TST Machine Kft.: Interjú Tari Attilával – 1.rész

TST Machine Kitamura Innovációs-díj

CNCMedia: Hogy kezdődött a cég története?

Tari Attila: TST Mechanic Kft., később TST  Machine Kft. 1996-ban alakult. Akkor még nem volt annyira rendezett a magyar szerszámgéppiac, mint most, sokkal inkább használt szerszámgépekre volt igény. Csepelen kezdtem a szakmát elsajátítani a Szerszámgépgyárban, mint ahogy a kollégáim jó része is, sőt, még édesapám is – dr. Tari Antal- aki különböző műszaki vezetői beosztásokban tevékenykedett itt, s a végén már mint a Csepeli Ipari Központ vezérigazgatója vonult nyugdíjba– tehát valószínűleg a családi indíttatás is közrejátszott a hivatás választásomban

Először inkább régi csepeli szerszámgépeket, megmunkáló-központokat, külföldről hozott CNC-esztergákat újítottunk föl és tettünk rendbe, és úgy adtuk el újra a vásárlóknak. Majd fölmerült, hogy modernebb technológiaigényeket is ki kellene szolgálni, plusz megjelent a piacon egy olyan vásárlói réteg, akik már hajlandóak voltak új gépek megvételére is. Gyakorlatilag együtt fejlődtünk a piaccal és a saját partnereinkkel, akiknek szállítunk, így alakult ki a termékpalettánk – folyamatosan szélesedett, bővült. Nagyon sok megkeresés érkezett külföldről is, és a mai napig megtalálnak minket, hogy képviseljünk cégeket, de már nem nagyon vállalunk újakat, mert véges a kapacitásunk.

Az elmúlt öt év eseményei afelé irányították a figyelmünket, hogy érdemes az iskolákkal külön is foglalkozni, kimondottan az ő speciális igényeiknek megfelelő, személyre szabott szolgáltatásokat nyújtani. Ez azt jelenti, hogy olyan szerszámgépeket és szoftvereket fejlesztünk, amik kimondottan az oktatást segítik.

Ez onnan indult, hogy annak idején, amikor technológus voltam a Csepeli Szerszámgépgyárban, tanítottam a csepeli nagyon híres felsőfokú NC szaktanfolyamon. Itt szerettem meg ezt a fajta kapcsolattartást a diákokkal, cégekkel – nagyon jó érzés, amikor az ember egy-két hónap múlva találkozik azokkal, akik előtte még bizonytalankodtak, vagy egyáltalán nem ismerték ezt az egész NC világot, utána már viszont magabiztosan dolgoznak és keresik a kenyerüket a gépeken.

Ezért két évvel ezelőtt megalapítottuk a CNC EDU KFT.-t, aminek a tulajdonosi szerkezete megegyezik a TST-vel, a különbség az, hogy mások a céljai. A TST inkább az ipari felhasználásokat, az CNC EDU pedig inkább az oktatási intézményeknek a kiszolgálására szakosodott. Később még beszélek erről.

TST Machine lemez mintadarabok

 

CNCMedia: Milyen cégeket képvisel a TST?

T.A.: Úgy állítottuk össze az ajánlati palettánkat, hogy az általános ipari felhasználóknak, és a high-tech területén dolgozó cégeknek is tudjunk ajánlani gépeket. Ennek az oka az volt, hogy nem annyira széles a magyarországi szerszámgéppiac, hogy egy-egy márkával vagy egy-egy típussal az ember egy ekkora apparátust fenn tudjon tartani, mint a TST Machine Kft.

Ezért kialakult ki egy olyan szint, amit a Knuth képvisel. Ez egy német szerszámgép-raktárbázis, gyártanak és kereskednek is szerszámgépekkel. Óriási előnyünk, hogy 28 millió eurós szerszámgép raktárbázisból tudunk azonnal szállítani. Tehát ha valaki a katalógusunkból kinéz egy gépet, amire szüksége van, nagy valószínűséggel azonnal tudjuk neki szállítani 2 héten belül, és üzembe is helyezzük nála.

Másik nagy előnyünk a Knuth termékcsaláddal, hogy nagyon sok zöldmezős beruházás indult úgy Magyarországon, hogy a külföldi tulajdonos nem feltétlenül szeretne 73 beszállítóval foglalkozni, ehelyett inkább csak eggyel dolgozna. A 300 oldalas Knuth katalógusból gyakorlatilag egy komplett üzemet be tudunk rendezni.

