Milltronics HBM110 függőleges fúró-maró központ

Az IMTS 2012 során a Milltronics is számos új CNC szerszámgépet mutatott be, köztük a Challenger széria HBM110 függőleges fúró-maró központját. A nagy munkadarabok precíziós megmunkálására tervezett HBM110 vezérléséről a Fanuc 32i-MB CNC vezérlője is gondoskodik, melyet a könnyű kezelhetőség érdekében 10,4″-os színes LCD kijelzővel láttak el.

Az asztal maximálisan kihasználható munkaterülete 1.250 x 1.250 mm, melyhez az X/Y/Z/W tengelyek irányában a következő mozgástartományok társulnak: 2.000 x 1.700 x 1.400 x 400 mm. A munkaasztal terhelhetőségének felső határa 4.500 kg. A maximálisan 2500 ford/perc-re képes főorsó szerszámellátásáról egy 40 férőhelyes, kétkaros automatikus szerszámcserélő gondoskodik. A főorsó furatátmérője 110 mm, míg a hozzá tartozó a hajtómotor teljesítménye 22 kW.

Milltronics HBM110

Milltronics HBM110

A kontúrozó B-tengely 360.000 pozíció felvételére képes, továbbá a 90°-os elfordulásoknak megfelelő szöghelyzetekben rögzítő szegekkel is rendelkezik, így az indexált alkalmazások során nagyobb pontosság érhető el. Az asztal forgástengelyén egy Heidenhain enkóder biztosítja a sima és pontos B-tengelyes megmunkálásokat. A főorsón elhelyezett érzékelők segítségével a Spindle Vibration Monitor (főorsó rezgés felügyelő) funkció folyamatosan nyomon követi és rögzíti a főorsóban keletkező rezgéseket, amelyek ronthatnák a munkadarabok minőségét vagy akár a főorsó meghibásodásához is vezethetnének.

A könnyű karbantarthatóság érdekében a golyósorsók és a megvezetések automatikus olajkenéssel vannak ellátva. Minden tengelyt C3-as minősítésű, precíziósan köszörült golyósorsó hajt meg, melyek a hőtágulás kiküszöbölésének érdekében előfeszítettek és mind a két végükön rögzítettek.

A szerszámgép szerkezeti felépítésének alapját a széles térközzel szerelt tömör tömbös megvezetések képezik, melyek biztosítják a megfelelő szilárdságot és megtámasztást a tengelyek teljes mozgástartományán. A gépváz sűrűn bordázott öntvényei emellett a teljes szerkezet szilárdságáért és a megmunkálások során keletkező rezgések elnyeléséért felelnek. Az alap és az oszlop optimális kapcsolódásának érdekében a két elem érintkező felületét kézi hántolással munkálták a lehető legsimábbra.

forrás: milltronics.net

További informáciró

A Milltronics gépek magyarországi forgalmazója az IC-Hungary Kft.

Megosztás
[
    ]