Új generációs CNC vezérlők

FANUC Energiahatékonyság

A FANUC új 30i/31i/32i/35i CNC – Model B sorozat vezérlői nemcsak az energiahatékonyságuk miatt érdekesek, hanem a bennük megtestesülő fejlesztések is változatos felhasználási lehetőségeket rejtenek.

A 3xi B CNC vezérlők hatékonyabb megmunkálási folyamatokat eredményeznek. Egyik fontos jellemzőjük az integrált nagy sebességű PMC (Programmable Machine Control – programozható gépvezérlés). Ez elődjénél háromszor gyorsabb, és a rendelkezésre álló programmemória kapacitása is háromszorosára nőtt. A magas szintű automatizálással ellátott, összetett megmunkálási folyamatokhoz akár 5 PMC csatorna is használható, ezáltal lehetővé válik a független PMC programok csúcssebességen történő egyidejű végrehajtása. A stabil hálózati kapcsolat érdekében FL-Net, EtherNet/IP és Fast Ethernet kommunikáció is lehetséges egy külön CPU egység segítségével, amely stabil valós idejű Ethernet kommunikációt tesz lehetővé. Az új I/O link is megkétszereződött sebességgel képes a PMC I/O jeleit átvinni, valamint a korábbi 16 helyett már 24 modul is használható, így több I/O kezelésére van mód.

30iB és robot

Az új FSSB (FANUC Serial Servo Bus – optikai kommunikációs interfész a CPU egység és a szervoerősítők között) automatikus hibajavítással viszi át az adatokat optikai úton a szervo- és főorsómoduloktól a vezérlőig, így az elektromos zajokra kevésbé érzékeny a rendszer, valamint a kábelezés mértéke is csökken, aminek következtében idő és pénz takarítható meg.Jelentős fejlesztések voltak a hajtástechnika területén is. Az új generációs vezérlők és hajtástechnológiák használata révén, a nagy sebességű szervoprocesszornak köszönhetően a digitális tengelyvezérlő alapteljesítménye megnőtt. Az is fontos szempont, hogy több tengely is vezérelhető anélkül, hogy további vezérlőkártyákra lenne szükség.

A motor és a tápkábel automatikus ellenőrzése alapvető követelmény az állásidő csökkentését és az üzemzavarok elkerülését illetően. A „Leakage Detection” funkció pedig időben figyelmeztet a beszivárgó nedvességről, ami megakadályozza a gépek további hosszadalmas és költséges leállását, illetve javítását.

FANUC Energiahatékonyság, energia managementA FANUC hajtástechnika és az összes hozzá tartozó modul, szabályozó és motor rendkívül hatékonyan működik. A szintén hatékonyabb energiafelhasználást segítő „Energy Monitoring” (energiamonitorozó) funkció könnyebbé teszi a tengelyek optimális beállítását. A megmunkálási folyamat során lehetővé vált az összes tengelyt illetően az energiafogyasztás és a visszaállítási adatok részletes nyomon követése. Az energiatakarékosságot a teljesítményfüggő ventilációszabályozás és a szervoerősítők hűtőkörének kapcsolótáblán kívüli elhelyezése is nagyban segíti. Az új „Energy Saving Level” funkció a megmunkálási követelményektől függően választási lehetőséget kínál a felhasználó számára, az optimális teljesítmény, illetve az általában kicsit lassabb megmunkálást eredményező teljes energiafelhasználás lehetőségét illetően.

A FANUC kifejlesztett egy ún. „ECM” (Energy Charge Modul) közbenső tárolót, amely eltárolja a fékezőmotorok energiáját, és ezt a későbbi gyorsítások alkalmával felhasználja.

A FANUC már 20 éve fejleszti és teszteli azokat a technológiákat, amelyek segítségével a fékezett szervomotorok és főorsómotorok energiáját vissza lehet vezetni más aktív fogyasztók felé a szükségtelen hődisszipáció helyett.

Ezen eljárással akár 34 százalékkal is csökkenthető egy megmunkálógép energiaigénye.

 

Megosztás
[
    ]