Vibroteam – Egy kiváló NX felhasználó

Vibroteam Kft. üzemcsarnokA Vibroteam Kft. 2002-ben mérnöki irodaként kezdte meg működését, azóta nemcsak tervezéssel, hanem gyártással is foglalkozik. A cég életében az új csarnok ezért is jelent mérföldkövet. A nemsokára Esztergomban készülő legújabb Suzuki S-Cross több alkatrészének présszerszámait is a fehérvári üzemben készítik a szakemberek. A projektzáró rendezvényen Vizler György ügyvezető igazgató elmondta: mintegy 92 millió forint támogatást nyertek, abból épült az Alba Ipari Zónában egy 900 négyzetméter alapterületű gyártócsarnok és hozzá tartozó irodaépület. Egy másik sikeres pályázat segítségével pedig 200 millió forintból új gépeket vásároltak. A jórészt autógyárak alvállalkozóinak beszállító társaság a projekt keretében tizenöt új munkahelyet létesített, és további három dolgozót terveznek felvenni. A fejlesztéssel az általuk megtervezett présszerszámok további gyártását is meg tudják valósítani.

Milyen eredményeket ért el a cég az elmúlt években?
V.Gy.: Legjelentősebb eredménynek azt tartom, hogy míg korábban mérnökirodaként funkcionáltunk, az utóbbi két évben tettünk olyan lépéseket, hogy el tudjunk indulni a szerszámgyártás területén. Ez azt jelenti, hogy a tervezésen túl, a szerszámok forgácsolására, összeszerelésére és komplett átadására is képessé váltunk. Egy mérnökirodából szerszámgyártó céggé nőttünk.

Vizler György, a Vibroteam Kft. ügyvezető igazgatója

Vizler György, a Vibroteam Kft. ügyvezető igazgatója

Milyen piaci sikereket értek el?
V.Gy.: Azzal, hogy változott a profilunk és nagyobb méretű szerszámok gyártását céloztuk meg, gépeinket is ennek megfelelően válogattuk össze, például a próbaprésünk 800 tonnás. Számos beszállító van ma Magyarországon, aki sajtoló cégként a Suzuki beszállítója. Számukra gyártunk présszerszámokat. Ezen kívül több EU országban lévő megrendelőnk is van.

Hogyan élték meg a munkatársak a növekedéssel együtt járó változásokat?
V.Gy.: Azt hiszem a munkatársaink már várták ezt a folyamatot, mérnökirodaként sokat kellett utaznunk az általunk tervezett szerszámok gyártóihoz, folyamatosan követve a projekteket. Lényegesen kedvezőbb, hogy egy területen van mindenki: a tervezés, a projektvezetés, a szerszámgyártás és a mérés. Így sokkal több szakmai tapasztalatot tud jelenteni munkatársainknak, emellett sokkal gyorsabban lezáródnak a folyamatok.

Milyen szakmai kihívásoknak kell megfelelniük a tervező mérnököknek?
V.Gy.: Ezen a területen nagyon erősnek tartom a céget, a tervezés a legelső feladat, amelyben ha nem felelünk meg tudásunkkal és szakmai felkészültségünkkel, akkor a multinacionális cégek nem rendelnek tőlünk szerszámokat. A sok megrendelő előnye, hogy számos multi működésébe, belső szabványaiba, szokásaiba is betekintést kapunk, amely mind-mind értékes tapasztalat. Ezen kívül a tervezésre olyan kollégákat válogattunk össze, akik már legalább két-három évet eltöltöttek a szerszámgyártásban. Nagyon fontos a tervezők tekintetében a megfelelő szoftver használata. Mi az NX Unigraphics-et használjuk, amely teljes mértékben kielégíti igényeinket, amivel nekünk meg kell jelennünk vevőink felé.

Vibroteam csarnok külsőMilyen tapasztalatokat adna át hasonló változás előtt álló cégek vezetőinek?
V.Gy.: Nem régiben a graphIT Kft. PLM Perspektíva 2012 nevű szakmai napján tartottam előadást, ahol a jelenlévő mérnököknek elmondtam, hogy a legnagyobb cégek beszállítói köréhez tartozni komoly erőfeszítést jelentett. Én is feltettem magamnak a kérdést, hogy szabad-e egyszerre nyolc programcsomagot megvenni, mellé a szimulációt használni? Rájöttem arra, hogy ez nem kérdés: meg kellett lépni. Azt javaslom, aki lát a piacban előrelépési lehetőséget, annak mindenképpen érdemes pályáznia és fejlesztenie, mert ez határozza meg, hogy a jövőben mennyi munkája lesz.

Volt-e olyan jelentős piaci kihívás, amelyet meg kellett oldania?
V.Gy.: Nagy szakmai kihívás volt számunkra, hogy szinte a nulláról kellett építkeznünk, ugyanis a korábbi szerszámgyártói tudás hazánkban le lett rombolva. Tervezőinket szinte teljesen magunknak kell kinevelni, de ez jellemző a szerszámozási területre is. Ami pedig magam számára új feladat, az a nagyszilárdságú anyagok használata az összetett szerszámok készítésénél. El szeretnénk mozdulni az öntvényszerszámok irányába, habár az öntést nem tudjuk idehaza megoldani, de a további munkálatokat már mi is el tudjuk végezni. Ebben gyakorlatilag egyedülállóak leszünk az országban. Ekkor már bármelyik multinacionális vállalat igényeinek meg tudunk felelni.

Vezető tervező kollégája, Karczub József nyerte a graphIT Kft. által meghirdetett Design Contest tervezői versenyt 2011-ben. Miért kapta ő ezt az elismerést?
V.Gy.: Egyrészt megvan a megfelelő előképzettsége, jó pár éve már nálunk dolgozik, folyamatosan tanul a megrendelőinktől, nagyon hamar átlátja a tervezésben azokat a megmunkálási módokat, lépés változásokat, amelyeket meg kell csinálnunk. Amikor készítik a sávtervet, illetve építjük fel a szerszámot, akkor a szerszámkészítők, a projektvezetők, én és a tervezők minimum három alkalommal konzultálunk. Ezzel a szakértelemmel segítjük József munkáját. Ezután már a gyártási folyamatok indulnak el, itt már nagyon sok kidobott pénz, ha lényegi pontokon kellene változtatnunk. A vezető tervezőnek át kell látnia a folyamatokat, természetesen az NX-et is profi módon kell kezelnie, ebben kiváló József. Cégünk egyik alapkövének tekintem.

NX rajzok

A NX hogyan segíti munkájukat?
V.Gy.: Amikor megvettük az első négy NX csomagot, akkor láttuk, hogy ennek a beruházásnak nagyon jó eredményei lehetnek, de természetesen gondolkodtunk más tervező szoftverek alkalmazásán is. Közben számos autógyár, főként az amerikai autógyárak az NX-et részesítették előnyben, így mi is ennek használatát választottuk. A 8.5-ös verzió nélkül már nem tudnánk dolgozni, nagyon hasznos, a gyorsaságunk és precizitásunk is ezen múlik. Az NX legnagyobb előnyének azt tartom, hogy az összes tervezési folyamatot, ami a szerszámgyártásban előfordul, le udja fedni. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy vegye meg ezt a szoftvert.

forrás: Műszaki Magazin

További információ:

Az NX magyarországi forgalmazója a graphIT Kft.
A Vibroteam Kft. honlapja

Megosztás
[
    ]