Nagyobb biztonság a lézeres vágási folyamatban

A “TiltPrevention” segítségével a Bystronic növeli a lézeres vágás folyamatbiztonságát. Az intelligens asszisztens olyan vágási folyamatokat hoz létre, amelyeknél minimális a kiálló részekhez kapcsolódó kockázat. Ez csökkenti az ütközés miatti vágásmegszakítások és leállások számát.

A kiálló levágott munkadarabok kockázatot jelentenek a lézeres vágásban. Vágófejjel való ütközést okozhatnak. Ez vágásmegszakításhoz, selejtes munkadarabokhoz és a legrosszabb esetben költséges károkhoz vezet. Zavarják azonban az automatikus leszedést is, mert az automatika megfogói ferdén álló alkatrészeket csak nehezen tudnak felvenni.

A kivágott alkatrészek felbillenése magakadályozásának kissé körülményes módja a mikrogerincek alkalmazása. Ekkor a szoftver a vágási tervben kis összeköttetéseket hoz létre a levágott munkadarab körvonala és a maradékrács között. Az alkatrészek így kivágás után fekvő lemezhez rögzítve maradnak. A megoldás hátránya: A levágott alkatrészek untánmunkálásra szorulnak a mikrogerincek nyomainak eltüntetésére. Egy további hátrány: A mikrogerincek megnehezítik a kész alkatrészek automatikus leszedését, mert azok nem távolíthatók el minden további nélkül a befogásból.

Balról: Tökéletes vágási eredmény "TiltPrevention" segítségével. Jobbról: Kiálló alkatrészek "TiltPrevention" nélküli lézeres vágás után.

Balról: Tökéletes vágási eredmény “TiltPrevention” segítségével. Jobbról: Kiálló alkatrészek “TiltPrevention” nélküli lézeres vágás után.

Egy további szempont a vágófej elmozdulási útjainak a vágási folyamaton belüli olyan kialakítása a szoftver segítségével, hogy a vágófej lehetőleg elkerülje azokat a kockázatos helyeket, ahol alkatrészek kiállása fordulhat elő. Ennél a magoldásnál azonban a probléma oka fennmarad: Az alkatrészek kiállnak és továbbra is fennáll a kockázat, hogy az automatika csak nehezen tudja rendezni őket.

Algoritmus hozza létre az ideális vágási sorrendet

A “TiltPrevention” révén a Bystronic új megoldást fejlesztett ki. Egy intelligens asszisztens funkciót, amellyel a BySoft 7 a jövőben úgy hozza létre a vágási terveket, hogy az alkatrészek a kivágáskor egyáltalán ne álljanak ki. Így a mikrogerincek körülményes alkalmazására egyáltalán nincs szükség.

Hogyan működik az új módszer? Egy algoritmus a lemeztáblából való kivágás közben kiszámítja az alkatrészek mechanikus viselkedését. Ehhez a “TiltPrevention” számos paramétert igényel: Milyen vastag a vágandó anyag? Milyen geometriával és súllyal rendelkeznek a kivágandó alkatrészek? Mekkora a lézeres vágás közben a vágófejből kiáramló és az alkatrészekre nyomást gyakorló gáznyomás? Hogyan fekszenek fel az alkatrészek a vágórácsra? Van kellő számú felfekvési pont?

Ezt követően a “TiltPrevention” olyan beszúrási és végpontokat javasol a lézer számára, hogy az alkatrészek vágás utáni kiállása lehetőleg elkerülhető legyen. Ezen felül a funkció javaslatokat tesz a vágófej lemeztábla feletti lehető legjobb mozgási útvonalára is. Így ideális vágási sorrend jön létre a vágási terven levő összes alkatrész számára. Mindig úgy, hogy a vágófej lehetőleg ne már kivágott alkatrészek felett mozogjon.

Balról: Az optimalizált vágási folyamatok szimulációja a "TiltPrevention" segítségével. Jobbról: "TiltPrevention" nélkül végzett lézeres vágás beszúrásokkal a kritikus területeken (piros) és a lézer kockázatos elmozdulási útjaival.

Balról: Az optimalizált vágási folyamatok szimulációja a “TiltPrevention” segítségével. Jobbról: “TiltPrevention” nélkül végzett lézeres vágás beszúrásokkal a kritikus területeken (piros) és a lézer kockázatos elmozdulási útjaival.

Mindegy, hogy a felhasználók milyen tapasztalatokkal rendelkeznek a lézeres vágásban, a “TiltPrevention” a vágási tervbe automatikusan átvehető ideális vágási stratégiával támogatja őket. A haladó felhasználók a “TiltPrevention” által létrehozott szimuláció alapján bármikor végezhetnek egyéni finomításokat: az alkatrészek elrendezésének megváltoztatását, a lézer beszúrási és végpontjainak megváltoztatását és szükség esetén mikrogerincek beillesztését.

ForrásBystronic

További információ:

A Bystronic hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]