Eszterga automatizálás rúdbehúzóval

Sok módja van a CNC esztergálás automatizálásának. Ha a minél hosszabb felügyelet nélküli működés a cél, akkor a rúdadagolónál nehéz jobb megoldást találni. Ugyanakkor a kis és közepes sorozatok automatikus esztergálására költséghatékony alternatívát nyújthat egy rúdbehúzó adagoló. Ez azért ideális, mert a behúzó elég időt szabadít fel a gépkezelőnek a rudak betöltése között ahhoz, hogy több gépet tudjon egyszerre felügyelni, képes legyen a kritikus méretek ellenőrzésére, vagy éppen értéknövelő másodlagos tevékenység folytatására. Az így megspórolt munkaerő költség gyorsan behozza a rúdbehúzó árát, foglalja össze Tom Sheridan, az amerikai Royal Products értékesítési vezetője.

Ahelyett, hogy az orsón keresztül tolná be az alapanyagot a munkaterületre, ahogy a rúdadagoló teszi, a revolverfejre szerelt rúdbehúzó az orsóból kifelé húzza azt. A revolverfej először pozicionálja a rúdbehúzót a munkadarab megfogásához, majd a Z tengely mentén mozogva megfelelő méretű rudat húz a munkatérbe. Amikor az esztergálási és a leszúrási folyamat befejeződött, a művelet kezdődik elölről, egészen addig, amíg a rúd el nem fogy. A behúzók nem foglalnak extra szabad területet, nem igényelnek külön elektromos csatlakozást az eszterga vezérlőjéhez, valamint egyszerűen átszerelhetők más esztergákra is, jegyzi meg Mr Sheridan.

Leszúró szerszámmal kombinált rúbehúzó

Leszúró szerszámmal kombinált rúbehúzó

Hogy történik a megfogás egy rúdbehúzó esetén? A szabványos behúzók két rugóacél ujjal rendelkeznek, amik biztosítják a szükséges szorító erőt. A beállítás során a fogazott megfogópofákat a munkadarab átmérőjénél valamivel – nagyjából 3 mm-rel – kisebb távolságra állítják be. Amikor a pofák összezárulnak, a rugóacél ujjak meghajlanak, és körülölelik a munkadarabot, így garantálva a szükséges tapadást. Hasonlóan, a nagyteherbírású változatokban belső csavarrugók szolgáltatják a megfogó erőt. Ezek a rúdbehúzók általában 76 mm-es átmérőig használatosak (de igény szerint akár 165 mm-es modellek is elérhetőek), és képesek kör, négyzet, valamint hatszög keresztmetszetű rúd megfogására is. Csatlakozójuk lehet hengeres vagy négyzetes, így számos különböző esztergán használhatók.

Mivel leszúró szerszámra is szükség van egy rúdszakasz megmunkálása után, a Royal kifejlesztett egy olyan kombinált modellt, ami a rúdbehúzó mellett a leszúró szerszámot is tartalmazza. Az esztergálási folyamat végén a leszúró szerszám eltávolítja a munkadarabot a rúdról, a rúdbehúzó pedig egyből ráfog a rúdra, és pozicionálja azt a következő esztergaciklushoz. A kombinált modell tehát csak egy helyet használ a revolverfejen, és a folyamat során csak egyszeri szerszámmozgatásra van szükség, ami így a ciklusidőt is csökkenti.

Más rúdbehúzó változatok, mint például a Royal Grippex modellje, az eszterga hűtőrendszerét használják a szorító erő létrehozására. A nagynyomású hűtőfolyadék által működtetett munkahenger mozgatja a rúdbehúzóba épített három megfogó ujjat, amik rázárulnak a munkadarabra. Mr. Sheridan elmondása szerint 1 bar túlnyomás elegendő egy 95 kg-os munkadarab mozgatásához is. Ezek a rúdbehúzó változatok széles átmérő tartományon alkalmazhatók – általában 3 és 80 mm között – mindenféle átállítás nélkül. A megfogó ujjak egészen addig záródnak, amíg el nem érik a munkadarabot. Ez a rugalmasság lehetővé teszi például a kész munkadarabok eljuttatását egy alkatrész tárolóba, vagy a rúdmaradék megfelelő helyre való szállítását, így többek között elkerülve a beragadó darabok által okozott sérüléseket is. Ezek a rúdbehúzók sűrített levegővel is működtethetők.

Rúdbehúzókat csak a főorsó hosszánál rövidebb, és a teljes hosszon megtámasztott rudakhoz ajánlott használni. A főorsóban történő megtámasztás az átmérőnek megfelelő megvezetéssel vagy persellyel is megvalósítható. Erre azért van szükség, mert egy megtámasztás nélküli rúdban nagyobb rezgések ébredhetnek a forgatás során. Ez pedig rontja az alkatrészek méretpontosságát, a felületek minőségét és akár a szerszámgép tönkremeneteléhez is vezethet.

Mr. Sheridan elmondása szerint rúdbehúzók használatakor a munkadarabok szorítópatronos tokmányban történő rögzítése számít bevett módszernek. A szorítópatron csak nagyon csekély mértékben tágul a kiengedéskor, és ezáltal a szükséges mértékben középen tudja tartani a munkadarabot ahhoz, hogy a rúdbehúzó megfelelően rá tudjon fogni. Ezzel szemben egy nagynyitású, hárompofás tokmány esetén a munkadarab annyira is lesüllyedhet a középvonal alá, hogy a rúdbehúzó már nem tud ráfogni.

forrás: mmsonline.com

További információ:

A Royal Products hivatalos oldalán.

Megosztás
[
    ]