Ezek általában háttérüzemek, TMK-üzemek, ahol a szerszámgépek karbantartását kell végezni. Ilyen referenciáink például a Samsung, a Sanyo, az Electrolux, Hankook, Thomas&Betts , General Electric, Gestamp , Alcoa stb. Ezek mind olyan multinacionális cégek, amik Magyarországon megtelepedtek, teljes üzemeket kellett szállítani számukra, például 3-4 esztergát, jó néhány köszörűgépet, marógépet, háttérberendezéseket, mérőeszközöket, tartozékokat. És általában a Knuth az, ami tetszik nekik, ezek a gépek maximálisan kielégítik az igényeiket.

Azokban az esetekben, amikor olyan cégek jelentkeznek nálunk, akiknek speciális elvárásaik vannak, tehát például nem egy standard esztergára vágynak, hanem olyanra, aminek nagyobb a teljesítménye, vagy nagyobb a tengelytávja, vagy másfajta különleges megoldásokra is szükség van, akkor gyártóspecifikusan keresünk nekik gépeket. Így a Knuth mellett képviseljük hagyományos szerszámgépekben a bolgár szerszámgépeket, tehát a marógépeik, esztergáik, köszörűik teljes választékát szállítjuk Magyarországra.

Szállítunk a Távol-Keletről huzal-, tömbszikra forgácsolókat, és a tajvani Aristech cég huzaltömbszikra-forgácsolóinak most már mi vagyunk a kizárólagos képviselői Magyarországon. A C-Tek nevezetű vállalat ugyancsak a huzal-, tömbszikra forgácsoló CNC megmunkáló-központok és marógépek területén van jelen. Vagy például a Perfect síkköszörű gépek, amikből nagyon sokat adtunk el szerszámgyártóknak

Ezek mind azok a kategóriájú gépek, amik általános ipari igények kiszolgálására alkalmasak. De vannak kisebbek, egyszerűbb gépeink is.

TST Machine Kitamura díjVan az a kategória, amit én High-End-nek nevezek. Ezek az igazi, nagy teljesítményű, nagy pontosságú megmunkálások gépei. Ide tartozik a Kitamura, a japán cég, amiről film is készült, és amivel vásári díjat nyertünk Magyarországon 2004-5-ben, amikor megjelent. Megmunkálóközpontjaik rendkívül pontosak, rendkívül megbízhatóak, 5 év garanciát vállalunk rájuk, ami a 2 mikronos kategóriába tartozik. A magyar piacon nagyon kevesen tudnak ilyen teljesítményű és pontosságú gépet ajánlani.

Ugyanebbe a kategóriába tartoznak a Goodway CNC-esztergák. Ez egy tajvani cég, de teljes egészében japán gépépítési kultúrával. Nagyon-nagyon széles skálájú, elképesztő nagy teljesítményű és pontosságú CNC-esztergák. A Goodway testvércége az Avea, amit januártól kezdünk el forgalmazni, ezek portálmarógépek és 5-tengelyes megmunkálógépek lesznek.

És van egy teljesen „idegen” terület, amit megkeresésre kezdtünk el képviselni Magyarországon, de nagyon a szívünkhöz nőtt. A lemeztechnológiában érdekelt Euromac nevezetű cég, ami CNC stancológépeket gyárt, elfogadható áron, rendkívül megbízható minőségben. 10-15 dolgozik most Magyarországon, és mindenki, aki vásárolta, 3-5 éven belül veszi a következő gépet belőle, mert annyira megszereti ezt a technológiát és olyan hamar kitermeli az árát, hogy érdemes ebben a gépkategóriában is gondolkozni. Ez az a termékpaletta, amivel nagy vonalakban foglalkozunk.

De nem csak új gépekkel foglalkozunk, hanem vállalunk gépfelújítást, modernizációt, és CNC-vezérléseket is cserélünk a gépeken. Ezek nagyon jópofa puffermunkák; behozzuk a csarnokba a gépeket, szétdobáljuk, elvisszük köszörülni, felújítani, homokfújni, homokszórni, vagy ami szükséges, és a régi, csepeli barátainkkal, ismerőseinkkel megcsináljuk a mechanikus felújítását, majd a saját szakembereinkkel, mérnökeinkkel megcsináltatjuk az elektromos felújítást: CNC-vezérléseket, Siemens-, és FANUC-vezérlést építünk föl. Bár a múltkor egy Heidenhain–vezérlést kellett feltennünk egy masinára.

