A Mazak nagyméretű üzemi bővítést jelentett be az USA-ban

Brian Papke

Brian Papke, az amerikai Mazak Corp. elnöke

A Mazak egy jelentős üzemi bővítés tervét jelentette be a már meglévő Kentucky államban található telephelyén, melynek célja, hogy a cég továbbra is a megszokott ütemben legyen képes kielégíteni a rohamosan növekvő szerszámgéppiac igényeit. A bejelentés kapcsán, a Plant Engineering-nek adott interjújában, Brian Papke, az amerikai Mazak Corp. elnöke beszélt a jelenlegi növekedés által táplált új lehetőségekről.

Hogyan telt az elmúlt három év a Mazak számára? Képesek voltak az aktuális ügyfelek kiszolgálása mellett a kutatás és fejlesztésre is energiát fordítani?

A beérkező megrendelések száma 2010-ben 100%-os növekedést mutatott, tavaly ez további 60%-al nőtt, idén pedig eddig 20%-nál járunk. Természetesen a folyamatosan növekvő igények kiszolgálása mellett folytattuk az új, innovatív termékek fejlesztését is, és nem ragadtunk le a már meglévő, egyre öregebb konstrukcióknál.

Az aktuális növekedés előtti recesszió során is kitartottunk az új fejlesztésekbe történő befektetések mellett, így a 2010-es felélénkülést követően igen jó pozícióban voltunk. Bár manapság majdnem minden gyártónak jól meg az üzlet, a versenybeli előnyt csak a valóban új és termelékeny gépekkel lehet megszerezni, az 5 évvel korábbi techológia most már nem elég.

Az IMTS közeledtével milyen visszajelzéseket kapnak az ügyfeleiktől, milyen igényeik vannak a saját növekedésük biztosításához?

A vásárlóink olyan új technológiákat keresnek, amik képesek előnyhöz juttatni őket a konkurenciával szemben, és ezáltal nagyobb növekedést érhetnek el. Nagy az érdeklődés az olyan megoldások iránt, ahol a korábbinál kevesebb emberi munkaerőre van szükség. Ennek az oka nem feltétlenül az emberi munkaerő költségeinek visszaszorítása, hanem inkább az érdekli az ügyfeleket, hogy hogyan lehet a már meglévő állománnyal minél nagyobb termelékenységet elérni.

Ebből az indokból is helyezünk mi nagy hangsúlyt a lehető legtöbb folyamat automatizálási lehetőségére. Ez a fajta automatizáció pedig számos egyéb formát is ölthet, a kézenfekvő robotizált gyártócellák alkalmazása mellett. Például egy többfunkciós szerszámgép is képes lehet annyi megmunkálási technológia folyamatos elvégzésére, aminek köszönhetően a gépkezelőnek csak egyszer kell a munkadarabot a gépben elhelyeznie, és a ciklus végén egy kész terméket kap.

Végül megfordítva a kérdést, milyen akadályokkal találkoznak az ügyfeleik a piaci növekedésük során?

Manapság a növekedést leginkább gátoló tényező egyértelműen a képzett szakemberek hiánya. Az új munkaerő felvétele, képzése, és a tapasztalt dolgozók továbbképzése egyre nagyobb kihívást jelent a cégek számára. Ezen a problémán nem csak az egyre jobban automatizált szerszámgépkeinkkel igyekszünk segíteni, melyek csökkentik a kezeléshez szükséges szakképzett alkalmazottak számát, hanem számos eltérő képzési programmal is, melyek mind részei az úgynevezett Tanulási Piramisunknak (Pyramid of Learning). Emellett pedig országszerte több technológiai központtal is rendelkezünk, melyeket ügyfeleink bármikor felkereshetnek.

forrás: www.plantengineering.com

Megosztás
[
    ]