Egy új szerszám születése – koncepciótól a piacra vezetésig

Napról napra újabb és újabb forgácsolószerszámok jelennek meg a piacon, ám a fejlesztési folyamatról nem igazán hallunk. Tekintsük most át, hogyan lesz a koncepcióból valódi szerszám!

A Dormer Pramet vállalat minden évben arra ösztönzi termékmenedzseri és fejlesztőcsapatát, hogy újabb szerszámokkal rukkoljanak elő. Ennek a megbízott csapatnak az egyik tagja Jan Bittner. Jan 2015 januárjában csatlakozott a Dormer Pramethez és ekkor vált a nagyoló marószerszámokat fejlesztő csapat tagjává. Majdnem három évvel később piacra dobták az SBN10 marószerszám-családot és a BNGX lapkákat.

RandD team_5357_HQ

Az idő, amely a piacra vezetésig telt el jól mutatja a gyártó elköteleződését és befektetési hajlandóságát az innováció irányába. Olyan szerszámok és eszközök létrehozása a cél, amelyek magas hozzáadott értékkel rendelkeznek. Ismerjük meg a fejlesztési folyamatot Jan elbeszéléséből!

A Dormer Prametnél a termékfejlesztés első lépései a termékmenedzsment csapatra vannak bízva. Ők azok, akik kijelölik a célcsoportot és megkeresik azokat a piaci réseket, amelyekben érdemes új fejlesztésekkel előrukkolni. Karel Tiefenbach, a váltólapkás marószerszámok termékmenedzsere összeállította a specifikációt és konkrét célokat határozott meg a fejlesztőcsapat számára.

A Dormer Pramet célja, hogy a kettős negatív szögű marószerszámok között olyan termékkel álljon elő, amely magas előtolással képes elvégezni a megmunkálást, ezzel növelve az ügyfelek termelékenységét. Elvárás volt továbbá, hogy kétoldalú lapkákat tervezzünk, hiszen ezek jelentősen gazdaságosabbá teszik a használatot. Továbbá kiemelt szempont volt a megfelelő forgácstörési és -elvezetési tulajdonságok kialakítása is, amelyet nagyobb dőlésszög mellett is garantálnia kell a szerszámnak.

Természetesen az optimális technológiai képességek mellett a szerszámnak magas folyamatbiztonságot és rugalmasságot kell mutatnia. A szerszám és formagyártási iparág számára készítettünk szerszámot, amellyel nagyoló és simító műveletek is elvégezhetők.

Tervezési koncepciók

Jan a tervezési folyamatot Jan Vleck-kel kezdte, a vállalat terméktervezési és információs osztályáról, ő felelős a szerszámok tervezési folyamataiért. A feladathoz hozzátartozik, hogy a tervezett és gyártott termékekről rengeteg adatot gyűjtenek össze, amelyeket a későbbiekben elemzésekhez használhatnak fel.

RandD team_5281_HQ

A csapat első feladata az volt, hogy az új szerszámmal szemben megfogalmazott elvárásokkal kapcsolatban végezzenek kutatásokat a piacon lévő hasonló termékekről. A versenytársak és a cég termékportfólióját összevetve megállapíthatók azok a szempontok, amelyek mentén egyedi, mégis a piaci szükségleteket kielégítő termék jöhet létre.

Jan Bittner elmondta: “Mindenek előtt előzetes vizsgálatokat folytattunk, majd elkészítettük az első prototípusokat, amelyek segítségével ellenőrizhettük az ötleteink működőképességét. Ezt követően gyártottuk le az első mintadarabokat. Mindig előfordulhatnak kisebb hibák, vagy eltérések, de a fejlesztés ilyen korai stádiumaiban a legapróbb változtatásoknak is nagy hatása lehet – ezért alaposan körbe Kellett járnunk a lehetőségeket.”

RandD team_5221_HQ

“Például az egyik első mintadarabon vettük észre, hogy olyan megoldást alkalmaztunk, amely egy versenytársunk már létező szabadalmával szemben problémás lehet. Mivel sok vállalat dolgozik az iparágban és fejleszt újabb és újabb lapkákat és termékeket, nem könnyű elkerülni a hasonló véletleneket.”

“Habár a termékfejlesztőkkel együtt dolgozva módosítanunk kellett a tereméket, hogy egyedi kialakítást kapjon, így is elértük, hogy a megfogalmazott specifikáció minden elemét teljesítse a tervezett szerszám. Az így létrejött koncepciót a svéd és észak-amerikai kollégáinkkal is egyeztettük, akik ellenőrizték azt is, hogy nem ütközik-e a terv esetleg más gyártók szabadalmaival és védjegyeivel.”

“A Szellemi Tulajdon (Intellectual Property) osztályunkkal egyeztetve egyedivé tettük tehát a terméket – ez a fajta együttműködés számomra teljesen új volt. A tervezés minden egyes lépése során kapcsolatban voltunk ezzel az osztállyal és folyamatosan jeleztük, ha bármilyen apró módosítást végeztünk a koncepción. Biztosítanunk kellett, hogy az általunk létrehozott design nem sért semmilyen más jogilag védett szabadalmat. Végül sikerrel jártunk és egy egyedi, funkcionalitásában kiváló szerszámot hoztunk létre.”

