A függőleges megmunkáló-központok új méretei az 1850 mm elmozdulásra képes X-tengely és a maximum 3 000 kg kapacitás

A DMC V széria gépei évek óta meggyőző teljesítményt képviselnek a vertikális elrendezésű szerszámgépek piacán köszönhetően erős kialakításuknak, innovatív hűtési koncepciójuknak és a moduláris kialakításuknak. E tulajdonságaikkal sokrétű megoldást kínálnak a precíziós és keményforgácsolási megmunkálások területén. A DMG MORI ezeket az előnyös tulajdonságokat kihasználva és tovább fejlesztve alkotta meg a DMC 1850 V-t.

„A hatalmas stabilitás és merevség, melyet a tömör szürke öntöttvas gépágy kölcsönöz a berendezésnek, lenyűgöző”, mondja Markus Rehm a DECKEL MAHO Seebach GmbH ügyvezető igazgatója. A DMC 1850 V magas mechanikai pontossággal rendelkezik, amit hűen tükröz a munkadarabokon elvégzett megmunkálások pontossága is. A végeredmény pedig a mindhárom szinten elérhető kevesebb, mint 5 µm-es visszatérési pontosság, valamint a 20%-kal nagyobb forgácsoló sebesség. Az akár 1850 mm hosszú X-tengely mentén történő elmozdulás alapján a berendezés épp a DMC széria kisebb gépei és a nagyobb DMF széria közé sorolható. Az új vertikális megmunkálóközpont lehetővé teszi különböző rugalmas megoldások alkalmazását a gépgyártás, szerszámgyártás és a repülőgépipar felhasználói számára.

A DMG MORI új DMC 1850 V berendezése a kisebb DMC modellek és a nagyobb DMF mozgóoszlopos gépek közé sorolható.

A DMG MORI új DMC 1850 V berendezése a kisebb DMC modellek és a nagyobb DMF mozgóoszlopos gépek közé sorolható.

A különböző iparágak egyedi megoldásokat igényelnek. „Részletes piacelemzést követően sikerült az ipar különböző területein jelentkező követelmények kielégítésére szolgáló koncepciót megalkotnunk a DMC 1850 V célzott optimalizációjával.” magyarázza Markus Rehm. Ez az optimalizáció a berendezést nagyon rugalmassá teszi a 3 és 4 tengelyes gépek kategóriájában.

A hatalmas munkatérrel és nagy terhelést is elviselő asztallal rendelkező DMC 1850 V a DMG MORI válasza az ipar kihívásaira a vertikális elrendezésű megmunkáló-központok piacán. Az egyes tengelyek mozgatási távolsága 1 850 x 700 x 500 mm, a 2 160 x 750 mm területű munkaasztal pedig akár 3 000 kg tömegű munkadarabok elhelyezését is lehetővé teszi. Az 1 967 mm-re nyitható ajtó, és a tőle mindössze 677 mm-re lévő asztal közepe könnyen hozzáférhető, ergonomikus munkadarab behelyezést biztosít.

Az orsók nagy választéka széleskörű alkalmazhatóságot tesz lehetővé, a valamennyi tengelyre érvényes nagy sebességű, akár 42 m/perces lineáris mozgások, és 5 m/s2-es gyorsulások biztosítják a DMC 1850 V magas termelékenységét. A géphez tartozó standard inlineMASTER orsó mellé választható több, nagy pontosságú orsó egészen 40 000 percenkénti fordulatszámig, vagy a keményforgácsolási célokra alkalmas 288 Nm nyomaték kifejtésére képes powerMASTER orsó is. A MASTER orsóval ellátott modellek 2019 második felétől lesznek elérhetők. A DMG MORI ezekre 36 hónapos garanciát vállal majd – üzemórától függetlenül.

A DMC 1850 V alapverziója 20 szerszám elhelyezését biztosítja a tárban. Választható azonban nagyobb, akár 120 férőhellyel rendelkező szerszámtároló rendszer is a berendezéshez. A maximális szerszámhossz 400 mm. A gyártó a szerszámcsere-rendszert a munkatéren kívülre helyezte, ezzel elkerülhető a szerszámváltás közbeni ütközés, valamint megoldható a forgácsvédelem. A gépágy meredek, 35°-os lejtői, valamint a forgácselszállító szalag és a munkaterület öblítés biztosítja a megbízható forgácseltávolítást. A gépágy öblítés egy választható kiegészítő, mellyel még biztosabban elvégezhető a forgácshulladék eltávolítása.

Présszerszám autószőnyeg gyártásához

Présszerszám autószőnyeg gyártásához

A tengelyek mindkét oldalán megtalálható, közvetlenül hajtott golyósorsóknak köszönhetően a DMC 1850 V lenyűgöző felületi minőség megvalósítását, és a mindhárom szinten elérhető, 5 µm-nél kisebb ismétlési pontosság elérését teszi lehetővé. Ehhez a precizitáshoz a közvetlen abszolút mérőrendszer járul hozzá, továbbá az innovatív hűtőrendszer-kialakítás biztosítja a hőhatások elleni megfelelő védelmet. A hő elleni védelem kiterjed a motorra, a főorsó homlokfelületére, a golyósorsó csapágyházainak hűtésére az Y- és Z-tengelyeken, valamint a hajtómotorok és a golyósorsók csapágykarimáinak hűtésére az X-, Y- és Z-tengelyeken. Továbbá a DMC 1850 V X-tengelyének golyósorsós meghajtása és összes tengelyének nyomóvezetékei számára egy külön belső hűtőrendszerrel is el van látva, mely biztosítja a berendezés hosszútávú pontosságát.

A DMC 1850 V funkcionalitást előnyben részesítő, ergonomikus stealth design kialakítása is figyelemre méltó. A burkolaton található fénycsík világosan mutatja az aktuális gépállapotot, a szerszámtároló kényelmesen elérhető a kezelő számára, valamint az elől és a gép jobb oldalán található hatalmas nézőpaneleken keresztül bármikor könnyen tökéletes betekintést nyerhet bárki a munkatérbe. A mozgatható 21,5”-os multitouch kijelző minden helyzetben jó rálátást biztosít a munkafolyamatra az operátor számára. Vezérlés szempontjából a vásárlók választhatnak a SIEMENS 840 D solutionline illetve a HEIDENHAIN TNC 640 vezérlésre kifejlesztett CELOS között.

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]