Személyre szabott oktatás a hegesztés elsajátításához

Ausztriában Styria városában található a Fohnsdorf Training Centre, ahol a tanulók oktatásához virtuális hegesztőrendszereket is használnak. Ezeket a Fronius biztosítja, az ország hegesztésben piacvezető vállalata. A szimulátor segítségével egyéni ütemben haladhatnak a tanulók, ez pedig jelentősen hozzájárul a képzési színvonal magasan tartásához.

Egy fiatal tanuló óvatosan vezeti a hegesztőpisztolyt a felületen. A hullámzó mozdulatok, amelyeket a diáklány végez a V-varrat létrehozásához, határozottak, a helyes kivitelezésben pedig a személyi oktatója is megerősíti őt. Mellette egy másik tanuló épp csövet hegeszt, őt is folyamatosan szemmel tartja egy oktató. A hegesztési tanfolyamon részt vevő tanulók a Fohnsdorf Training Centre-ben öt hasonló “személyi oktatóval” dolgozhatnak együtt, akikről mostmár elárulhatjuk, hogy nem valódi személyek – virtuális tanárok csupán.

A Fohnsdorf Training Centre a legmagasabb szintű professzionális képzéseket kínálja 1975 óta

A Fohnsdorf Training Centre a legmagasabb szintű professzionális képzéseket kínálja 1975 óta

A legfrissebb képzési módszerek jelentik a siker zálogát

A Fohnsdorf Trainin Centre az egyik legmodernebb és leginnovatívabb képzőközpont Ausztriában. Murtalban, Styria-ban található és 1975-ben hozta létre a Munkaközvetítő Ügynökség, azzal a céllal, hogy magasan képzett, az ipari elvárásoknak megfelelő szakembereket bocsássanak a munkaerőpiacra. A hangsúlyt a gyakorlati képzésre helyezik, valamint arra, hogy a náluk végzettek képesek legyenek hatékonyan és gyorsan alkalmazkodni az elvárások és a technológiák változásához. A cél, hogy minél gyorsabban elhelyezkedhessenek az itt végzett tanulók; 2016-ban a központ 53,4%-os hatékonyságot ért el, ami a legmagasabb volt akkor az országban.

A képzések között találhatók fémipari, villamosmérnöki, turisztikai, irodai és IT, valamint specifikus kurzusok, mint például a CAD rendszerek, a nyelvek vagy a közlekedési és logisztikai tanfolyamok. Évente nagyjából 1500 tanuló végez a központban és kap új munkaerőpiaci lehetőségeket az oktatásoknak köszönhetően. A képzőközpontban a tanulók törekvéseit nemcsak a 170 oktató, hanem speciális e-learning kurzusok, blended learning megoldások, e-tesztek és csúcsminőségű oktatóeszközök is támogatják.

A Fronius Virtual Welding szimulátor segít elsajátítani a hegesztőpisztoly helyes használatát és lehetővé teszi a valósághű gyakorlást a Fohnsdorf Training Centre-ben

A Fronius Virtual Welding szimulátor segít elsajátítani a hegesztőpisztoly helyes használatát és lehetővé teszi a valósághű gyakorlást a Fohnsdorf Training Centre-ben

Az intézményben igyekeznek magasan tartani a képzések színvonalát, ezért döntöttek úgy 2010-ben, hogy beszerzik az első két hegesztő-szimulátort. “Az Essen-ben rendezett 2009-es szakvásáron figyeltünk fel a Fronius Virtual Welding szimulátorára. Azonnal felismertük, hogy a virtuális hegesztés alapjaiban változtathatja meg a képzésünket, úgyhogy azonnal elkezdtük átgondolni, hogyan építhetnénk be őket az oktatásba. Az első két szimulátort 2010 áprilisában vásároltuk meg,” emlékszik vissza Gerhard Zuber, a hegesztési technológia és közlekedési intézet vezetője. Kezdetben a szimulátorokat arra használtuk, hogy a tanulókkal megismertessük a hegesztés világát és lehetőséget biztosítottunk a terület kipróbálására. “Így mi is láthattuk, hogy az érdeklődő tanulók rendelkeznek-e az alapvetően szükséges kézügyességgel még mielőtt egy részletes biztonsági és baleseti oktatást nyújtottunk volna,” ismerteti az előnyöket Zuber. A virtuális hegesztés ezután a képzési program részévé vált, ma pedig már öt szimulátorral rendelkezik az intézmény.

