Egy nap a gazdaságos, minőségi forgácsolásról

2019. február 21-én nagyszabású Nyílt Nap keretén belül kerültek bemutatásra a Haas újdonságai a kaliforniai szerszámgépgyártó belgiumi európai központ-jában, ahová Magyarországról is érkeztek érdeklődők.

IMG_1321

A működés közben is megtekinthető 18 gépmodellből álló kínálatban a fő hangsúly az új termékcsaládokra esett, de kiállításra kerültek az újradizájnolt modellek és néhány kifejezetten népszerű géptípus is, így a gyártó a kis gépektől a nagyokig szinte teljes forgácsolási arzenálját felvonultatta.

Fontos szereplői voltak a rendezvénynek a Haas globális technológiai partnerei, akik külön standokon mutatták meg az érdeklődőknek, hogy miként lehet a Haas gépeket a lehető leghatékonyabban kihasználni. „A szakmai programon túl a  vendégeknek lehetőségük volt közelről megtekinteni a Haas F1 Team 2018-as versenyautóit, a vállalkozó szelleműek pedig akár meg is mérethették tudásukat a Haas F1 szimulátorain” – árulta el Péntek György, a Haas területi értékesítési vezetője.

IMG_1289

Kifejezetten nagy érdeklődés mutatkozott az új 5 tengelyes portál megmunkálóközpont (GM-25AX) és az ún. „OfficeMill” továbbfejlesztett modellje, a CM-1 (Compact Mill) iránt is, amellyel kis méretű alkatrészek hatékony, nagy pontosságú megmunkálása lehetséges, akár szimultán 5 tengelyes forgácsolással.

Az esztergaközpontok családja sem maradhatott innováció nélkül, így ismerhettük meg többek között az ST sorozathoz rendelhető új „Sub-Spindle” rendszert, illetve a szintén újratervezett APL (automatikus munkadarab-adagoló rendszer) opciót, ami az új generációs vezérlőkkel ellátott esztergákhoz utólag is rendelhető. A magyar ügyfelek számára a Haas CL-1 (Chucker Lathe) gépmodell is újdonságként hatott, amellyel kis méretű alkatrészek forgácsolhatók kedvező ár-érték arány mellett.

Az idei év slágergyanús megmunkálóközpontja

A rendezvényen az egyik legnépszerűbb modellnek az Európában januártól elérhető új 5 tengelyes gép, az UMC-1000 megmunkálóközpont bizonyult. Az UMC-1000 a Haas 2012-ben bemutatott univerzális UMC-750 szerszámgépének „nagytestvére”. Az  5 tengelyes megmunkálás hatékony eljárás a komplex geometriával rendelkező alkatrészek kevesebb vagy akár egyetlen befogással történő megmunkálására és a pontosság növelésére. A megnövelt mozgástartomány és munkaterület révén nagyobb alkatrészek 3+2 vagy akár szimultán 5 tengelyes megmunkálása is lehetséges.

Az UMC-1000 tökéletes választás azon műhelyek számára, amelyek egy könnyen használható, 5 tengelyes gépet keresnek nagyobb alkatrészek forgácsolásához. Az új modell a bevált UMC-750 minden erényét tartalmazza, megnövelt mérettartományokkal.

umc1000

Főbb tulajdonságok:

  • Szimultán 5 tengelyes megmunkálás
  • Direkt hajtású, 8 100 rpm/12 000 rpm (SS modellnél) fordulatszámú orsó (15 000 rpm opcionális; SK/BT 40 vagy HSK63)
  • Nagy kapacitású, 30+1 férőhelyes, oldalra szerelt szerszámváltó (50+1 opcionálisan)
  • Integrált körasztal (635 mm)
  • Vezeték nélküli intuitív bemérőrendszer
  • Frontoldali vezérlőpanel
  • Gépkezelői kényelmi funkciók
  • Nagyobb oldalablak
  • Szabványos hűtőfolyadék-tartály
  • Ciklois forgóhajtás

A szerszámgépek és a robotika számára kifejlesztett ciklois forgóhajtás a sebesség, a pontosság és a hosszú élettartam nagyszerű kombinációját biztosítják a B és C tengelyeken. A kis karbantartási igényű, robusztus dizájn még ütközések esetén is jó eséllyel működőképes marad. Az UMC-1000 gépburkolat belsejére szerelt ajtaja lehetővé tette, hogy a vezérlőpanelt a frontoldalra illesszék.

A gépkezelők számára fontos eszközöket – a szerszám-tartó tárolóállványt, a munkaasztalt, a szerszámtartó satut, a tárolótálcát és a mosócsövet – a könnyű hozzáférhetőség érdekében a frontoldalon helyezték el. Az elülső vezérlőpanel révén a  megnövelt oldalablak csúsztathatóvá vált, ezáltal palettacserélő vagy más automatizálási rendszer is csatlakoztatható a géphez.

