUS MONITOR, JOB MANAGER vagy a JOB ASSISTANT.

A STATUS MONITOR a gépkezelő és gép közötti kommunikáció kezdő felülete. Itt a CELOS megjeleníti a szerszámgép futó folyamattal kapcsolatos állapotadatait, továbbá fontos teljesítményadatokat szolgáltat az aktuális megrendelésről és a megrendelés állapotáról. Speciális ikonokkal és szöveges üzenetekkel értesíti a gépkezelőt a hibaüzenetekről és az esedékessé váló karbantartási munkálatokról.

EMO CELOS 01

A JOB MANAGER és a JOB ASSISTANT ellátja a gépkezelőt az új munkák indításához szükséges hálózatba integrált ütemezéssel, előkészülettel, optimalizálással és a szisztematikus megvalósítás lehetőségével.

Először is minden gyártáshoz szükséges információ, mint az NC program, illetve a munkadarabra, a szerszámokra, befogókra stb. vonatkozó adat egy megmunkálási feladatban összevonhatóak és azonnal megjeleníthetővé válnak a JOB MANAGER-ben. A megrendelés teljesítéséhez szükséges dokumentumok, adatok és információk strukturáltan tárolhatóak. Például, az adatok gyorsabban elérhetőek későbbi megmunkálás vagy visszatérő megrendelés esetén.

EMO CELOS 02

A JOB ASSISTANT-tal a digitálisan feldolgozott megrendelések szisztematikusan iktathatók. Ebben a folyamatban az összes szükséges NC program és eszköz (szerszámok, készülékek) megléte ellenőrizhető. Ezután egy dialóg ablak végigvezeti a gépkezelőt a beállítási és előkészületi folyamaton. Kérdések és fontos megerősítések biztosítják, hogy a gépkezelő nem vét hibát. Csak ezután indítható el a megmunkálás. Ez biztosítja a szerszámgép nagyfokú megbízhatóságát még komplex megrendelések vagy komplikált alkatrészek esetén is.

A felhasználó számára nyújtott előnyökön túl a JOB MANAGER és JOB ASSISTANT integrált kommunikációja bizonyítja a CELOS alkalmazhatóságát bármilyen vállalati méretre. Kis méretű vállalatok esetén, ahol nagy felelősség hárul a szerszámgép kezelőjére különösen hasznosnak találhatják a papír nélküli gyártás lehetőségét. Másfelől már kiépített belső hálózattal rendelkező vállalatok optimálisan rendszerezhetik és használhatják az alkalmazottaik képességeit ennek a két CELOS alkalmazásnak köszönhetően, mivel egy képzett alkalmazott előre elkészítheti a megrendeléseket a JOB MANAGER-ben. A gépek kezelőit ezután a JOB ASSISTANT végigvezeti a gépbeállítás lépésein. A különböző hozzáférési jogok rendszerezését a személyre szabható új SMARTkey biztosítja, mellyel minden felhasználónak be kell regisztrálnia a 21.5”-os ERGOline-ba.

EMO CELOS 03

Az EMO alatt nem kevesebb, mint 12 CELOS alkalmazás volt elérhető, melyek az APP SELECTOR-ból lehet elindítani. Ebbe beleértendő a CONTROL APP is. Ezzel a CELOS alkalmazással a DMG MORI SEIKI lehetővé teszi a felhasználóinak, hogy visszaváltsanak CNC vezérlő hagyományos felületére mindössze a 21.5” ERGOline multitouch monitoron a megfelelő ikont kiválasztva. Elsőként a CONTROL APP SIEMENS és MITSUBISHI vezérlőkkel érhető el.

További információ

DMG/Mori Seiki Hungary Kft. honlapja

A DMG / Mori Seiki Hungary Kft. kapcsolattartója:
Bartha-Biró Barna
Tel.: +36-1-371-2450
Fax: +36-1-371-2451
Mobil: +36-30-894-5898
E-Mail: barna.bartha-biro@dmgmoriseiki.com

Megosztás
[
    ]