GF AgieCharmilles – 60 év szikraforgácsolás

60 years EDMGF AgieCharmilles logo

Piccard & Pictet autó

Piccard & Pictet autó

A “Charmille” kifejezés a francia nyelvben bükkfasort jelent. Ilyen utak vezettek a 19. században északi irányból Genf központjába. A fák gyártelepek mellett haladtak el. A név mindenesetre megmaradt: az elsők közé tartozó svájci Piccard&Pictet autógyártók egykori „Ateliers des Charmilles” műhelye évtizedekig a régió leginnovatívabb üzemei közé tartozott. Az autók mellett a cég hidraulikus turbinákat, később olajégőket is fejlesztett. Napjainkban a Charmilles a Georg Fischer konszern szerszámgépüzletágához, a GF AgieCharmilles-hoz tartozik, ugyanúgy, mint az Agie, egy másik neves szikraforgácsoló gépgyártó, valamint a Mikron marógépek gyártója.

Szikraforgácsolás – ahogy elkezdődött

A Lazarenko házaspár látogatóban az AGIE cégnél

A Lazarenko házaspár látogatóban az AGIE cégnél

Az Elektronikai Ipar Minisztériumának Műszaki Intézetében (korábbi Szovjetunió) dolgozó orosz tudós házaspár, Borisz Romanovics Lazarenko és Natalia Jozafovna Lazarenko 1943-ban publikálta az első kutatási eredményeket az anyagleválasztás szabályozott folyamatának nem fémes alternatívájáról. Munkájukat egy fiatal egyetemi hallgató, Zolotics B. támogatta. A „Fémkopás irányának megfordítása és módszerek az elektromos elektródák tönkremenetelének megakadályozására” (Moszkva, WIE Intézet, 1943) című munka biztosította az alapjait annak az eljárásnak, amelynél a szabályozott elektromos szikrák által létrehozott termikus energiát használjuk az anyag felolvasztásához és elpárologtatásához. A szikraforgácsolási eljárás (electrical discharge machining, EDM) ezzel megszületett. A történelem során először nyílt lehetőség arra, hogy az alkatrészeket azok mechanikai tulajdonságaitól (keménység, nyújthatóság, dörzsölési hatás) függetlenül munkálhassuk meg.

ELERODA D1

ELERODA D1

A GF AgieCharmilles szikraforgácsoló gépeinek (Electro Discharge Machine) története 1952-ben kezdődött, amikor az orosz tudós, Nikolasz Mironov, aki kapcsolatban állt a Lazarenko házaspárral, meggyőzte a genfi Ateliers des Charmilles ügyvezetését arról, hogy fejlesszenek szerszámgépeket az EDM-eljárás kihasználására. Egy kis csapat a lelkes mérnök, Jean Pfau vezetésével megépített Genfben egy szikraforgácsoló berendezést (ELERODA D1), amit 1955-ben mutattak be. Ugyanebben az időben alapították az Agie vállalatot (1954. április 16.), amelynek első berendezése az AGIETRON AZ4 volt, amit a Z-tengelyen pneumatikus szervóhajtással szereltek fel.

AGIETRON AZ4

AGIETRON AZ4

Napjainkban a szikraforgácsolás kulcstechnológiának számít a nagy teljesítményű formák vagy présszerszámok gyártásánál, melyeket műanyagok, üveg- és fémalkatrészek gyártásához használnak, valamint az összetett precíziós alkatrészek közvetlen gyártásánál. Az eljárást manapság majdnem az összes iparág alkalmazza, kezdve az autóipartól, az elektronikai, mechatronikai és háztartási készülékek gyártásán keresztül a repülőgépiparig és űrhajózásig.

A GF AgieCharmilles kifejezetten széles szikraforgácsoló gépválasztékot kínál ehhez, a szikraforgácsolás két fajtájának: huzalos és tömbös szikraforgácsolás, valamint a felhasználók igényeinek megfelelően. A standard gépektől kezdve a sokoldalú, nagy teljesítményű középosztály gépein keresztül az automatizálható High-end gépekig a különleges alkalmazásokhoz a felhasználó az igényeihez méretre szabott megoldások közül választhat.

A sokoldalúság rugalmassá tesz

Power-ExpertA sokoldalúságának köszönhetően különösen sikeres gépcsalád a CUT 200/300/400 huzalos szikraforgácsoló gépsorozat. Automatikus huzalbefűzés szikrától szikráig, különböző magasságú munkadarabok gyors vágása, energiahatékonyság – ezek a főbb jellemzői ezeknek a középosztályhoz tartozó, nagy teljesítményű berendezéseknek. A gépek nagy precizitással, megbízhatóan állítják elő a µm tűrésű szerszámokat. Könnyű és nehéz munkadarabokat is képesek megmunkálni anélkül, hogy kompromisszumot kellene tenni a precizitásban. Így a különböző magasságú munkadarabok is pontosan gyárthatók. Ezt többek között a Power Expert smart modul teszi lehetségessé. A modul folyamatosan ellenőrzi a munkadarab vastagságát, méri a befúvási nyomást, és automatikusan hozzá igazítja a teljesítményt az aktuális magassághoz. Ezzel megakadályozható a huzalszakadás, ami egy bizonyos magasságú munkadarabrészről való átmenet során egy másik, eltérő magasságú munkadarabrészre előfordul.

Alacsony energiaigény, nagyobb termelékenység

AgieCharmilles CUT300

AgieCharmilles CUT300

Az energia-megtakarítás nem csak a környezet számára előnyös, hanem a pénztárca számára is. Ezért ezt a gépcsaládot alapfelszerelésként az energiát megtakarító Econowatt 2 smart modullal szállítják, amit úgy lehet programozni, hogy a berendezés egy felügyelet nélküli végzett megmunkálás végeztével automatikusan kikapcsol.

Az Econowatt 2 az energia-megtakarítást nagyobb termelékenységgel kombinálja: úgy is programozható, hogy a berendezés automatikusan bekapcsol, és a simító vágások előtt befejezi a gép termostabilizálását. Amint egy munka befejeződik vagy a megmunkálási folyamat megszakad, pl. akkor, ha a huzalt cserélni kell, az Econowatt automatikusan lekapcsolja a berendezést.

A jubileum ünneplése

Amióta 1952-ben az Agie és Charmilles cégek a szikraforgácsoló berendezések fejlesztése mellett döntöttek, 60 év telt el, ami alatt a GF AgieCharmilles piacvezető szikraforgácsolási technológiát szállított a vállalatoknak világszerte. Ebből az alkalomból a GF AgieCharmilles az ügyfelei számára a sokszorosan keresett CUT 300 berendezést különleges felszereléssel, limitált Golden Edition változatban kínálja. A gép részletes bemutatója letölthető INNEN!

 

 

Megosztás
[
    ]