ZANI szervo meghajtású présgépek: a mechanikus prések új generációja

ZANI Presse az EuroBLECH kiállításon 6A Zani S.p A. standján az idei EuroBLECH kiállításon a szervo meghajtású présgépeké volt a főszerep.

A Zani SERVO MASTER modellek 4 Siemens szervomotorral működnek, melyek teljesen szabadon állíthatók, az inga mozgás változtatható lökethosszú, valamint különböző nyomásgörbék szerinti elmozdulás programozható az aktuális feladatnak megfelelően. A szervo présgépek a legújabb fejlesztés a mechanikus prések területén, ahol a lendkerék kinetikus energiáját szervo motorok helyettesítik.

A szervo présgépek előnyei 6 pontban foglalhatók össze. Az első a megnövelt termelékenység. A formázási műveletek alacsonyabb sebességet igényelnek a munkafázisban, a szakadás elkerülése miatt a szervo prés sebességét le kell csökkenteni a fázis kritikus szakaszában, a préselési ciklus többi részén pedig gyorsítani kell. A hagyományos lendkerekes présekkel összehasonlítva, ahol a teljes ciklus alatt a formázás sebességével folyik a ciklus az elérhető termelékenység növekedés 50%-os is lehet. Továbbá a prés lökethossza, mely szintén változtatható, minden szerszám esetén minimálisra csökkenthető. Fix lökethosszú hagyományos préseken kisméretű szerszám esetén is a teljes lökethosszt végig kellett futni, teljesen indokolatlanul.

ZANI Presse az EuroBLECH kiállításon 1

A második a kisebb szerszámköltség. A teljesen szabadon programozható kontakt sebesség minimalizálható minden egyes szerszámra. A csökkentett kontakt sebesség következtében minimális rezgés ébred a szerszámban, melynek közvetlen hatásaként csökken a szerszámkopás és így a karbantartási költség. Hovatovább, a csökkentett sebesség kisebb zajhatással jár a préselési folyamatban. További hasznos előny a sajtolási beállítások további finomítási, beállítási lehetősége, meglévő szerszámok esetén is. A présen állítható a lökethossz, sebesség, mozgási minták, így minimális szükség van a már meglévő, drága szerszámok újjáépítésére, kiegészítésére.

A harmadik előny a kevesebb karbantartás. A szervo présekben nincs fék, hajtáskapcsolat és kevesebb a mechanikus komponens, mivel a présgép mozgásának rugalmassága a programozható szervomotorokból ered. A lendkerekes gépek nyomóerejének csökkentése mechanikus úton történik, ahol kopásnak kitett alkatrészekre, tengelykapcsolókra, fékekre, valamint komplikáltabb mechanikai áttételekre van szükség, hogy a kívánt szerszámmozgási sebesség csökkentést el lehessen érni, a mozgástartomány előre meghatározott és fix végén a biztos megállásig.

ZANI Motion Master 2000

A negyedik a teljes teljesítmény kihasználás kis sebességeknél is. A szervo présgépek energetikája nem függ a lendkerék forgási sebességétől. Ez azt jelenti, hogy a szervo présgép akár percenkénti egy préselés esetén is képes a teljes nyomóerőt kifejteni. A hagyományos gépekkel összevetve a szervo sajtókon sokkal komplexebb feladatok is elvégezhetők.

Az ötödik előny a fokozott minőség. Különösen nagy szilárdságú anyagok sajtolásakor, valamint lyukasztás és húzás, hajlítás esetén is képes a prés egy második, kalibráló mozgásra vagy meg is állhat egy meghatározott ideig a löket végén a visszarugózás megszüntetése miatt.

 

A hatodik a kisebb energiafelhasználás. A szervo prések kevesebb energiát igényelnek a lendkerekes préseknél. Az energiaigény csúcsok nagyobbak a munkamenetek során, de a nagyobb energiafelhasználás csak a szán mozgása közben jelentkezik. A lendkerekes gépeken az energia nagy részét a lendkerék forgásának fenntartására kell fordítani, még akkor is, mikor éppen nem történik sajtolás. A teljes termelést tekintve a hagyományos lendkerekes gépek energiafelhasználása 60%-kal magasabb a szervo meghajtású présekhez viszonyítva.

 forrás: SHM Consulting

További információ

Horváth Miklós
Country sales partner
telefon: 0630/389-4054
fax: 0688/424-616
e-mail: miklos.horvath@zani.ne
web: www.shmconsulting.hu

A Zani honlapja: www.zani.net

Megosztás
[
    ]