skip to Main Content
Menu
06 Things To Consider

Mielőtt a digitalizáció útjára lépnénk

Korábbi cikkeinkben már beszéltünk arról, hogy az Ipar 4.0 ugyan még csak pár éve él a köztudatban, jelentősége rohamosan növekszik. Számtalan vállalat igyekszik napról napra hatékonyabbá tenni termelését a legújabb digitális technológiák, berendezések és megoldások alkalmazásával.

Az Ipar 4.0 nyújtotta előnyök egyértelműen érezhetők, a következő pár évben pedig világszerte hatalmas ugrás várható a vállalatok digitális integrációját illetően. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a versenyképességhez, illetve az ügyféli igények maradéktalan teljesítéséhez elengedhetetlenek lesznek ezek a lépések, függetlenül a vállalkozások méretétől vagy profiljától.

A digitalizációra való áttérés azonban kellő felkészültséget és kitartó munkát igényel, főként azon vállalatok számára, akik eddig még nem foglalkoztak a váltással. Az alábbiakban néhány olyan szempontot, tanácsot fogok bemutatni, melyek segíthetnek a digitális integráció felé vezető első lépések megtételében.

Előkészületek

Talán magától értetődik, de az első és legfontosabb dolog, hogy átlássuk az Ipar 4.0-t és annak fogalmi rendszerét. Fontos megérteni, hogy a digitális integrációhoz szükséges felkészültséget nem lehet megvásárolni, még akkor sem, ha egyébként rendelkezünk hozzá a szükséges tőkével.

Azért, hogy sikeresen adaptálhassuk az új ipari trendeket, meg kell dolgoznunk, hiszen a megfelelő, hatékony stratégia kialakítása vállalatonként eltérő; egy-egy technológia, megoldás bevezetésével termelésünk nem fog automatikusan javulni. Pontosan tudnunk kell, vállalkozásunk mely területeken szenved hiányosságokban, milyen folyamatait lehet automatizálni vagy éppen alkalmazotti gárdánk mennyire képezhető, bővíthető.

A digitalizációs felzárkózás első ránézésre ijesztőnek tűnhet, hiszen minden olyan rohamosan változik, hogy az alkamazkodás hozzáértést és gyors választ igényel. A legrosszabb viszont, amit ebben az esetben tehetünk, az, ha pánikba esünk. A félelem csak kapkodáshoz, görcsös ragaszkodáshoz és úgy általánosságban rossz döntésekhez vezet. A digitalizáció egy eszköz, egy lehetőség, amit megfelelően használva, növelhetjük vállalatunk hatékonyságát. Ahelyett, hogy a lemaradástól tartva, ész nélkül vágnánk bele a fejlesztésekbe, inkább gondoljuk át, cégünk hogyan tudna profitálni a változó ipari környezetben kínálkozó lehetőségekből.

Helyzetfelismerés, célok definiálása

A negyedik ipari forradalom hozta változások egyik legjelentősebb tényezője az az óriási mennyiségű adat, amit berendezéseink, folyamataink kibertérben történő reprodukciójával tettünk hozzáférhetővé. Ez kiváló támpontot nyújthat a digitalizációban, hiszen jó eséllyel van elképzelésünk arról, melyek azok az adatok, amelyekhez szeretnénk részletesebben, nagyobb mennyiségben hozzáférni, hogy ezzel javíthassunk termelékenységünkön. Legyen ez a karbantartási műveletek kiszámíthatóbbá tétele, gyártófolyamataink lekövethetőségének biztosítása ügyfeleink, partnereink számára vagy logisztikai rendszerünk optimalizálása, a digitális megoldásokkal kinyerhető információ birtokában minden esetben növelhetjük vállalatunk hatékonyságát.

Sokan úgy hiszik, hogy a digitalizációs fejlesztések egy fejlett szoftver, például egy komplett vállalatirányítási rendszer kiépítésével kezdődnek. Bár bizonyos esetekben – főként kisebb vállalkozásoknál – valóban előnyös lehet, hiszen relatíve kis beruházással jár, sok lehetőséget kínál és számottevően emelheti a cég hatékonyságát, célszerűbb lehet a problémát máshonnan közelíteni. Vizsgáljuk meg, melyek azok a folyamatok, amelyek a legnagyobb fejfájást okozzák cégünk életében; amelyek fejletlenek, elmaradottak; amelyek ronthatnak az ügyféli elégedettségen. Ezeknek a kritikus folyamatoknak az optimalizálásával valószínűleg többet javítunk cégünk hatékonyságán, mint egy szoftverrendszer telepítésével, ami ugyan számos új lehetőséget kínál, legfőbb problémáinkra nem biztos, hogy megoldást jelent.

Ha már tudjuk, hogy mely területeken van igazán szükségünk a nagyobb átláthatóságra, megszerezni kívánt képességekre, sokkal egyszerűbb lesz a dolgunk a konkrét stratégia kidolgozásában.

Megvalósítás

A célok meghatározásával ugyan megtettük a legfontosabb lépést, a megvalósítás sikerességét azonban ez még nem garantálja. Termelésünk, szolgáltatásaink izolált, folyamatról folyamatra történő digitalizálása nem feltétlenül hatékony módszer.

Ahhoz, hogy fejlesztéseinket optimálisan eszközölhessük, interdiszciplináris összefogásra van szükség. Cégünk különböző részlegeinek (és akár ügyfeleink, partnereink) bevonásával sokkal átfogóbb képet kaphatunk a jelenlegi helyzetről és ennek fényében dolgozhatjuk ki a megfelelő stratégiát. Érdemes megfontolnunk külső szakértők bevonását is, főleg ha házon belül nincs lehetőségünk egy kifejezetten digitalizációs fejlesztéseknek dedikált csapat összeállítására.

Ha ezeket a szempontokat szem előtt tartjuk, és megfontoltan, de határozottan vágunk bele vállalatunk digitalizálásába, minden bizonnyal képesek leszünk javítani hatékonyságunkon.

Határozzuk meg a problémás területeket, gondoljuk át, milyen adatokra lenne a legnagyobb szükségünk, vizsgáluk meg a rendelkezésre álló lehetőségeket, végül pedig állítsunk össze egy csapatot, amellyel az egészet zökkenőmentesen tudjuk levezényelni. Igyekezzünk a dolgokat ügyfeleink nézőpontjából is vizsgálni, hiszen az ipar az ő elvárásaikhoz igazodik.

Contact