Új szintre emeli a folyamatszabályzást a Renishaw SPRINT

A Renishaw idén ősszel mutatja be az új, SPRINT névre keresztelt, CNC gépekhez szánt nagysebességű tapintó mérőrendszerét.

A SPRINT rendszer magában foglalja a beépíthető mérőrendszerek legújabb generációját, ezáltal nagyban növeli a folyamatirányítás ütemét. Gyorsan, pontos adatokat szolgáltat a munkadarab körvonalairól és alakjáról, mind prizmatikus, mind bonyolult térbeli szerkezetű alkatrészek esetén.

Turbinalapátok ellenőrzése SPRINT mérőrendszerrel

Turbinalapátok ellenőrzése SPRINT mérőrendszerrel

Turbinalapátok gyártásánál alkalmazva a SPRINT rendszer eddig példátlan hatékonyságot mutat, legyen szó akár a lapát éleinek felújításáról, akár a lapátagy megmunkálásáról. A lapát részeinek gyors mérése és a szolgáltatott adatok folyamatossága (a belépő- és a kilépőél mentén is) biztosítja, hogy a kapott kép az alkatrész valódi alakját írja le, így ahhoz alkalmazkodhat a megmunkálás folyamata is. Az új rendszer alkalmazása az automatizált folyamatok során, mint a lapát beállítása, beolvasása, adatok gyűjtése, jelentősen növeli a pontosságot és csökkenti a ciklusidőt a régebbi tapintófejekhez képest.

Multi-task megmunkálás esetén a SPRINT mérőrendszer teljesen új folyamatellenőrzési lehetőségeket nyit meg, többek között kiemelkedően magas ismétlőképességgel bíró átmérő meghatározási ciklusokat. A rendszer alkalmas mesterdarabbal történő összehasonlításra is így akár aktívan is részt vehet a vezérlésben, lehetővé teszi másoló folyamatok teljes automatizálását. Ezzel a módszerrel nagyobb alkatrészek átmérői is néhány mikron tűrésen belül megmunkálhatóak. Az olyan mérési feladatok, mint az egytengelyűség és a köralakúság mérése, valamint a középvonal meghatározása is a multi-task szerszámgép pontosságát növelik.

A legnagyobb funkcionalitás érdekében a SPRINT rendszer képes gyorsan meghatározni a szerszámgép lineáris és forgástengelyeinek állapotát, ezzel lehetővé téve a gép napi szinten történő ellenőrzését emberi beavatkozás szükségessége nélkül.

Minden SPRINT rendszer kompatibilis a gyártó által forgalmazott szoftvercsomagokkal, melyek mindegyike a különböző ipari feladatokra koncentrál, ilyen például a SPRINT blade toolkit. A szoftvercsomagok adatelemző programokat is tartalmaznak, amik a munka közben futva automatikusan adatokat szolgáltatnak a vezérlés számára.

OSP60 mérőtapintó

OSP60 mérőtapintó

A SPRINT rendszer lelkét a formabontó OSP60 mérőtapintó alkotja. Az OSP60 egy analóg szenzort tartalmaz, amely 0,1 mikronos eltérést is képes érzékelni a tér bármely irányában, a munkadarab lehető legpontosabb feltérképezésének érdekében. Az analóg technológiának köszönhetően a tapintó folyamatosan adatokat szolgáltat a felület eltéréseiről, majd ezt kombinálva a gép pozíciójával adódik az alkatrész felületének valódi helyzete. Másodpercenként 1000 térbeli pont beolvasásával és elsőrendű elemzőképességeivel a rendszer páratlan lehetőségeket kínál a munkadarab mérése és vizsgálata, adaptív megmunkálás, valamint gépbe épített folyamatszabályozás során, miközben optimalizálja a szerszámgép kihasználtságát és a ciklusidőt. Az új mérőtechnológia olyan új folyamatellenőrzési módszereket tesz lehetővé, amelyeket a korábbi mérőrendszerekkel nem lehetne megvalósítani.

A rendkívül gyors és pontos 3D mérés mellett a SPRINT rendszer alkalmas automatizált folyamatok vezérlésére kezelőszemélyzet szükségessége nélkül.

A SPRINT rendszer, a térbeli adatgyűjtés során, szabadalmaztatott technológiákat alkalmaz a statikus és dinamikus térfogati hibák kiszűrésére, amelyek a korábbi nagysebességű mérőrendszerek sajátja volt, így éri el a páratlan pontosságot, nagy sebesség mellett is.

forrás: renishaw.com

További információ

Renishaw hivatalos honlapján

Megosztás
[
    ]