A levegő ereje – Mimiko Kft.

Mimiko Kft az INDUSTRIAUTOMATION kiállításonNem is gondolnánk, hogy a levegő erejét milyen könnyen és milyen praktikusan lehet felhasználni. Az INDUSTRIAUTOMATION kiállítás keretében Mikolai Elemér, a Mimiko Kft. ügyvezetője mutatta be cégük termékeit, és azok széleskörű felhasználási lehetőségeit.

A Mimiko Kft. Ingersoll-Rand gyártmányú pneumatikus szerszámok /szerviztechnikai eszközök, ipari technológiák, útépítés, vízépítés, építőipari eszközök stb./ eladásával, alkatrészellátásával, szervizelésével, valamint légrendszerek kiépítésével foglalkozik. Termékpalettájukra tartozik még az Ingersoll-Rand – Doosan, a KRAIS, az ACF és az EXAIR márka is, melyekkel a legszélesebb körben képesek feladatokat megoldani.

Mikolai Úr is számtalan alkalmazást mutatott be, ezek közül néhányat mutatunk be alábbi videónkban:

A Mimiko Kft. standján a forgalmazott termékeknek csupán kis részét tudták kiállítani, de a gyakorlatban bemutatott alkalmazások sokszor késztették megállásra a látogatókat. Ottjártunkkor Mikolai Úr a Venturi-elven működő berendezések egyszerű alkalmazhatóságát mutatta be. A Venturi-elv lényegében a következő módon működik: egy áramcső keresztmetszete egy rövid diffúzoron leszűkül, majd a szűkebb szakaszt követően egy hosszabb konfúzor segítségével visszabővül eredeti keresztmetszetre. Az áramló közeg – legyen pl. víz – a diffúzorban a Bernoulli-törvény értelmében felgyorsul, ezáltal lecsökken a nyomása. Ha a szűk szakaszt megcsapoljuk, akkor a nyugvó környezetre – pl. levegő – az alacsonyabb nyomású áramlás szívó hatást fejt ki.

Ezt többféle módon is ki lehet használni:Mimiko Kft az INDUSTRIAUTOMATION kiállításon

  • ha a megcsapoláshoz egy szűk keresztmetszetű csövet kötünk, az áramló közeget dúsíthatjuk valamilyen koncentrációban folyékony, légnemű vagy akár szemcsés anyaggal. A Venturi-csőben áramló közeg sebességével, valamint az adalék vezeték keresztmetszetével beállíthatjuk a dúsítás mértékét.
  • ha a megcsapolást egy vezetékkel egy zárt térbe vezetjük – szivattyúként felhasználva a Venturi-csövet – , vákuumot idézhetünk elő, és kiszivattyúzhatjuk a levegőt a térrészből. Ez a berendezés tulajdonképpen egy vákuumpumpa.

Természetesen a jelenséget számtalan helyen és módon alkalmazzák. Így működnek pl. a Forma 1-es autók diffúzorai is, melyek a leszorító erő mintegy harmadáért felelősek.

 

Ha szeretné megtudni, hogy az Ön vállalkozását hogyan teheti hatékonyabbá és sikeresebbé 6 bar légnyomás, keresse a Mimiko Kft. munkatársait!

További információ:

A Mimiko Kft. honlapja

Megosztás
[
    ]