A virtuális képzési környezet javítja a minőséget

A Fronius Virtual Welding rendszere egy olyan hegesztőszimulátor, amely lehetővé teszi a tanulók számára, hogy virtuális (VR) környezetben sajátítsák el a hegesztés fogásait. A jelenleg a szimulátorokon elérhető hegesztési folyamatok a következők: kézi ívhegesztés, gázhegesztés (MIG/MAG) és a wolframelektródás hegesztés. Egyszerű V-varratok, sarokvarratok, tompavarratok, csőillesztések és átlapolt illesztések gyakorolhatók számos pozícióban és környezetben a műanyag munkadarabokon a munkaállomásban. A hegesztőpisztollyal létrehozott varrat valós időben megjelenik a kijelzőn és a tanuló által viselt 3D szemüvegen is.

A tanulók valódi hegesztőpisztolyok használatával csiszolják tudásukat

A tanulók valódi hegesztőpisztolyok használatával csiszolják tudásukat

“Ghost” (Szellem), a virtuális oktató tulajdonképpen egy hatalmas eszköztár, amely segít elsajátítani a hegesztőpisztoly használatát. Megmutatja, hogy milyen irányban, milyen pályán kell mozgatni az eszközt, valamint a megfelelő mozgási sebességet, a tartási szöget és a munkadarab és a pisztoly közötti távolságot is megadja, mindezt valós idejű vizuális visszajelzésekkel – akkor, amikor a tanuló épp eltér valamelyik előre meghatározott paramétertől. “Egy valódi oktató el tudja magyarázni és be tudja mutatni a pisztoly vezetését, illetve rendszeresen adhat visszajelzéseket is, de nem tud egyszerre mindenhol ott lenni. A virtuális oktató ezzel szemben mindig rendelkezésre áll. Nemcsak bemutatja a feladatokat, hanem folyamatosan személyre szóló visszajelzést is ad a munkáról,” magyarázza Zuber a hegesztőszimulátor előnyét. Ahogy fejlődnek a diákok, egy idő után a Ghost már nem mutatja folyamatosan a pisztoly megfelelő helyzetét. Ám ilyenkor sem vonja ki magát a folyamatból: az elvégzett virtuális hegesztés teljes egészében visszanézhető és elemezhető. Ilyenkor összehasonlítható az ideális pálya és mozgás a tanuló által alkalmazott pisztolyvezetéssel.

Az egyéni oktatásra specializálódott intézmény és a virtuális gyakorlási lehetőséget nyújtó oktatóberendezések alapjaiban változtatták meg a Fohnsdorf-i központban folyó munkát. A szimulátorok használatával ugyanis csökkent a gyakorlás elején felhasznált anyag mennyisége, mivel az alapmozdulatokat ma már a virtuális térben gyakorolják be a diákok. Ezzel pedig csökkentek az intézmény költségei is. A sérülések kockázata is jelentősen visszaesett, mivel a diákok alaposan megismerhetik a hegesztőpisztoly használatát már azelőtt, hogy valóban dolgoznának vele. Mégis, a legfontosabb, hogy a szimulátorok használata hozzátesz az oktatás értékéhez, minőségéhez és élményéhez. Zuber kiemelte, hogy “Hiszünk abban, hogy a Virtual Welding rendszer javítja a képzésünk minőségét, hiszen egyéni oktatást kínálhatunk minden tanulónknak. Erre egy valódi hús-vér ember képtelen lenne. Az új feladatokat a tanulók a virtuális környezetben próbálhatják ki először, az oktatónak pedig csak annyi a dolga, hogy felkészítse a tanulókat a következő szintek elvárásaira.“ A virtuális hegesztés időtakarékos tanulási alternatívát kínál és nincs szükség a munkadarabok előkészítésére vagy utókezelésére az alapok elsajátításakor. A Fohnsdorf Trainin Centre a felszabaduló időben pedig még több gyakorlási lehetőséget biztosít a tanulóknak.

