30 éves az Edgecam

Commodore PET

Commodore PET

Idén ünnepli 30 éves évfordulóját az Edgecam, és a szoftver továbbra is pontosan olyan élvonalbelinek számít mint, amilyen a legelső, a Surrey Egyetemmel közösen kifejlesztett CAD/CAM rendszer volt a 80′-as évek elején, vagy amikor átkeresztelték a szoftvert Edgecam névre, éppen a Windows 95 megjelenésének napján.

A szoftverfejlesztő vállalkozás Pathtrace néven alakult 1983-ban, és az Edgecam márkanevet megelőző időkben PMS (Pathtrace Manufacturing System) és PAMS (Pathtrace Advanced Manufacturing System) néven árulták termékeiket. A PMS az akkoriban igen népszerű Commodore PET rendszerre készült, majd a nagyobbik testvért (PAMS) 1988-ban fejlesztették ki az egyre nagyobb ütemben növekvő IBM PC piac számára. Raf Lobato ügyvezető igazgató elmondása alapján az Edgecam első, 1995-ös változata volt az, amely végül teljesen átformálta a korábbi DOS alapú, szöveges menükön keresztül vezérelt rendszert egy Windows mintájú, grafikus felületű, ikon vezérelt rendszerré. A névváltás mögötti filozófia az volt, hogy kifejezze a vállalat élvonalbeliségét (“leading edge”), ahogy DOS rendszerről Windows alapúra váltottak.

Akkoriban ez még egy hagyományos drótvázas, felület alapú CAD/CAM rendszer volt. Ez a terület azonban nagyon gyors fejlődésnek indult, kezdve a Mechanical Desktop és Pro Engineer, majd azt követően a SolidWorks, Solid Edge és Inventor tömör testmodell alapú, parametrikus szoftverek megjelenésével. 1999-ben az Edgecam ahelyett, hogy dedikáltan az egyik testmodell alapú kernelt kezdte volna támogatni, úgy döntött, hogy az összes jelentős kernelt támogatni fogja. Ezt azt jelentette, hogy a CAD adatokat nem kellett konvertálni. Ez egy igen fontos tényező, mivel még manapság is számos rendszernek akad problémája azzal, hogy olyan független formátumra van szüksége az adatátvitelhez, mint például az IGES. Az Edgecam ezzel szemben minden formátum közvetlen beolvasására képes, információveszteség nélkül.

Optikai összeállítás Edgecam környezetben

Optikai összeállítás Edgecam környezetben

Innen a fejlődés töretlenül haladt tovább, így mára az Edgecam legfrissebb verziója olyan forradalmi funkciókkal rendelkezik, mint a stratégiakezelő vagy a hullámmintával történő nagyolás. A stratégiakezelő az első olyan rugalmas gyártástechnológiai tudástár volt, amivel a felhasználók könnyedén rendszerezhették a saját gyártási folyamataikat; a hullámmintával történő nagyolás pedig oly módon nyújt maximális anyagleválasztási rátát, hogy közben növeli a szerszám és a szerszámgép élettartamát is. Ez utóbbit a gyártók úgy jellemezték, mint a “hagyományos marás határainak kitolása”. Mindezeken felül, a soron következő Edgecam 2013 R2 verzió már az új Workflow névre keresztelt indító alkalmazást is tartalmazni fogja, ami az alkatrészt nullpontokkal együtt képes automatikusan betölteni a megfelelő gyártási környezetbe.

A 30 éve élvonalbeli Edgecam szoftvert jelenleg 26 országban használják, a fejlesztőcég pedig mára több mint 100 közvetlen alkalmazottal és 52 viszonteladóval rendelkezik világszerte. A márka 2006-ban a Planit Group részévé vált, amit utána, 2011-ben a Vero Software vásárolt fel.

 

 

Megosztás
[
    ]