Automatizálás és robotok – merre halad a világ?

FANUC Robots EMO Hannover 2011

A robotok a jövőt nem, de egyre több mindent képesek látni…

Az elmúlt időszakban folyamatosan azt lehet hallani a fejlett és magas színvonalú cégek szakembereitől, hogy az automatizálás, a gyártási idő csökkentése és ezzel együtt a robotizáltság növelése egyre fontosabb a versenyképesség megteremtésében és megőrzésében. Nem elég csupán legyártani egy alkatrészt, sokkal inkább gyorsan kell legyártani. Természetesen nem a pontosság rovására. Ez úgy lehetséges, hogy megbízható és precíz szerszámgépeket alkalmaznak a termelési láncban, és a hibázási lehetőségeket folyamatosan csökkentik, illetve automatizált komplett rendszereket alkalmaznak.

Erre nyújthat kiváló megoldásokat a FANUC robotcsaládja, ami a 0,5 kg-os teherbírású kis robotoktól egészen az 1350 kg-os tömeghatárig is képes nagy pontossággal tárgyakat mozgatni. Ez a tény, valamint az integrált rendszerek – többek között a megfigyelő rendszerek vagy a gyorsulásérzékelők – és visszacsatolásaik növelik a robotok alkalmazási lehetőségeit és munkavégzési sebességüket.

Az EMO Hannover 2011 kiállításon Matteo Ferrari, a FANUC Robotics Europe S.A. szoftverfejlesztő mérnöke mutatta be a FANUC legújabb fejlesztéseit és megoldásait a helyigény csökkentésére illetve a munkafázisok lerövidítésére.

Első videónkban a robotok széles palettáját, és néhány fejlesztést, többek között az iRVision rendszer vision guidance (“látásvezérlő”), vision inspection (“látásellenőrzőt”) alkalmazásait mutatja be:

Következő videónkban Matteo Ferrari a Genkotsu robotcsaládot, vagyis a M-3iA és az M-1iA robotokat mutatja be:

Végül, de nem utolsó sorban egy Magyarország számára különösen érdekes alkalmazást prezentál Matteo Ferrari. Az autógyártásban ugyanis rengeteg ponthegesztési műveletet kell pontosan és gyorsan elvégezni, melyre a FANUC alkalmazása nagy segítséget nyújthat. A 100 kg-os teherbírású tanuló robot a R-1000iA/100F nevet viseli, és a legújabb (learning vibration control) “tanuló rezgésvezérléssel” rendelkezik.

[nggallery id=46]

Az eddig külön gazdasági szervezetnek számító FANUC FA Europe, FANUC Robotics Europe és FANUC Robomachine Europe egy céggé olvadt össze FANUC Luxembourg Corporation néven, hazánkban pedig budaörsi székhellyel FANUC Robotics Magyarország Kft.-ként van jelen. Videóriportunk elkészítésekor még a korábbi megnevezés volt érvényben.

További információ

A FANUC hivatalos honlapja
A FANUC Hungary Kft. honlapja

Megosztás
[
    ]