Titán turbinakerekek gyártása hatékonyan

Az alábbi videóban az innovatív technológiáiról híres MAG-IAS szerszámgépgyártó titán megmunkálási megoldása tekinthető meg. A gyártandó alkatrész egy a repülőgépiparnak szánt turbinakerék, melynek alapanyaga titán, ami közismerten rossz hővezetési tulajdonságai miatt különleges bánásmódot igényel. A megmunkálás hatékony kivitelezésében négy technológia játszik kulcsfontosságú szerepet.

Elsősorban természetesen szükség van egy öttengelyes megmunkálásra is képes szerszámgépre. Ebben az esetben ezt a szerepet a MAG NVB 700 5X megmunkáló központja tölti be. Ehhez társul egy speciális megmunkálási stratégia, a trochoidális marás. Ennek használatával a szerszámpálya oly módon alakítható ki, hogy a szerszám terhelése a megmunkálás során végig állandó legyen.

Az említett hőproblémák kezeléséhez szükség van továbbá megfelelő hűtésre, amit a MAG a szerszámon át történő kriogén hűtéssel oldott meg. Végül, de nem utolsó sorban pedig ez utóbbi technológiát ötvözték az úgynevezett MQL (minimális kenőanyag használatú) technológiájukkal a súrlódás és az adhézió csökkentésének érdekében.

Megosztás
[
    ]