Walter Hungária Kft – az Audi elismert partnere

Sós László (balra), a Walter egyik kiemelt ügyfelekkel foglalkozó szakértője tart konzultációt Rácz Zoltánnal (jobbra) az Audi Hungária Motor Kft. V6-V8 főtengely megmunkálási gyártósorán

Sós László (balra), a Walter kiemelt ügyfelekkel foglalkozó szakértője tart konzultációt Rácz Zoltánnal (jobbra) az Audi Hungária Motor Kft. V6-V8 főtengely megmunkálási gyártósorán

Ha egy adott cég egy világszerte ismert márka megbízható partnerének számít már hosszú évek óta, az szinte biztosan  azt jelenti, hogy a cég megfelelő szakértelemmel, termékekkel és szolgáltatásokkal rendelkezik. Nincs ez másképpen a Walter Hungária Kft. és az Audi Hungária Motor Kft. esetében sem.

Csapatunk bepillantást nyert az Audi és a Walter kapcsolatába. Rácz Zoltánnal, az Audi Hungária Motor Kft. Hathengeres Otto-motorgyártás részlegének munkatársával és Sós Lászlóval, a Walter Hungária Kft. egyik kiemelt ügyfelekkel foglalkozó munkatársával készítettünk interjút.

CNCMedia: Mikor kerültél kapcsolatba a Walter munkatársaival?

Rácz Zoltán: 2011 óta dolgozom az Audi Hungária Motor Kft-nél. A V6/V8 Otto- és dízelmotorok főtengelyének gyártósora 2002-ben kezdte meg működését az Audiban, és azóta a Walter szerszámok folyamatosan felhasználásra kerülnek gépeinken. A fémmegmunkálás területén rendkívül széles tapasztalattal rendelkezik a Walter, cégünknél is több szakterületen képviselteti magát. (maró- és eszterga lapkák, keményfém és egyedi tervezésű szerszámok.) Gyártósoromon a furat- és menetmegmunkálás területén kapom a legtöbb segítséget, amit leginkább a fent említett motortípusok gyártásánál alkalmazok. A szakmai fejlődésemhez nagyban hozzájárult az a segítség, amit a Walter munkatársaitól kaptam.

Sós László: Az Audi Hungária a Walter kiemelt ügyfele, és így hozzám mint kiemelt ügyfelekkel foglalkozó szakmérnökhöz tartoznak. Ennek köszönhetően napi szinten kapcsolatban állok velük, és így rendkívül gyorsan tudunk reagálni, megoldást találni a gyártás során felmerülő problémákra, valamint -új termékeink, technológiánk folyamatos bemutatásával aktívan részt tudunk venni a még csak tervezett gyártási folyamatok felépítésében.

Walter az Audinál
CNCMedia: Milyen jellegű problémákkal fordultok a Walter szakembereihez?

R.Z.: Nálunk napi szinten jelennek meg problémák a felszerszámozással kapcsolatban, melyek általában törésből, bevonatolásból vagy anyaghibából adódnak. Ha házon belül már nem tudjuk kiküszöbölni ezeket a problémákat, akkor keressük fel a szerszámbeszállító partnerünket. Legutóbb például egy 18-as átmérőjű mélyfurat készítésénél adódtak gondjaink. A problémát az jelentette, hogy a szerszámok egyáltalán nem érték el a tervezett éltartamot, amit mi szerettünk volna.
A megoldás fontos célkitűzései között szerepelt, hogy a megmunkálási paramétereket változatlanul hagyhassuk, és a szerszám ilyen paraméterek mellett 2000 furatmegmunkálást el tudjon végezni. Ezzel a kéréssel kerestük meg a Waltert, amire sikeres megoldást nyújtottak. Ez egy évvel ezelőtt történt, azóta problémamentesen zajlik a gyártás.

Az eddig felmerült problémák jelentős százalékát a Walter szakemberei sikeresen meg tudták oldani, ezért a továbbiakban is számítani fogunk a segítségükre.

CNCMedia: Kicsit részletesebben mi jelentette a sikeres megoldást?

