XPlanar: légiesen könnyed mozgatás

A Beckhoff vállalat XPlanar rendszere a géptervezés új távlatait nyitja meg. A rendszer tetszőleges elrendezésű lapok fölött szabadon lebegő, sík mozgatóegységekből épül fel, amelyek rendkívül rugalmas, pontos és dinamikus pozicionálást tesznek lehetővé. Ez rendkívüli mértékben rugalmas és egyszerű gép-, illetve üzemtervezést tesz lehetővé.

Az XPlanar rendszer egyedi elrendezésű síklapokat és fölöttük lebegő, több dimenzióban mozgatható, sík mozgatóegységeket tartalmaz. Ez utóbbiak két irányban rántás- és érintésmentesen pozícionálhatók akár 4 m/s sebességgel és 2G gyorsulással, 50 mikrométeres megismételhetőség mellett, zaj és súrlódás nélkül.

A síkmotor-rendszer elrendezése rendkívüli mértékben variálható az egyedi igényeknek megfelelően, segítségével jelentősen leegyszerűsíthető a gépek és üzemek tervezése. A példátlan rugalmassággal pozícionálható mozgatóegységek és a rendkívüli mértékben fokozható dinamika lehetővé teszi például termékpályák nagyon egyszerű és egyedi felosztását, kiváltva a korábban használt robotokat vagy az egyéb, rugalmatlan mechanikai eszközöket. Az érintésmentes mozgatóegység mellett nincs kopás, károsanyag-kibocsátás, valamint segítségükkel elkerülhető a szennyeződések továbbvitele.

A rendkívül rugalmas XPlanar rendszer igen széles körében használható a legkülönfélébb továbbítási feladatokra, beleértve az élelmiszer- és a gyógyszeripart is

A rendkívül rugalmas XPlanar rendszer igen széles körében használható a legkülönfélébb továbbítási feladatokra, beleértve az élelmiszer- és a gyógyszeripart is

Rugalmas és sokoldalú mozgatási funkciók

Az XPlanar rendszer alapját a tetszőleges geometriába rendezhető, és ezért pontosan egy adott alkalmazás igényeihez szabható, 240 x 240 mm méretű síklapok képezik. Ezekbe van beépítve a teljes elektronika, valamint az EtherCAT G adatátvitelt támogató elektronika. A lapok fölött tetszőleges számú sík mozgatóegység lebeghet, amit beépített állandó mágnesek tesznek lehetővé. A mozgató egységek nemcsak vízszintes, hanem függőleges helyzetben is használhatók, sőt, fejjel lefelé is. Négyféle típusú sík mozgatóegység közül lehet választani:

  • 95 x 95 mm-es, „Small Mover” nevű, legfeljebb 0,4 kg hasznos teher mozgatására alkalmas;
  • 155 x 155 mm-es, „Standard Mover” nevű, legfeljebb 1,5 kg hasznos teher mozgatására alkalmas;
  • 155 x 275 mm-es, „Long Mover” nevű, legfeljebb 3 kg hasznos teher mozgatására alkalmas;
  • 75 x 275 mm-es, „Big Mover” nevű, legfeljebb 6 kg hasznos teher mozgatására alkalmas.

A mozgatóegységek X és Y tengely menti kétdimenziós pozicionálását további mozgatási lehetőségek egészítik ki:

  • akár 5 milliméteres felemelés és leeresztés, opcionálisan súlymérő funkcióval;
  • akár 5°-os döntés folyadékok továbbításához és kezeléséhez;
  • akár ±15°-os, vagy speciális síklapok fölött akár 360°-os elforgatás.
Az XPlanar rendszerben szabadon mozgatható, sík továbbítóegységek lebegnek tetszőleges elrendezésű lapok fölött

Az XPlanar rendszerben szabadon mozgatható, sík továbbítóegységek lebegnek tetszőleges elrendezésű lapok fölött

Ezenfelül a TwinCAT automatizálási szoftver képességei lehetővé teszik több mozgatóegység ütközésmentes és szinkronizált mozgatását, valamint az útvonalak automatikus optimalizálását. Több mozgatóegység csoportba foglalásával meg lehet például növelni a maximális hasznos terhet.

A legkülönfélébb alkalmazások támogatása

Az XPlanar az általános gépépítés területén használható, rendkívül rugalmas továbbítórendszer, amely különösen csomagolási, összeszerelési, válogatási és kiszállítási/kiadagolási folyamatok automatizálására szolgál. A felületek – könnyen tisztítható üveg, higiénikus kivitelű rozsdamentes acél vagy műanyagfilm – szabadon megválaszthatók, ezért a rendszer használható nagy tisztaságú helyiségekben, a gyógyszer- és az élelmiszeriparban, valamint vákuumos helyiségekben is.

Az SPS IPC Drives szakvásár első napjának videóösszefoglalójában fókuszban a gépi látás, beszéd és hallás a TwinCAT Vision és TwinCAT Speech szoftvermodulokban, a mozgásvezérlés területének legújabb innovációja, az XPlanar síkmotor-rendszer, valamint a beágyazott PC-k legújabb teljesítményosztálya.

ForrásBeckhoff

További információ

A Beckhoff Automation Kft. weboldalán.

Megosztás
[
    ]