Életnagyságú mamutot nyomtat a Materialise

A belgiumi Lierben talált mamutcsontváz 320 csontjának szkenjei alapján nyomtatott életnagyságú másolat a Materialise eddigi legnagyobb sztereolitográfiás projektje, amely 2018. októberétől lesz megtekinthető, a lelet feltárásának városában.

Mammoth1

A 19. század egyik legjelentősebb régészeti lelete, a Lier városában feltárt mamutcsontváz, az 1869-es feltárás óta megtekinthető a Belga Királyi Akadémia Természettudományi Intézetében (Royal Belgian Institute of Natural Science), Brüsszelben. Most, több mint 150 évvel később, a lelet – bár teljesen eltérő formában, de – visszatér eredeti városába.

A projekt hatalmas kihívást jelentetett a Materialise szakembereinek – a modellként használt eredeti, 320 db csontról először 3D szkenneket készítettek a múzeumban, ezeket pedig, az intézmény paleontológusának segítségével, egyenként rekonstruálták. A digitális visszaállítás folyamata rendkívül időigényes és aprólékos munkát igényelt, hiszen a szkennelt pontfelhőket, a Materialise Magics szoftver által is kezelhető CAD-modellekké kellett alakítani. Az eredeti kiállítási tárgy külső váza helyett a tervezők ráadásul egy olyan tartószerkezetet fognak kialakítani, ami részben a csontokon belül, kvázi észrevétlenül támasztja majd a hatalmas őslényt. Mindezt pedig előre implementálni kellett a lelet összeállítási terveibe, hogy minden gond nélkül illeszkedhessen.

Mammoth3

A csontokat egy a Materialise által kifejezetten ilyen, nagy kapacitást igénylő projektekhez gyártott, találóan Mammoth (mamut) névre keresztelt, sztereolitográfiás nyomtatóval készítik. A berendezés hatalmas nyomtatóágya 2100 x 700 x 800 mm-es, az egyes rétegek pedig 0,1 mm vastagságúak. A projekt megvalósításához a Materialise-nak minden szaktudására szüksége van a 3D nyomtatás területén, a szkennek optimalizálásától, a tartószerkezet tervezésen át egészen a nyomtatásig. A nyomtatási folyamat pedig még így is több, mint 1 hónapot fog igénybe venni. A csontokat ezután finiselik, festik és lakkozzák, hogy a lehető legnagyobb mértékben hasonlítson az eredetire.

Mammoth'_0

Gertjan Brienen, a Materialise projektmenedzsere elmondta: “A projekt különösen azért jelent nagy kihívást, mert különböző szakértőket kell összehozni, beleértve a mérnököket, a paleontológusokat és finiselő szakembereket. Emellett elképzeléseinket a kész modellt illetően szűk határidőkkel kell összehangolnunk. Az eredeti kiállítási darab ráadásul a 150 évvel ezelőtti, mára elavult tudásból adódó pontatlanságokat mutatott. Ilyen hiba volt például a farok hosszúsága, amiről ma már tudjuk, hogy rövidebb, mint eredetileg feltételeztük. A leletből továbbá hiányzik néhány csont, többek között a bal oldali agyar. Ennek pótlásához tükröztük a jobb oldalit és a Materialise 3-matic szoftverünkkel rekonstruáltuk, hogy hitelesebb darabot kapjunk, mint az eredetihez használt fa pótagyar. Helyreállítottuk a törött állkapcsot is, szintén az eredeti váz tükrözésével. Mindennek köszönhetően a 3D nyomtatott változat tudományosan pontosabb lesz, mint a valódi lelet.”

Mammoth2

A Materialise-nak egyébként nem jelent újdonságot a projekt, hiszen korábban is dolgoztak már régészeti leletek, például Tutanhamon és Ötzi múmiáinak 3D nyomtatott másának elkészítésén. Jelen projekt megvalósításában a brüsszeli múzeum rezidens paleontológusával, Dr. Mietje Germonpré-vel dolgoztak együtt.

“A 3D nyomtatás egyre gyakrabban bizonyítja, hogy rendkívül hasznos eszköz a paleontológia területén, hiszen lehetővé teszi a fosszíliák tanulmányozását anélkül, hogy károsítanánk az értékes eredetiket és gyakorlatilag világszerte ugyanazon a leleten dolgozhat együtt minden kolléga. Az első 3D nyomtatott teljes mamutcsontváz felépítésén dolgozni rendkívül egyedülálló élmény volt.”

– Dr. Mietje Germonpré

ForrásMaterialise

További információ:

A Materialise hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]