Walter az AudinálS.L.: A megmunkálás vizsgálata után azt a következtetést vontuk le, hogy az adott hűtési-kenési feltételek mellett (MMS) egy rendkívül stabil mikro-élgeometriával és nagy hőállóságú bevonattal rendelkező fúró jelentheti a megoldást, mivel hűtővíz hiányában a forgácsoláskor jelentkező hő nagy része a szerszám élére hat. A dupla bevonatrendszer (DPL) és a különleges eljárással készült élvédelem magas fokú stabilitást és kiemelkedő élettartamot biztosít a fúrónak, ezzel alacsonyan tartva a szerszámköltséget és minimálisra csökkentve a szerszámtörések számát.

Mivel nagy szakmai tapasztalattal rendelkezem ezzel a gyártósorral kapcsolatban, pontosan tudom, hogy amikor probléma merült föl vagy gépleállás van, akkor azonnal kell a segítség. A gyártósor ismerete nagy segítséget nyújt számomra abban is, hogy gyors és körültekintő megoldást találjunk a felmerülő nehézségekre.

CNCMedia: Milyen arányú változásokat sikerült elérni a Walter segítségével?

R.Z.: A korábban említett Ø18-as furatkészítési probléma után a menetmegmunkálás területén kellett fejlesztenünk. Itt egy M8-as furat készítése során szintén nem értük el a kívánt éltartamot az előző beszállítóval. Korábban csak 50 furatot tudtunk egy szerszámmal kimunkálni, ez a legkevésbé sem volt költséghatékony. A cél egyértelműen az éltartam növelése volt, valamint a megmunkálás minőségének javítása is. A célkitűzés után a Walter szakemberei javaslatot tettek a módosításokra, majd néhány próba után a korábbi 50 furatos éltartamot 150 furatra sikerült emelni. Ezt a számot azóta is stabilan hozzák a szerszámok a sorozatgyártásban, és nem kellett módosítani a gyártás menetén.

Főtengelyek furatmegmunkálása az Audinál

Főtengelyek furatmegmunkálása az Audinál

Amikor megkeresünk egy beszállítót, például a Waltert, akkor az a minimum elvárás velük szemben, hogy a szerződésben szereplő minőséget és mennyiséget képesek legyenek teljesíteni. Ennek eddig eleget tettek, sőt gyakran felül is múlták a közös megállapodásban lefektetett értékeket. A múltbeli tapasztalataink alapján mondhatom, hogy 10-20 vagy akár 30%-kal is növeltünk az éltartamon, ami a szerszámköltségek jelentős csökkentését eredményezte.

S.L.: A gyártósoron korábban használt HSS-E alapanyagú menetformázókkal szemben a keményfém alapanyagú menetformázóban láttuk azt a lehetőséget, amivel radikálisan lehet növelni a szerszámélettartamot. Az Audi által a menetprofilra előírt követelményt egy speciális polygonformával értük el, ezzel biztosítva a menet szilárdsági tulajdonságainak növelését. A szerszám három tulajdonsága – keményfém alapanyag, TiCN bevonat, speciális polygonforma – egyszerre biztosítja a folyamatbiztos gyártást, a magas szerszámélettartamot, és kiváló menetminőséget.

Az említett menetformázási technológia segítségével nem csak élettartamot és termelékenységet tudunk növelni, hanem jelentősen lejjebb szorítottuk a selejtszázalék arányát. Ezt azzal sikerült elérni, hogy a menetformázási technológia alkalmazásával nem marad forgács a furatban, így az nem rongálja a menetet és a szerszámot. Az Audinál előírt egyik legfontosabb követelmény a 100%-ban tiszta, forgácsmentes menet elkészítése. Ezt korábban a menetfúrási eljárással nem lehetett teljes egészében biztosítani és gyakran okozott problémát, ha a kész menetekbe a menetfúró által keletkezett forgács maradt, amit a főtengely mosása során sem lehetett eltávolítani. Mivel a menetformázás egy forgácsleválasztás nélküli, hidegalakító eljárás, a vevő számára ezzel garantáltan biztosítani lehet a tiszta, forgácsmentes menetet.

walter_motorblokk

CNCMedia: Mik a további fejlődés lehetőségei?