Újragondolt gépkoncepció a horizontális megmunkálóközpontok családjában

A horizontális megmunkálóközpontok gépcsaládja az EC-400 palettacserélős modellel egészült ki, mely az utóbbi három évben nem volt elérhető, de az amerikai gyártó idén „tetőtől talpig újragondolva” ismét elérhetővé tette azt. A megmunkálóközpont már a Haas saját gyártású hatpalettás kiegészítő palettacserélő berendezésével is rendelhető, amely hamarosan az UMC-1000 modellhez is elérhető lesz. A nagy mennyiségben és akár felügyelet nélküli gyártáshoz tervezett új EC-400 modell gyorsabb, kompaktabb, merevebb és nagyobb teljesítményű lett, mint elődje. Az optimalizált forgácskihordóval felszerelt gép opcionálisan akár 100+1 férőhelyes szerszámtárral is elérhető.

ec400

Főbb tulajdonságok:

  • Alapfelszereltségben 30+1, opcionálisan 50+1, vagy 100+1 férőhelyes szerszámtár
  • Beépített palettacserélő 400 mm-es paletták számára
  • Teljes 4 tengelyes indexelés
  • Opcionálisan elérhető 6 állomásos automata palettacserélő

Technológiai partner vélemények

Kertai Krisztián, kereskedelmi igazgató, Iscar Hungary Kft.

A Nyílt Napokat a cégközpontok szervezték meg, és a két cég egymás stratégiai partnerének számít. Idehaza még nem volt közös megjelenésünk, de a rendezvény arra is alkalmat teremtett, hogy műszaki együttműködésekről és közös fellépésekről is egyeztessünk. Mind a hazai, mind a külföldi Haas-munkatársak nagyon felkészültek és segítőkészek voltak. Az egyik kiállított gépet teljes egészében az Iscar szerszámozta fel tömör, illetve cserélhető fejű keményfém maró- és fúrószerszámokkal. Más gépekben esztergaszerszámaink, beszúró szerszámok és lapkás marófejek voltak megtalálhatók.

Tókos József, műszaki támogató mérnök, Schunk Intec Kft.

Anyacégeink között szoros partnerkapcsolat alakult ki, ezért idehaza is minél erősebb együttműködésre törekszünk, hiszen mind a Haas, mind a Schunk hatalmas fejlődésen megy keresztül, bővülő ügyfélkörrel. Belgiumban satukat, tokmányokat, mágnesasztalt, nullpontrendszert és szerszámtartókat mutattunk be. Jó volt külföldön is magyar ügyfelekkel találkozni, remélem, hogy idehaza is megmarad a jó kapcsolat mind a vevőkkel, mind a Haas-szal.

Kiállítói vélemények

Kiss István Elek, termelési főmérnök, IK Metál Kft.

Járműipari acélszerkezeteket gyártó cégként rendszeresen járunk hasonló szakmai rendezvényekre, hiszen az új ismeretek befogadása elengedhetetlen ahhoz, hogy versenyképesek maradjunk. Új keletű a kapcsolatunk a Haasszal, és látjuk, hogy szerszámgépgyártásban az élvonalhoz tartoznak. Fejleszteni kell a gépparkunkat, ezért már le is szerződtünk velük egy 4 tengelyes megmunkálóközpontra. A  Nyílt Napon is bebizonyosodott, hogy a gépek sebessége, pontossága, megbízhatósága nem marad el az általam ismert neves ázsiai márkákétól. Hosszabb távon a bemutatott automatizálási megoldások is érdekelnek minket, hiszen a munkaerőhiány minden gyártó céget a fokozottabb automatizálás irányába terel.

Varga Zoltán, ügyvezető igazgató, V-forg 2003 Kft.

Több hasonló rendezvényen jártam már, de Haas programon most vettünk részt első alkalommal. Az újdonságok megismerésén túl egy ellenorsós eszterga beruházás szándéka vonzott minket Belgiumba: a gépet működés közben tekinthettük meg a Nyílt Nap során. A rendezvény mind a szervezettség, mind a szakmaiság szempontjából színvonalas volt, minden kérdésünkre megkaptuk a  választ a rendezőktől, illetve a társkiállítóktól. Mivel nálunk is előfordulnak emberi erővel nehezen mozgatható alkatrészek, lassan nálunk is aktuálissá válik egy robotcella beszerzése, amely a szerszámgép kiszolgálását végezné. Egy Nyílt Nap, vagy egy gyárlátogatás véleményem szerint hasznosabb, mint egy kiállítás, illetve egy konferencia, hiszen a számunkra érdekes gép működését, vagy éppen építését.

SzerzőMolnár László, TechMonitor

További információ:

A Bartec GmbH hivatalos honlapján.

A HAAS hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]