 

CNCMedia: Te magad is tudsz még ilyesmivel foglalkozni, vagy már csak az adminisztrációra jut időd?

T.A.: Én mindig szeretnék ezzel foglalkozni, de legritkábban jutok el hozzá. Az új gépek CNC-vezérléseit azonban még mindig meg szoktam nézni. Általában magyar nyelvű vezérléssel és szoftverrel áruljuk a gépeket. Ha tehetem ezeknek a fordítását mindig én magam szoktam végezni. Kvázi nem csak kereskedelmi szinten vagyok kapcsolatban a megrendelővel, hanem törekszem a gépek indításakor műszaki oldalon is együttműködni velük.

 

CNCMedia: Hány alkalmazott van a cégnél?

T.A.: Hét alkalmazottat foglalkoztatunk, és sok olyan alvállalkozónk van, akikkel már több, mint tíz éve együtt dolgozunk. Ezek az emberek bármikor rendelkezésre állnak, például a csarnokban is van egy olyan kis cégünk, egy nyugdíjas társaság, akik ugyancsak a csepeli szerszámgépgyárban dolgoztak, és a hagyományos gépek felújítási munkáit vállalják el.

TST Machine mintadarabok

 

CNCMedia: Mi a filozófiátok a gépekkel kapcsolatban?

T.A.: Mi nem úgy szállítunk szerszámgépet Magyarországra, hogy a vevőnél kezdjük el a ládát kibontani és aztán keresünk valahonnan valakit, aki segít nekünk. Először mindig behozzuk ide a saját raktárbázisunkra a gépeket, itt teljesen összeszereljük, beüzemeljük, próbajáratjuk, és amikor minden rendben van, akkor visszük el a vevőhöz. Aminek óriási nagy előnye, hogy nem a megrendelőnél jönnek elő a hibák, a másik pedig az, hogy megtaláljuk minden egyes gép speciális fogásait.

Ha magyar nyelvű szoftvert kell föltenni rá, megcsináljuk, a gépkönyveket, amiket mellékelünk hozzá, leellenőrizzük, hogy minden úgy működik-e a gépen, ahogy le van írva. Esetleg ha módosításokat kell végezni, azokat is elvégezzük.

Ezért van az, hogy nekünk egy üzembe helyezés 1-2 nap összesen, tehát nem heteket vesz igénybe egy gép összeszerelése, mert ezt már mi a saját telephelyünkön meg tudjuk oldani.

Nagyon sok olyan kereskedőcég van Magyarországon, amelyiknek van egy irodája valahol a belvárosban, de effektíve nincs egy olyan hely, ahova le tudja tenni a gépet, nincsenek szakemberei, akikkel meg tudja azokat nézni, hanem különböző alvállalkozói szerződésekkel próbálnak garanciát nyújtani egy géphez. Mi nem ilyenek vagyunk.

Az embereink járnak folyamatosan külföldre, és azoknál a cégeknél helyben vesznek részt betanításokon, akiknek a gépeit képviseljük. Düsseldorfba, a Kitamura a központjába, illetve a Knuth-hoz, az Euromachoz minden évben járunk. Van belső nyelvtanfolyamunk is, egy héten 2*2 órában tanul mindenki angolul azért, hogy a külföldi kapcsolattarás során javuljon a kommunikációja az egyszerű villanyszerelőnek is. Ha például valamilyen nagyobb és új gép jön Magyarországra, akkor hívunk egy szerelőt a gyártótól, aki segít üzembe helyezni és betanítani a gépeket. Ez csak úgy hatékony, ha ők értenek egymással szót, és nem egy harmadik ember tolmácsol nekik.

Folytatása következik…

További információ

A héten CNC Oktatószoftver- és Szerszámgép bemutató hetet tart a cég telephelyén a TST Machine Kft, melyről a meghívót előző cikkünkben olvashatja.

CNCMedia Tudástárában: TST Machine Kft.

A TST Machine Kft. honlapja

A CNCEDU Kft. honlapja


Megosztás
[
    ]