Terméktesztelés

„2015-ben, a termékfejlesztés kezdetekor már rendelkeztünk egy ütemtervvel, amely segítségünkre volt abban, hogy 2017 novemberében piacra dobhassuk a BNGX lapkákat. A bevezetést a sales csapat sürgette ugyan, de a legfontosabb szempont az volt, hogy minőségi terméket hozzunk létre a megadott ütemterv betartása mellett.”

Action SBN10

„2016 második negyedévében kezdtük meg a tesztelési fázist. Ez számos üzemi tesztfolyamatot jelentett, amelyeket a partnereinknél folytattunk, hiszen ez a legjobb módja annak, hogy valódi megmunkálási környezetben, igazi feladatokban bizonyítsanak a szerszámok.”

„Biztosak voltunk benne, hogy jó terméket hoztunk létre, de ezt házon belüli vizsgálatokkal nem elég igazolni. Sokat tanultunk a külső tesztekből, ezek segítettek minket abban, hogy meghatározzuk azokat a területeket, amiken még volt mit fejleszteni.”

„Egy franciaországi tesztsorozat folyamán titánium, ausztenites acél, króm-nikkel ötvözet és rozsdamentes acél megmunkálását végeztük. Ezek rendkívül erős és szívós anyagok, amelyek nagy teljesítményű szerszámgépet és hasonló képességű szerszámokat követelnek a megmunkáláshoz.”

BNGX_ANHX inserts

„Ebben a környezetben vetettük össze az SBN10 szerszám és a versenytársak termékeinek képességét. Három munkadarab megmunkálása után a versenytárs lapka éle elhasználódott, a gépkezelőnek új élet kellett bevetnie a további megmunkálásokhoz. Az SBN10- esetén még a nyolcadik darab forgácsolása után sem mutatkozott hasonló mértékű kopás!”

„A jelentősen megnövelt szerszám élettartam mellett az anyageltávolítás volumene is 20%-kal nőtt. A partnerünket mindez teljesen lenyűgözte, azonnal meg szerette volna vásárolni az új szerszámot és további hét darabot rendelt a 2018 elején kezdődő előrendelési időszak során.”

„Több, mint 20 országban végeztünk próbamegmunkálásokat, köztük Franciaországban, Brazíliában, Lengyelországban, Kínában, Olaszországban, Csehországban és Németországban. Ezek közül összesen öt olyan tesztsorozat volt, amelynek eredményei nem feleltek meg az előzetes várakozásainknak. Viszont ezek is segítették a fejlesztést, mivel a hatékony tervezési és továbbfejlesztési folyamat egyetlen módja a tesztelés.”

SBN10 cutter and inserts

„Kritikus volt a gyors reakció a tesztek eredményeire. Minden hibát szinte azonnal orvosolnunk kellett és nagyon gyorsan kellett fejlesztenünk a terméket, még mielőtt újabb teszteknek vetettük volna alá.

„2017 júliusában visszatértünk egy németországi partnerünkhöz, ahol az egyik teszt nem sikerült túl jól. Itt másodszorra is ugyanazt a megmunkálást, ugyanazon körülmények között folytathattuk – tehát kiváló összehasonlítási lehetőségünk nyílt. Ezzel tudtuk bizonyítani, hogy a fejlesztéseink előnyösek voltak a termék megfelelősége szempontjából. A megmunkálás sikeresen futott ez alkalommal és megmutathattuk a partnerünknek, hogy az új termék jól dolgozik.”

„Ekkor döbbentünk rá, hogy készen állunk a termék piacra vezetésére. Újabb tárgyalások kezdődtek a Szellemi Tulajdon osztállyal, akik ellenőrizték az összes kapcsolódó szabadalom tartalmát és előkészítették a szükséges jogi dokumentumokat a bevezetéshez.

„Mindezt a termeléssel való egyeztetés követte – biztosítanunk kellett ugyanis, hogy a bevezetés időpontjára megfelelő mennyiségű lapka kerül majd legyártásra. Emellett a marketing tevékenységet és a kommunikációs feladatokat is elő kellett készíteni, csakúgy, mint a webes felületet és a szóróanyagokat.”

A termék piacra vezetése

A BGNX lapkákat a Dormer Pramet 2017 novemberében dobta piacra, közel három évvel a fejlesztések megkezdése után.

A 2018-as év folyamán a vállalat több, mint 30.000 BNGX lapkát gyárt majd különböző méretekben, és eltérő forgácstörő geometriákkal, a 450 marószerszám mellett, három variációban: menetes szármarók, szármarók és feltűzhető marók.

Jan hozzátette: „A termékfejlesztés valódi csapatmunka. Sok-sok ember munkájára van szükség világszerte egy új termék létrehozásához. A termékmenedzsmenttől a tervezésig, a technológiai csapat munkájától a termelésen át a tesztelés, a marketing és a sales feladatokig rengeteg munkatárs dolgozik együtt.”

RandD team_5491_HQ

“Minden osztály függ a többitől. Mindannyian kapcsolatban vagyunk egymással, enélkül nem lehetne sikeres a termék piacra vezetése. A termelési osztályunk feladata lesz a leendő termékek fejlesztése is. Néha csak arra figyelünk, ami éppen most jelent újdonságot ám a mi csapatunk feladata az, hogy a jövőbe tekintve előre lássa a jövő újdonságait is akár 10 évre.”

Forrás:Dormer Pramet

További információ

A Dormer-Pramet hivatalos weboldalán.

Megosztás
[
    ]