Mindent az enkóderekről – Renishaw enkóder szeminárium

A Renishaw Hungary Kft. 2018. Június 14-én egész napos szeminárium keretében tartott szakmai és gyakorlati bemutatót a cég által gyártott enkóderekről, azok működési elveiről és a legújabb modellekről. Az első enkóder szeminárium lehetőséget teremtett a magyarországi felhasználók számára, hogy jobban megismerjék a termékeket és kapcsolatot építsenek a vállalat szakembereivel.

2018_06_14_Renishaw_szeminarium_08

A Renishaw neve a méréstechnikával akárcsak érintőlegesen foglalkozó szakemberek számára bizonyára ismerősen cseng. Az általuk forgalmazott eszközök azonban nemcsak azért számítanak népszerűnek, mert magas minőségi követelményeknek felelnek meg, hanem azért is, mert széleskörű támogatásban részesülnek a felhasználók a gyártói képviseletektől. A magyar leányvállalat júniusban az enkóderek világát, az eszközök működését és üzemeltetését kívánta bemutatni a hazai közönségnek.

Az első Renishaw enkódert 1989-ben dobta piacra a brit vállalat. A termékkör azóta hatalmas átalakuláson ment keresztül, majd az első lézeres modell megalkotása után sorra jelentek meg az újabb és újabb termékek, amelyek pontosabb, megbízhatóbb eredményeket nyújtanak és ellenállóbbak a környezeti hatásokkal szemben is. A rendezvény célja az volt, hogy az alapvető működés ismertetése mellett képet adjon az újdonságok alkalmazási területiről. A hazai képviselet munkatársai mellett a Renishaw UK és a szlovén leányvállalat munkatársai is tartottak előadásokat a termékcsoportokról. A szeminárium témájához kapcsolódóan az aktív rezgéscsillapításról Dr. Huba Antal, a BME Gépészmérnöki Kar MOGI Tanszékének professzor emeritusa tartott előadást.

Enkóderek A-Z

Az útmérő rendszerek feladata a szerszámgépeken és más berendezéseken az elmozdulás precíz mérése. A feladat kivitelezésére számos lehetséges megoldás létezik, a Renishaw enkóderek esetén is három különböző típus közül választhatunk: léteznek mágneses, optikai és lézeres elven működő változatok, amelyek alkalmazási területe jelentősen eltérhet egymástól. Az optikai elvű enkóderek nagy mérési teljesítménnyel rendelkeznek az általános felhasználásban, a mágneses elvű eszközök pedig érzéketlenebbek a szennyeződésekre. A legprecízebb applikációkhoz a lézeres enkódereket ajánlják, ezek kimagasló pontossággal és megbízhatósággal rendelkeznek. A típuson kívül fontos szempont lehet a kiválasztásnál, hogy inkrementális vagy abszolút enkóderre van szükség, ennek meghatározása mindig az adott feladattól függ. Kiválasztásnál figyelembe kell vennünk a beépítési környezetet, az elmozdulás nagyságrendjét, a szükséges pontosságot (- nemcsak a mozgás pontosságát, hanem az annak meghatározásához szükséges mérési felbontást is), valamint szerepet játszhatnak a költségtényezők is.

A szeminárium keretei között mutatkoztak be Magyarországon az AksIM és az OnAxis, mágneses enkóderek, valamint a Quantic és az Evolute optikai enkóderek is. A termékcsoportokat a felelős szakemberek prezentálták, így a mágneses enkóderekről Anja Kerin a szlovéniai székhelyű RLS képviselője beszélt. A Quantic termékcsaládot Mengling Pu, az Evolute-ot pedig Alex Matthews, a Renishaw UK mérnökei mutatták be. A lézeres eszközökről a hazai képviselet szakembere, Zelena Zsombor tartott előadást.

2018_06_14_Renishaw_szeminarium_20

AksIM
Érintésmentes, valódi abszolút mágneses enkóder forgómozgások elmozdulás mérésére, kimondottan kis beépítési helyekre.

OnAxis
Az OnAxis enkóder szintén forgómozgások mérésére alkalmas eszköz. Változatos kivitelekben kapható, így az alkalmazáshoz maximálisan illeszthető megoldás.

Quantic
Könnyen beépíthető, egyszerűen kezelhető optikai elvű enkóder, kompakt kivitelben. A legjobb teljesítményű univerzális enkóder típus a Renishaw kínálatában.

Evolute
Az Evolute valódi abszolút optikai útmérő rendszer a Revolute termékcsalád továbbfejlesztett változata. Érintésmentes, tartós enkóder, 50µm-es skálafelosztással, jól tolerálja a szennyeződéseket és beépítése is igen egyszerű.

A szemináriumon vendégelőadóként vett részt Lehotai Ádám, a Bibus Kft.-től, aki a szervohajtások tervezéséről tartott előadást. A Beckhoff szervohajtások működését pedig a hazai leányvállalat nevében Jamriska Péter mutatta be. A hajtástechnika világából érkezett előadók elsősorban az alkalmazási területekre fókuszáltak, illetve egy-egy projekt során kiemelték azokat a kényes területeket, amelyekre mindenképpen érdemes külön figyelmet fordítani a tervezésnél, a későbbi komplikációk elkerülése végett. A Beckhoff demójával pedig betekintést nyerhettek a résztvevők a motorok programozásába is – így került igazán helyre mindaz, amit a nap során az útmérésről és az útmérők alkalmazásáról hallott a közönség.

2018_06_14_Renishaw_szeminarium_13

A termékeket bemutató gyakorlati előadások és az elméleti, működési elveket leíró prezentációk egyensúlya valóban szemináriumi hangulatot teremtett, de a rendezvény, a szakmai tartalom mellett értékes kapcsolatépítési lehetőséget is biztosított a résztvevőknek.

[nggallery id=393]

További információ

A Renishaw hivatalos weboldalán.

Megosztás
[
    ]