Ingyenes NC szerkesztő és megjelenítő a SolidWorks felhasználóknak!

A CNC gépek programozásával foglalkozók körében ismerősen csengő név a CIMCO Edit. Ez a széles körben elterjedt program hasznos segítőtársa a szerszámgépen dolgozó illetve azt programozó szakembereknek már hosszú évek óta. Ettől az évtől kezdve ez a nagyszerű program a SolidWorks felhasználók rendelkezésére áll, mint egy ingyenes CAM csomag része.

Nézzük miben is lehet hasznunkra ez a segédprogram:

HSM Editor – Az első szembetűnő dolog, hogy az NC programok kódját különböző színekkel emeli ki, mely igen megkönnyíti a program áttekinthetőségét és szerkeszthetőségét. A program automatikusan felismeri a különböző nyelven íródott maró és eszterga programokat, melyek legfőbb kódjairól információt is tud adni.

– A programmal lehetőségünk nyílik számos NC program specifikus szerkesztés egyszerű elvégzésére is a beépített funkciók segítségével: a technológiai adatok változtatása, mondatszámozás, forgatás/eltolás, két NC program összehasonlítása és a különbségek keresése, és még hasonlóak.

– Az egyik legfontosabb funkciója, hogy képes grafikusan megjeleníteni a szerszámpályát közvetlenül az NC programból! Ezzel a funkcióval a generált (vagy külsős programozótól kapott!) NC programok vizuálisan könnyen ellenőrizhetőek. Az árnyékoltan megjelenített szárszám a szerszámpályán könnyen mozgatható, így a hibás vagy nemkívánatos mozgások könnyen beazonosíthatók a programban. A szerkesztőben elvégzett változtatások azonnal megjelennek a grafikus felületen is, így a javítás eredményessége rögtön ellenőrizhető. A grafikus megjelenítést használva – szükség esetén – a pályák könnyebben vághatóak, hiszen a megfelelő kiállási pontok könnyebben megtalálhatók, és biztonságosabban elvégezhető a pálya vágása

HSM Editor– Az editor segítségével nem csak a szerszámpályát tudjuk megjeleníteni grafikusan, hanem egy meghatározott téglatest alakú előgyártmányból történő anyageltávolítást is megnézhetjük a megfelelő szerszámgeometria megadásával. Amennyiben a szerszám és a megfogó pontos adatait megadjuk a program képes ütközésvizsgálatot is végezni az előgyártmánnyal.

– A program megoldást biztosít az NC programok RS232 csatornán történő kommunikációjára is, így a szerszámgépekre közvetlenül küldhetőek a szerkesztett és ellenőrzött szerszámpályák.

 

HSM EditorA HSMWorks Editor egy 2.5Ds CAM programcsomag része, mely minden SolidWorks felhasználónak ingyenesen elérhető és használható a tervező rendszer mellett. A HSMWorks Editor egy „svájci bicska” lehet minden CNC programozással foglalkozó szakember eszköztárában, hiszen segítségével a CAM rendszerekben generált, vagy a külső forrásból származó NC programok egyszerűen ellenőrizhetőek a vizuális megjelenítéssel, illetve könnyen szerkesztetőek a felhasználóbarát felületen.

Írta:
Kollár József
EuroSolid Kft.

További információ

Az EuroSolid Kft. honlapja
A HSMXpress honlapja

Megosztás
[
    ]