skip to Main Content
Menu
08 Future Is Here V2

A jövő már megérkezett – Működő Ipar 4.0 projektek

Egy korábbi cikkben bemutattuk, mit is értünk Ipar 4.0 alatt, illetve, hogy meghatározásában mely fogalmak játszanak kulcsfontosságú szerepet.

A cikkből megtudhattuk, hogy bár a negyedik ipari forradalomról csak néhány éve beszélhetünk, hatása már most egyértelműen érződik. A digitális integráció útjára lépő vállalatok mára kétségkívül igazolták, milyen hatalmas mértékben képesek növelni gyáraik hatékonyságát, így csak idő kérdése, a digitalizáció mikor válik minden vállalat számára nélkülözhetetlenné.

Az alábbiakban három, már megvalósított és működő, digitális ipari projekten keresztül szeretném bemutatni, milyen fejlesztésekkel lehet közelebb kerülni az újonnan kialakuló ipari trendekhez és mindez milyen előnyöket nyújthat egy vállalat számára.

Kommunikáló szerszámgépekkel

A japán Yamazaki Mazak vállalat, hírnevét az általa gyártott, fejlett 5-tengelyes megmunkáló központokkal szerezte. Nem meglepő, hogy a gyártótechnológiák területén mindig is élen járó cég az elsők között volt a digitális integráció útján.

A Mazak iSMART Factory egy olyan koncepció, melynek célja az adatvezérelt gyártás megvalósítása. Az előszőr Aichiben (Japán), majd később Kentuckyban (USA) lévő telepeken bevezetett megoldás, korszerű berendezések, automatizáció és fejlett gyártói gyakorlatok alkalmazásával teszi lehetővé a gyártásban részt vevő berendezések digitális integrációját.

A Mazak MTConnect szabad adatáramlást tesz lehetővé, így a különböző gépekből, gyártócellákból, eszközökből és folyamatokból kinyert adat, a szoftveres feldolgozás után, bármilyen periféria eszközzel (PC, okostelefon, tablet, stb.) hozzáférhetővé és ellenőrizhetővé válik. A gépkezelők ennek köszönhetően valós időben követhetik nyomon a gyártás egyes szakaszait, és a kapott információnak megfelelően javíthatják a gyártás hatékonyságát.

Az iSMART Factory-vel minimalizálható a termelésen kívüli idő, időben előrejelezhetők a szükséges gépbeállítások és könnyedén szinkronizálhatók az egyes gyártófolyamatok, ami a gépek optimálisabb kihasználtáságát, ezáltal nagyobb termelékenységet eredményez.

Optimalizálás mesterséges intelligenciával

A Sandvik csoporthoz tartozó Sandvik Coromant a világ egyik vezető szerszámgyártó vállalata. Több évtizedes működésük során felhalmozott technikai know-how tudásukat most az ipari digitalizációba is átültették.

A Sandvik Coromant, magasan képzett szakemberi gárdájával (sárga kabát) mindig készségesen állt ügyfelei rendelkezésére. A növekvő elvárások és gyarapodó megrendelések azonban egy hatékonyabb rendszer kidolgozására kényszerítették a német vállalatot.

A megoldás a Microsofttól érkezett, annak Azure IoT szolgáltatáscsomagjának, Cortana mesterséges intelligenciájának és Dynamics 365 ügyfélkapcsolat-kezelési rendszerének formájában. Míg az Azure, a gyártósoron lévő berendezésekbe telepített szenzorok segítségével gyűjti, feldolgozza és elemzi a gépek által generált adatokat, addig a Cortana, ezen információk alapján optimalizálási javaslatokat tesz, melyek javítják a termelés hatékonyságát. A Microsoft mesterséges intelligenciája emellett előrejelző karbantartást (predictive maintenance) is végez és beütemezi a gépkezelők számára a szükséges javítási, beállítási feladatokat. A megoldás utolsó lépésében, a gyártásból származó, feldolgozott adatok segítségével, a Dynamcis 365 aktuális, releváns információt szolgáltat a Sandvik Coromantnak és ügyfeleinek a rendelhető szerszámokról, illetve azok elérhetőségéről, szállítási idejéről.

A két cég együttműködéséből megvalósuló IoT megoldás remekül példázza, miként képes egy vállalat az Ipar 4.0 elvárásainak megfelelően fejleszteni gyártófolyamatait úgy, hogy közben megtartja a saját termékeitől és szolgáltatásaitól megszokott minőséget.

Jól látható, hogy, míg az előző példámban vázolt megoldással a berendezések által generált adatok a gépkezelőhöz kerülnek feldolgozásra, addig ezzel a megoldással ez már egy mesterséges intelligencia feladata, tehát a folyamat következő lépését is számítógépes algoritmusok kezelik.

Az önműködő gyár

Talán a legszemléletesebb példa a digitalizáció nyújtotta óriási hatékonyságnövelésre a SIEMENS Ambergben (Németország) működő gyára, melynek 75%-át számítógépek irányítják, ráadásul önállóan. Egy ilyen infrastruktúra alkalmazza jelenleg a legnagyobb mértékű számítógépes és a legkisebb mértékű emberi beavatkozást.

A gyárban a SIEMENS – különböző villamos folyamatok működtetéséért felelős – Simatic PLC vezérlőit készítik, melyekből maga a gyár is közel 1.000 darabot használ a termelésben. Emberi beavatkozás egyedül a gyártósor elején történik, innentől azonban a folyamatot teljes mértékben számítógépek kezelik, a forrasztó paszta üres nyáklapokra nyomtatásától, a különböző elemek felhelyezésén át egészen a tokba illesztésig.

A termékhez, a gyártás minden egyes lépésében, egy annak megfelelő termékkódot rendelnek, amit tulajdonképpen maga a termék küld tovább a gépeknek. Így azok mindig tudják, éppen melyik lépést szükséges következőként elvégezni. A termékek és berendezések közti kommunikációt egy szoftveres háttér teszi lehetővé, ami egyben arról is gondoskodik, hogy a gyártás minden apró lépése követhető és ellenőrizhető legyen. Ez azért is fontos, mert, bár a folyamat nem igényel túl sok beavatkozást, a döntéseket végeredményben továbbra is emberek hozzák.

Ezzel a technológiával, az ambergi telepen 99,9%-os gyártási minőséget, tehát szinte teljes mértékben selejtmentes termelést tudtak elérni. Ez éves szinten 12 millió Simatic termék elkészítését teszi lehetővé, ami azt jelenti, hogy a SIEMENS digitális gyárának futószalagjáról másodpercenként gördülnek le a programozható vezérlők.

Példáim sorrendiségével igyekeztem érzékeltetni egyfajta fokozatosságot a digitális integrációban, hogy szemléletesebbé tegyem, miként képesek egyre nagyobb mértékben növelni a termelés hatékonyságát a különböző digitalizációs megoldások. Most még úgy tűnhet, ez a sok technológiai fejlesztés csak a hatalmas, multinacionális vállalatok kiváltsága, a felzárkózásra azonban a közép-, sőt kisvállalkozásoknak is számos lehetőségük van. Bár teljes üzemük digitalizálására valószínűleg nincs módjuk, egy korszerű, számos integrációs lehetőséget kínáló PLM rendszer bevezetése számukra is könnyen megvalósítható, ez pedig már önmagában hatalmas előrelépést jelenthet.

Contact