Újrahasznosított műanyag kerül a jövő Volvo modelljeibe

A gyártó bejelentése szerint 2025-re a modelleknél felhasznált műanyagmennyiség 25%-a már újrahasznosított elemekből fog származni.

A jövőbeni célok szemléltetéseként a Volvo egy egyedi készítésű XC60 T8 plug-in hibrid modellt is bemutatott, melynek váltóalagútja kidobott halászhálóból és hajózásnál használt kötelekből visszanyert anyagokból készült. Mindez persze csak a jéghegy csúcsa, hiszen a szőnyegeknél PET palackokból származó szálakat és újrahasznosított pamutkeveréket ötvöztek, melyek különböző ruhagyártóktól érkeztek.

volvo-xc60

A PET palackból kinyert szálak az ülésekbe is beépítésre kerültek, a régi Volvo modellek üléseinek anyaga pedig hangszigetelésként a motorháztető alá került telepítésre.

“A Volvo Cars elkötelezett célja, hogy ökológiai lábnyomát a lehető legkisebb méretűre csökkentse” – nyilatkozta Håkan Samuelsson, a gyártó vezérigazgatója.

“Számos nagyszerű, előremutató gondolkodásmóddal rendelkező beszállító vesz minket körül, ám fontos, hogy növelni tudjuk az újrahasznosítható anyagok mennyiségét, hiszen csak ennek segítségével érhetjük el ambiciózus céljainkat” – ezt már Martina Buchhauser, beszerzésért felelős alelnök mondta, aki hozzátette, egyre több beszállítóval lépnek kapcsolatba, és növelik az újrahasznosított műanyag felhasználását elősegítő fejlesztésekre fordított keretet is.

Amennyiben minden a tervek szerint halad, a Volvo modelljeinek gyártása 2025-re akár klíma-semlegessé is válhat.

ForrásVOLVO / polimerek.hu

További információ:

A Polimerek Műanyagipari Szaklap hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]