Ember-robot kollaborációk hatékonyságának javítása mesterséges intelligenciával

A sorozatgyártás mellett, az iparban egyre nagyobb figyelmet fordítanak a termékek testreszabhatóságára is. Nem véletlen, hiszen ha egyedi gyártásról van szó, az ilyen megoldások szerepe kulcsfontosságú.

A testre szabható gyártás mozgatórugói – a digitális hálózatok mellett – a mesterséges intelligenciával tanuló rendszerek és az emberekkel együtt dolgozó robotok. A FESTO BionicWorkplace jövő-orientált munkakörnyezetében pont ezek az elemek egyesülnek.

BionicCobot: emberi mozgást utánzó robotkar

A BionicWorkplace központi eleme a kollaboratív BionicCobot robotkar. A pneumatikus, könnyűsúlyú berendezés kialakítása az emberi kar anatómiai felépítésén alapul, és – akárcsak biológiai modellje – a feladatokat érzékeny, összetett mozgásokkal képes megoldani. Rugalmassága és intuitív működése miatt a BionicCobot közvetlen, biztonságos interakciókra képes. Segít embertársainak a monoton munkavégzésben, illetve átveszi tőlük a veszélyes feladatok végzését.

01037-bionicworkplace-1532x900px

Intuitív működési koncepciók a biztonságos interakcióhoz

A BionicWorkplace-ben a bionikus robotkar számos, hálózatosított, egymással kommunikáló segédrendszerrel és periféria eszközzel együttműködik. Ugyanakkor a mesterséges intelligencia és a gépi tanulási módszerek alakítják a BionicWorkplace-t ténylegesen egy magát folyamatosan optimalizáló, tanuló, előrelátó rendszerré.

Az egész munkahely ergonomikusan lett kialakítva és teljes mértékben személyre szabható. A rendszer közepén egy interaktív kivetítő található, mely a dolgozó rendelkezésére bocsájtja az összes szükséges, releváns információt, dinamikus tartalmával pedig folyamatosan reagál az aktuális körülményeknek megfelelően. A kivetítő különböző érzékelőkkel és kamerarendszerekkel van felszerelve, melyek folyamatosan rögzítik a dolgozó, a komponensek és az eszközök pozícióját. Ezzel mozgás, érintés vagy beszéd segítségével közvetlen kapcsolat létesíthető a BionicCobot-tal.

00000-bionicworkplace-info-en-1532x1050px

A munkavállaló pozíciójának rögzítése viselhető eszközök segítségével

A rendszer egy speciális ruha segítségével ismeri fel a dolgozót és annak mozgását. A munkaruha tulajdonképpen egy tehetetlenségi érzékelőkkel felszerelt hosszú ujjú felsőből és egy beépített infravörös jelölőkkel ellátott kesztyűből áll. A rögzített szenzoradatok segítségével a BionicCobot tökéletes pontossággal képes átadni a tárgyakat emberi kollégájának, és amennyiben szükséges ki is tud térni útjából. Ez utóbbi alapvető követelmény az ember és a robotok közötti közvetlen együttműködéshez.

04364-bionicworkplace-1532x900px

A gépi tanulás optimalizálja a munkafolyamatot

Az intelligens szoftver egyidejűleg képes feldolgozni az összes kameraképet, pozícióadatot és a periféria eszközökből érkező egyéb adatokat. A rendszer, mindezen információk felhasználásával összeállítja az optimális programsorozatot, majd a feladatokat felosztja a robot és egyéb eszközök között, hogy az ember számára a leghatékonyabb segítséget nyújthassa a munkavégzés során.

A rendszer minden tevékenység után valami újat tanul, mely egy folyamatosan bővülő, úgynevezett szemantikai térképet hoz létre. A hálózati útvonalak mentén tárolt algoritmusok így dinamikus következtetéseket vonnak le, melynek eredménye egy szabályozott, programozott és beállított sorrend, ami idővel egyre szabadabb munkavégzéshez vezet.

Távoli vezérlés VR-szemüveg segítségével

Az intuitív működési koncepció egy másik eleme a távoli vezérlés. Ennek megvalósítása érdekében, egy 3D sztereó kamera 180 fokos látószögben rögzíti a teljes munkaterületet, a képet pedig továbbítja a VR-szemüvegnek. A dolgozó így, a szemüveg segítségével élőben, távolról követheti a folyamatot, és irányíthatja a robotot.

00217-bionicworkplace-1532x900px

Világszerte alkalmazható tudásépítő elemek

A tanulásra képes intelligens munkahelyek – mint amilyen a BionicWorkplace is – és többfunkciós eszközök használata révén, az emberek és a gépek közötti együttműködés a jövőben még intuitívabbá, egyszerűbbé és hatékonyabbá válik. Amint az egyes tudásépítő elemek elsajátításra kerülnek, globális szinten elérhetővé lehet őket tenni. A jövőben így a munkahelyeket egy világméretű hálózattá lehetne alakítani, amelyben a megosztott tudáselemek mindig az adott környezetnek megfelelően szabhatók testre.

ForrásFESTO

További információ:

A FESTO Bionic Learning Network hivatalos honlapján.

 

Megosztás
[
    ]