A 3D szemüvegek segítségével megfigyelhető a hegesztési folyamat és a varratképződés, így közeli mégis valósághű képet kaphatnak a tanulók

A 3D szemüvegek segítségével megfigyelhető a hegesztési folyamat és a varratképződés, így közeli mégis valósághű képet kaphatnak a tanulók

Az intuitív képzés játékká teszi a tanulás folyamatát

A tanulók nagyon jól reagálnak a virtuális hegesztési gyakorlatok megjelenésére. “Azt vettük észre, hogy az oktatásban részt vevő fiatalabb tanulók is lelkesedéssel fordulnak ehhez a tantárgyhoz. Újdonságnak találják, ki akarják próbálni és probléma nélkül használják az érintőképernyőt is.” Az egész pedig kicsit olyan lesz, mint egy számítógépes játék, amikor a feladat végén a szimulátor megmutatja az elért eredményeket és a ranglistát. “Szándékosan nem versenyeztetjük a tanulókat, de sokukat motiválják az ilyen és ehhez hasonló visszajelzések. Miközben pedig jobbak akarnak lenni egymásnál, a képességeik is fejlődnek,” teszi hozzá Gerhard Zuber. Az intézményvezető felfigyelt a szimulátor még egy igen hasznos tulajdonságára, méghozzá, hogy a virtuális hegesztés folyamata egy igen intuitív feladat. “A szimulátor működésének rövid bemutatása után arra biztatjuk a tanulóinkat, hogy kezdjék el használni a berendezést. A Ghost segít megtalálni az ideális pozíciót és megmutatja, hogyan kell helyesen vezetni a hegesztőpisztolyt. Annyira pontos és megbízható ez a tanulási folyamat, hogy amikor a tanulók először vesznek a kezükbe valódi hegesztőfejet, szinte hibátlanul képesek azt kezelni. Ezen gyakran maguk a diákok is meglepődnek, hiszen csak ekkor tudatosodik bennük, hogy az alapvető készségeket a szimulátorokon már elsajátították.”

A virtuális és valódi hegesztés jól kiegészítik egymást az oktatási folyamat során. Az új feladatokat először vizuálisan mutatják be a tanulóknak. Amint elérnek egy bizonyos pontszámot a virtuális környezetben történő gyakorlással, kipróbálják, hogy mire képesek a valóságban, ipari körülmények között.

A virtuális és valódi hegesztés jól kiegészítik egymást az oktatási folyamat során. Az új feladatokat először vizuálisan mutatják be a tanulóknak. Amint elérnek egy bizonyos pontszámot a virtuális környezetben történő gyakorlással, kipróbálják, hogy mire képesek a valóságban, ipari körülmények között.

Az együttműködés a jövő alapja

A Fohnsdorf Training Centre-ben alkalmazott eszközök jó alapot szolgáltatnak a Fronius-szal való együttműködésre és a Virtual Welding rendszer közös fejlesztésére. Zuber elárulta, hogy további közös munkára számítanak a vállalattal: “Amikor megvettük az első két szimulátort 2010-ben, a cég meghallgatta az észrevételeinket és lehetőséget kaptunk arra, hogy a rendszert a saját igényeinkre szabja. Természetesen megragadtuk ezt a páratlan ajánlatot! Azóta is nagyon jó a kapcsolatunk a céggel, számos ötletünket osztottuk meg velük a szimulátor fejlesztésével kapcsolatban.” A virtuális oktatók számában várható növekedés elől is elgördült az utolsó akadály. A következő beruházás egy, a wolframelektródás védőgázas ívhegesztést is támogató berendezésre irányul, amelyet 2017-ben dobott piacra a vállalat – ezzel a képzőhely még jobban ki tudja majd szolgálni az ipari igényeket a jövőben. Lényegében pedig úgyis az a legfontosabb, hogy az oktató és az oktatás is az ipari kihívásokra készítse föl a tanulókat.

Gerhard Zuber, a hegesztési technológia és szállítás üzletág vezetője a Fohnsdorf Training Centre-ben

Gerhard Zuber, a hegesztési technológia és szállítás üzletág vezetője a Fohnsdorf Training Centre-ben

ForrásFronius

További információ:

A Fronius hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]