Ingyenes a SolidWorks Standard otthoni felhasználóknak 1 évig!

A 3D tervezőrendszerek használata oktatási és otthoni célokra mindig is pezsgő téma, hiszen az olyan ingyenesen elérhető és legálisan használható szoftverek száma, melyek valójában jól is használhatók, igencsak kevés. Az otthoni és hobbi célokra legálisan elérhető tervezőrendszerek sorába most a Solidworks is belép, ugyanis a SolidWorks Standard verzióját ingyen elérhetővé teszi otthoni és hobbi felhasználóknak 1 évig! Na de nézzük mit is kapunk pontosan.

A valós élethelyzetekben gyakran előfordul, hogy egy CAD/CAM rendszer felhasználási területe miatt a felhasználó véleménye szerint nem indokolt az ipari verzió megvásárlása. Milyen tervezőrendszert használjon egy személy, aki az otthonába szeretne tervezni egy virágtartót? Mivel a felhasználónk nem hallgatója egyetlen oktatási intézménynek sem, ezért nem tud igényelni hivatalosan diák verziót. Az ipari verziót pedig mégsem szeretné megvenni a feladatához mérten irreálisan magas áron. A legtöbbször ilyenkor valamilyen „nemhivatalos” lehetőség lesz a megoldás. A CAD/CAM rendszerek legális felhasználásáról már írtunk korábban, melyből egyértelműen kiderül milyen verziók milyen felhasználásával követünk el „lopást” a szó jogi értelmében. De ezzel nem oldottuk meg az „otthoni felhasználó” problémáját.

SW_01

A SolidWorks az idei évtől elérhetővé teszi a SolidWorks Standard verzióját az otthoni felhasználók számára is 1 év időtartamra! Ez azt jelenti, hogy nem szükséges, hogy valamilyen oktatási intézmény hallgatói legyünk, és ez alapján igényeljünk szériaszámot és letöltési lehetőséget. Ezzel az otthoni felhasználók egy igen hosszú múltra visszatekintő, nagy tervezési funkcionalitással rendelkező, stabilan működő szoftverhez juthatnak hozzá legálisan.

Mi van az ingyenes SolidWorks csomagban?

Az ingyenesen elérhető csomag a Solidworks Standard EDU verzióját tartalmazza:

  • 3D modellezés
  • Összeállítások kezelése
  • 2D rajzok készítése
  • Animáció és alap renderelés
  • Lemezalkatrészek tervezése
  • Hegesztett szerkezetek tervezése
  • Más CAD fájlok importálása/exportálása

Tartalmazza ezenkívül a tavaly megjelent SolidWorks CAM Standard (CamWorks Standard) modulját!

  • 2.5 marás
  • 3 tengelyes marás (limitációkkal)
  • CIMCO Editor

Mire használhatom az ingyenes SolidWorks-öt?

A kampány honlapján (lásd később) és a regisztráció után kiküldött tájékoztató emailben egyértelműen olvashatjuk, hogy az ingyenes SolidWorks csak nonprofit célokra használható !

  • Diákok házi feladatokhoz vagy iskolai projektekhez
  • Hobbisták, otthoni felhasználásra
  • Nonprofit szervezetek a tevékenységükhöz kapcsolódóan

Tehát az ingyenes SolidWorks -el megtervezett modellek csak saját célokra használhatók, azok sem közvetlen sem közvetett formában nem értékesíthetőek!

Néhány példa a MIT SZABAD-ra:

  • Tervezek otthonra egy virágtartót és az elkészített műhelyrajzok alapján elkészítem azt magamnak a nappaliba.
  • A gyermekemnek tervezek egy autót és annak renderelt képét elviszi az iskolába beadandó feladatnak.

Néhány példa a MIT NEM SZABAD-ra:

  • Tervezek egy virágtartót és az elkészített műhelyrajzok alapján elkészítem (vagy a modell alapján 3D nyomtatom!) majd eladom azt.
  • Tervezek egy autót és annak renderelt képét kinyomtatom, majd bekeretezve eladom.

SW_02

Hogyan juthatok hozzá az 1 évig ingyenes SolidWorks Standard EDU verziójához

  1. Kérjünk kódot a maker@eurosolid.hu e-mail címen.
  2. Látogassunk el a Solidworks letöltési oldalára: solidworks.com/edu-maker-download
  3. Válasszuk a 2018-2019 -es verziót
  4. Adjuk meg az email címünket
  5. Válasszuk ki a felhasználási módot

A letöltés ezután elindul majd a megadott email címre megérkezik a szükséges szériaszám is a CAD és a CAM rendszerhez is a felhasználási feltételekkel együtt.

Nagyon jó látni, hogy a nagy CAD/CAM fejlesztő cégek lehetőséget biztosítanak a hobbisták számára, hogy professzionális tervezőrendszereket használhassanak a saját projektjeik megvalósításához. Reméljük, hogy közülük sokan fogják majd a megismert rendszert választani, ha otthoni projektjük kinövi magát és profittermelés lesz a fő cél!

SzerzőKollár József

További információ:

A SolidWorks hivatalos magyarországi forgalmazója, az EuroSolid honlapján.

Megosztás

Kollár József

Kollár József vagyok, több mint 10 éve foglalkozom CAM rendszerek támogatásával. (SolidCAM, HSMWorks - Fusion360, PowerMILL, ArtCAM - Carveco) Korábban szerszámgyártásban dolgoztam CAM programozóként, ahol sok szakmai tapasztalatot szereztem. Cikkeimmel ezen idő alatt elsajátított tapasztalatokat és az adott CAM rendszer működési logikájának megértését szeretném átadni nektek. 

Tags:

[
    ]