S.L.: Az M8-as menetformázásban megszerzett tapasztalataink arra ösztönöztek minket , hogy más menetmegmunkálásnál is kipróbáljuk szerszámaink alkalmazásának előnyeit. A következő lépés – az Audival egyetértésben – az M10x1-es menetek készítése. Közösen meghatároztuk, hogy mi a cél, amit el kell érnünk és javaslatot tettünk az Audinak egy általunk elképzelt szerszámra. Ebbe a folyamatba természetesen bevontuk a Walter Prototyp fejlesztői csapatát, akik már korábban is rendkívül sok támogatást adtak az M8-as menetformázó konstruálásában. Az M10x1-es formázók esetében több fő szerszámjellemzőre koncentráltunk. Lényeges szerszámkopás szempontjából a speciális bekezdőkúp-geometria, illetve a polygonélek száma. A radiális kivezetésű belső hűtés-kenéssel a menet minőségét, illetve a szerszámélettartamot emelhetjük. Végül, de nem utolsósorban az egyik legfontosabb a jó siklási tulajdonsággal rendelkező, nagy kopásállóságú bevonatrendszer. Az első tesztekre az új szerszámokkal május végén kerül sor.

Fontos megemlíteni a menetformázás további előnyeit. Egy formázószerszámmal igen mély menetek is elkészíthetők összehasonlítva a hagyományos menetfúrással. Az eljárás során nem keletkezik forgács, így a mély furatban az nem is okozhat gondot. A szerszám rendkívül stabil, mivel nincsenek rajta kimunkálva forgácshornyok. Az így realizálható nagy magkeresztmetszet kiemelkedő folyamatbiztonságot garantál.

CNCMedia: Mennyire vagytok elégedettek a Walter segítségével és hozzáállásával?

R.Z.: Az új szerszámok tesztelése esetén általában 20-30%-os teljesítménynövekedést tapasztalunk, ami hatalmas megtakarítást jelent. Emellett a furatok és a megmunkálás minősége is folyamatosan javul, ami szintén nagyon fontos szempont.

A fémmegmunkálás számos területén nyújt segítséget a Walter, a fent említett furat- és menetmegmunkáló szerszámokon felül esztergálás, marás, illetve lapkás szerszámok területén is széles termékpalettával rendelkezik.

Az eddig felmerült problémák jelentős százalékát a Walter szakemberei sikeresen meg tudták oldani, ezért a továbbiakban is számítani fogunk a segítségükre.

CNCMedia: A Walter munkatársaként mi az, amit kiemelten fontosnak tartasz?

S.L.: Innovatív szerszámainkkal, és a gyártás helyszínén nyújtott műszaki felügyeletünkkel, szakmai támogatásunkkal célunk nem csupán vevőink elégedettségének elérése, hanem ezzel szeretnénk kitűnni a versenytársak közül is.

Walter az AudinálFontos megérteni, hogy egy általános gyártási folyamatban a szerszámköltség a teljes kiadás csupán 5-10%-át adja. Ha tehát a jobb megmunkálás érdekében hajlandók vagyunk megnövelni a szerszámköltségeket akár 10-20%-kal, akkor ez csupán az összköltség 1-2%-át jelenti. Pozitív hozadékával azonban a több megmunkálási ciklus kihagyását, egyes méréstechnikai folyamatok lerövidítését, vagy más megtakarítást érhetünk el. Ha kiszámoljuk a szerszámgépek ciklusidejének csökkenéséből származó költségcsökkenést, akkor ez a szerszámok többletköltségét messze felülmúlhatja. Nem beszélve arról, hogy ugyanolyan paraméterek mellett egy fejlettebb szerszám kisebb terhelést okoz a szerszámgépnek, ami annak élettartamát is megnöveli.

 

A Walter standard szerszámokból 24 óra alatt képes szállítani az ügyfelek számára, a most felfutó Walter XPress szolgáltatás keretében egyedi tervezésű szerszámokból 2-4 héten belül juttatja el az igény szerint legyártott szerszámot a megrendelőhöz. A Walter szerszámai és szaktudása kiterjed a fúrás, marás, esztergálás, menetmegmunkálás területére mind lapkás, valamint a gyorsacél és keményfém szerszámanyagok vonatkozásában. Magas szintű szakértelmükkel és szolgáltatásaikkal hatékony és megbízható partnerei a kis, közepes és óriásvállalatoknak is.

További információ:

A Walter Hungária Kft. honlapja
Az Audi Hungária Motor Kft. honlapja

Megosztás
[
    ]