Gördülékeny szerszámcsere – Kifogástalan befogástechnika

A gyors szerszámcserét biztosító megoldások alkalmazása alapfeltétele a hatékony termelési folyamatoknak. Az egyszerű és üzembiztos szerszámcserét garantáló HILMA golyós és görgős rendszerek, számos feladat specifikus megoldást nyújtanak a lemezalakító, műanyag és gumi feldolgozó ipar részére. A megfelelő golyós és görgős lécek gyors kiválasztását segíti az online elérhető magyar nyelvű kalkulátor, mellyel egyszerűen megadhatók a kívánt paraméterek, és egy gombnyomással elküldhető az ajánlatkérés.

Szerszámcsere görgős konzollal

Szerszámcsere görgős konzollal

A Hilma-Roemheld csoport az átállási idő csökkentésére alkotta meg szerszámcserét segítő megoldásait a lemezalakító, műanyag és gumi feldolgozó ipar számára. A GIMEX-Hidraulika által forgalmazott hidraulikus, mechanikus és elektromechanikus rögzítő rendszerek számos variációban alkalmazhatók, és nagyban hozzájárulnak a hatékony és gazdasághoz termeléshez.

A mechanikus vagy hidraulikus működtetésű lécek megkönnyítik a nehéz, nagyméretű szerszámok cseréjét. A golyós és görgős lécek teherbírása széles skálán mozog, akár 160 kN/m, azaz 16 tonna méterenként. Az elemek kombinálhatók a Roemheld által kínált hidraulikus tápegységekkel és egyéb hidraulikus szerszámrögzítő megoldásokkal, így a felhasználó részére egy teljesen automatizált, költséghatékony rendszert kínálnak.

2A Roemheld csoport weboldalán található magyar nyelvű kalkulátor megmutatja a hidraulikus és mechanikus görgős/golyós lécek széles választékát. Segítségével többek között egyszerűen beállítható a léc hosszúsága, a horony szélessége, vagy a görgők/golyók közötti távolság. A kalkulátor alkalmas kód visszafejtésre is, mely segítségével a meglévő léceket be tudjuk azonosítani.

Hidraulikus görgős és golyós lécek nehéz elemekhez

Míg a görgős lécek csak lineáris mozgatást tesznek lehetővé, addig a golyós kivitelek megkönnyítik a nehéz terhek elmozdítását bármelyik síkbeli irányba. A hidraulikus lécek esetén, vagy az egyes görgőket vagy az egész lécet emeljük 2 mm-el, majd süllyesztjük le a sikeres szerszámbehelyezés után. Természetesen felemelt állapot esetén is biztosított a nagy teherbírás (akár 160 kN), az olajnyomásnak köszönhetően. A házakat adott esetben alumíniumból vagy acélból készítik, így rendkívül időtállóak. Hőállóságuk maximum 250 °C üzemi hőmérsékletig garantált. A standard lécek beépíthetők T alakú és téglalap alakú hornyokba. Egyszerűen telepíthetők és helytakarékosak, felszerelésük utólag is lehetséges. Ezen kívül más típusú, gépspecifikus hornyok, vagy különböző löketű speciális kialakítások is megvalósíthatók.

Mechanikus lécek könnyű súlyokhoz

Ha a léceket csak könnyű terheléshez használják (27-66 kN/m), költséghatékonyabb megoldás a mechanikusan működtettet lécek alkalmazása. Ebben az esetben a golyók vagy görgők kiemelkednek a léc felső síkjából a működtető rúgók által. Csak a szerszám rögzítésekor győzzük le a rúgók ellenállását, vagyis akkor nyomjuk be a golyókat vagy görgőket a fészkükbe. A maximális kapacitás a görgős kivitel esetén 66 kN méterenként. Ha az adott gép asztalán nincsenek hornyok kialakítva, akkor alkalmazhatók különböző mechanikus görgős, vagy golyós betétek. Ezen betéteket a megfelelően kialakított furatokba tudjuk rögzíteni, és akár 2,4 kN teherbírást is tudnak biztosítani elemenként.

Egyéb megoldások

A szerszámcserét segítő léceken túl további kiegészítő elemek is rendelkezésre állnak. Ilyenek például a konzolok, melyek tovább könnyítik a szerszám megfelelő pozícióba juttatását.  Ezek a költséghatékony elemek egyszerűen telepíthetőek és helytakarékosak, így ideális megoldást jelentenek az utólagos felszereléshez és az új formatervezéshez. A tartókonzolokat a prés oldalára kell felfüggeszteni. Nagyobb szerszámsúlyok és nagyobb szerszámszélesség esetén a felfüggesztett tartókonzol lábbal is felszerelhető. A padlózat egyenlőtlenségének kompenzálására a támasztékok állítható lábakkal vannak kialakítva, gömbcsuklóval és csatlakozással. A tartómagasság ezt követően ± 60 mm-rel megváltoztatható.

3+4

Elérhetők még a szerszámcserélő kocsik, akár 1600 kg-os teherbírással. Ezek elláthatók biztonsági dokkoló egységgel, valamint manuális és elektromos meghajtással is rendelhetők. A kocsik emelési magassága 250 mm-től 1600 mm-ig állítható, de természetesen egyedi vevői igényeknek kielégítése is lehetséges.

SzerzőSzántó Norbert, GIMEX-Hidraulika Kft.

További információ:

A GIMEX-Hidarulika Kft. hivatalos honlapján.

sales@gimex.hu

Megosztás
[
    ]