SECO szerszámok turbinalapátgyök megmunkáláshoz

Minap bemutattuk a Delcam programjaival végzett turbinalapát rögzítő gyökök megmunkálását, most a SECO szerszámain a sor, hogy bemutatkozzanak.

A turbina forgórészek turbinalapát gyökeinek a megmunkálása az egyik legidőrablóbb tevékenység. A forgórész gyökhornyai rögzítik a lapátokat, melyek két legáltalánosabb formája a fenyőfa és fecskefarok típus.

Fenyőfa horony marás

A fenyőfa hornyot külső és belső formában is elkészítik.

fenyőfa gyök és lapáttő szerszámozás

fenyőfa gyök és lapáttő szerszámozás

 

Legjellemzőbb megmunkálási eljárások

A fenyőfa gyökök két legáltalánosabb elkészítése a üregelés (tárcsáknál) és marás (forgórész tengelyen). A húzómarási megoldás legelterjedtebben HSS üregelő szerszámmal  történik, azonban keményfém betétes szerszámok is elterjedőben vannak. A lapkás és keményfém alapú szerszámok nagyobb idő és költség megtakarítást eredményeznek, mivel a magasabb forgácsolási paraméter értékek alkalmazhatók.

Teljes Seco marási megoldások

Szorosan együttműködve az energiaipari gyártókkal, a Seco szerszámait úgy tervezték meg, hogy a megmunkálások ideje csökkenjen, a termelékenység növekedjen a bizonyítottan optimalizált lapkás és keményfémes szerszámok használatával.

Példa a teljes tömör keményfém fenyőfa maró szettre

Nagyolás, horonymarás, közbenső megmunkálás

Nagyolás, horonymarás, közbenső megmunkálás

Elősimítás, simítás és a szerszám csomag

Elősimítás, simítás és a szerszám csomag

Példa a teljes tömör keményfém és lapkás fenyőfa maró szettre

Nagyolás és elősimítás lapkás maróval, simítás tömör keményfém maróval

Nagyolás és elősimítás lapkás maróval, simítás tömör keményfém maróval

Húzómaró szerszámozási megoldások

A helyesen alkalmazott húzómarással biztosítható a nagy termelékenység, tarthatók a szűk tűrések és pontos felület gyártható.

Szerszámozás

A szerszám a szíve minden üregelési eljárásnak. Az üregelő szerszám azon a koncepción alapul, hogy az eljárás nagyoló, elősimító és simító forgácsoló élei egy szerszámban vannak kombinálva, felfűzve.

Nagyon leegyszerűsítve egy húzómaró legjobban egy fa reszelőhöz hasonlítható. Rúd alakú szerszám, melyen a fogak a szerszám mentén vannak elhelyezve.

Gőzturbina forgórész és tengely általában tömör acélból készül és a lapáttő hornyokat belemarják egy egyedi fenyőfa maró szettel, melyről feljebb már szót ejtettünk.

Turbina szerszámozási megoldások

A gázturbinákat másképp szerelik össze, ebben az esetben a turbina tárcsa és a benne lévő lapáttő horony teljes egészében elkészíthető üregelő megmunkálással.

Fecskefarok húzómarás

Fecskefarok húzómarás

Váltólapkás megoldás a HSS húzómaró ellen

A húzómaró szerszámok többsége napjainkban még HSS, gyors acélból készül. Bár ezek a szerszámok kis volumenű húzómaráshoz kitűnően alkalmasak, a HSS húzómarók lassúak, nagyon kis termelékenységet adnak. A HSS húzómaró karbantartási költségei nagyon magasak, mert a szerszámok többszörösét kell raktáron tartani, hogy az újraélezési ciklusok mellett biztonságosan lehessen alkalmazni.

Új, cserélhető keményfém lapkákkal szerelt húzómarási eljárásokban fontos  szerepet tölt be a Seco. A forgácsolási sebességek a lapkás húzómarókkal 4-5-ször nagyobbak mint a HSS szerszámokkal, ez hatalmas termelékenység növekedéshez vezet. A komplett tárcsa gyártási ideje nagyon gyakran a felére csökken a munkadarab HSS szerszámmal történő elkészítéséhez képest. A költségmegtakarítás a 60%-ot is elérheti.

Húzómaró szegmens példák és felszerelt húzómarók

Húzómaró szegmens példák és felszerelt húzómarók

forrás: secotools.com

 –

További információ

A SECO honlapján.

Megosztás
[
    ]