Az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt

Hatalmas lépésekkel halad az ipar fejlődése, melynek során az ipari folyamatok teljes digitalizációja zajlik. A gazdaság egyetlen hatalmas, intelligens információs rendszerré kapcsolódik össze. A fejlődés új kihívásokat teremt, mely a hazai kkv-kat is erősen érintik. Nem csupán a technológia térhódításáról van szó, hanem az üzleti folyamatok terén szükséges paradigmaváltásáról is. Annak a támogatására, hogy a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások képesek legyenek e kihívásoknak megfelelni, hozták létre az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projektet.

Az ipar 4.0 koncepció egyfelől a szemléletmód megváltoztatásáról szól mind az egyén, mind a vállalatirányítás szintjén, másrészt a termelési folyamatok hatékony szervezéséről, melynek során az eszközök önállóan kommunikálnak és összehangoltan működnek.

Dr. Bárdos Krisztina, ügyvezető, IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt szakmai napján

Dr. Bárdos Krisztina, ügyvezető, IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt szakmai napján

Az ipar 4.0 alkalmazása – a szemléletváltozás, a termelési folyamatok újraértelmezése és hatékony szervezése, mérése, és az adatok elemzése – gyakorlatilag azonnali eredményeket jelenthet a mikro-, kis- és középvállalkozások számára. Költségcsökkentést, az értékteremtő képesség növekedését, a nyersanyagok jobb alkalmazását, 20-40 százalékos termelékenység-javulást hozhat, valamint lehetőséget nyújt arra is, hogy a vállalatok még hatékonyabban alkalmazzák (esetlegesen szűkös) emberi erőforrásaikat.

Az, hogy az érintett mikro-, kis- és középvállalkozások elindulhassanak ezen az úton, nem ördöngösség és nem kíván elérhetetlen befektetéseket: a kkv-k már elérhető áron vásárolhatnak a digitalizációhoz szükséges eszközöket, a legfontosabb lépés azonban a már meglévő adatok és információk elemzése és értékelése.

A programban regisztrált mikro-, kis- és középvállalkozások a projekt költségén egy körülbelül 3-5 millió forint értékű szolgáltatáscsomagot vehetnek igénybe. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A projekt szakértői segítenek pozicionálni a regisztrált kkv-kat az ipar 4.0 érettségi folyamatban, majd helyszíni felmérések keretén belül cégre szabott gyakorlati tanácsadást nyújtanak. A résztvevők számára lehetőség nyílik különböző Mintagyárak és egy Technológiai Központ megtekintésére, ahol a legmodernebb technológiákkal ismerkednek meg, és szereznek gyakorlati ismereteket. A program befejező szakaszában 300 kkv leadott pályázata és teljesítményének függvényében ezüst, illetve arany minősítést kap. Azok a programban résztvevő vállalkozások, akik arany minősítést szereztek, később megnövekedett eséllyel pályázhatnak fejlesztési célú támogatásokra is.

Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt szakmai nap - 2019.04.25.

Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt szakmai nap – 2019.04.25.

A regisztrált vállalkozások az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projektben ún. ügyfélúton mennek végig. Az ügyfélút négy lépésből áll: regisztráció, demonstráció, felkészítés és fejlesztés.

  1. A kkv regisztrációval lép a programba. Ehhez kapcsolódóan egy önértékelési kérdőívet tölt ki, hogy kiderüljön, vállalkozása milyen fejlettségi szinten áll.
  2. Demonstráció keretében részt vesz legalább két mintagyári technológiai bemutatón és/vagy ellátogat az Ipar 4.0 Technológiai Központba. Ezt követően kitölt egy önértékelési kérdőívet. Ezzel eléri az Ipar 4.0 belépő szintet és átléphet a felkészítési szakaszba.
  3. A felkészítés során egy komplex szolgáltatási csomagot kap: ennek része egy szakértő által elvégzett helyszíni felmérés, valamint tanácsadás, továbbá az is, hogy részt vehet ingyenes termelésmenedzsment, -technológiai és Ipar 4.0 tervezés workshopokon.
  4. A Fejlesztés keretében a kkv-k szakértőik segítségével ún. A3-as üzleti tervet készítenek (ez azt jelenti, hogy egy fejlesztési terv összefoglalható akár egy A3-as lapon is). Az egyszerű fejlesztési tervet leadó kkv-kat ezüst oklevéllel minősítik, melyek közül az 50 legkiemelkedőbb szakmai tervet arany oklevéllel jutalmazzák. Ezek a mikro-, kis- és középvállalkozások egy hónapra ingyenes szaktanácsadói segítséget vehetnek igénybe, és elkészíthetik részletes fejlesztési tervüket.

Az ezüst és arany oklevél belépést jelent további, technológiai fejlesztéseket támogató pályázatokhoz.

A GINOP-1.1.3-2017-0001 kódszámú Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projektet az IFKA (Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.) és az IVSZ (Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége) részvételével létrejött konzorcium valósítja meg.

Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt szakmai nap - 2019.04.25.

Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt szakmai nap – 2019.04.25.

Az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt a számok tükrében

Az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt egyre sikeresebb, a regisztrálók és az intézményeket látogatók száma folyamatosan emelkedik.

A program eddig 1778 regisztrált felhasználót vonzott be, mely közül 1240 fő egyúttal céghez, vállalkozáshoz is társította magát.

A programban a feldolgozóiparban tevékenykedő, Közép-magyarországi régión kívüli székhellyel vagy telephellyel rendelkező mikro-, kis-, és középvállalkozások vehetnek részt. Számuk egyre nő, eddig közel 400 vállalkozás regisztrált a programba.

A mintagyárakat 582 fő, a Technológiai Központot 160 fő látogatta meg, így közel 750 látogató nyerhetett betekintést működés közben is az ipar 4.0 megoldásokba. Az eddigi látogatók 173 vállalkozástól érkeztek.

A program során eddig 193 kitöltött és lezárt önértékelési ív született. Ők azok, akik már elindultak az ingyenes fejlesztési programban és tovább haladhatnak az ezüst vagy arany Ipar 4.0 minősítés felé.

ForrásIFKA

További információ:

Az Ipar 4.0 hivatalos honlapján.

Az Ipar 4.0 Mintagyárak hivatalos Facebook oldalán.

Megosztás
[
    ]