KICKSTARTED 1. rész – Asztali marógépek

KICKSTARTED sorozatunkban, ahogy a név is sejteti, a Kickstarter, közösségi finanszírozású projekteket népszerűsítő portálon induló és azóta piacra jutó projektek közül mutatunk be néhányat. Sorozatunk első részében asztali marógépekről olvashatnak.

Olvasóink közül bizonyára sokan használnak CNC marógépeket. Ezek a berendezések mára több ízben bizonyították rátermettségüket, a gyártóipar szinte minden területén. Nagy, robusztus kialakításuk, telepítésük és üzemeltetésük miatt azonban nem kifejezetten mobilis berendezések.

Erre kínálnak alternatívát a különböző asztali társaik, amik ipari termelésre ugyan alkalmatlanok, hiszen teljesítményük és képességeik össze sem hasonlíthatók nagyobb testvéreikkel, viszont mindenki számára könnyen elérhetők, kezelésük egyszerű és szinte bárhol használhatók. Modellek, prototípusok, kisebb alkatrészek gyártását, hobbimegmunkálásokat pedig ezekkel is kiválóan végezhetünk.

Nomad 883 Pro

A Nomad 883 Pro asztali CNC marógépet azzal a céllal hozta létre a Carbide 3D csapata, hogy a technológiát mindenki számára elérhetővé tegye. A gyártáshoz csak egy 3D modellre van szükség, a Nomad hadrvere és szoftvere minden egyébről gondoskodik. A berendezéssel fa, fém, műanyag és kompozit anyagok egyaránt megmunkálhatók, így kisebb alkatrészek, de akár nyomtatott áramkörök is gyárthatók vele.

nomad_883_pro

A Nomad 883 Pro alig nagyobb egy asztali nyomtatónál, munkatere 8″ (203,2 mm) az X, Y és 3″ (76,2 mm) a Z tengelyen. Főorsója 50 W-os teljesítménnyel bír és akár 10.000 ford/perc-re is képes. A rendszert három szoftverrel; a Carbide Motion gépvezérlővel, a MeshCAM 3D CAM és a Carbide Create 2D CAD/CAM programokkal kínálják. A gép természetesen más CAM szoftverrel is használható.

EVO-ONE

A MakerDreams csapatának EVO-ONE névre keresztelt asztali marógépe mikronos pontossággal ígéri a számtalan megmunkálható anyag vésését, faragását és forgácsolását, egyszerű használhatóság mellett. Az EVO-ONE-t nagy munkatere és gyors főorsója teszi a piacon egyedülállóvá.

evo-one

Az EVO-ONE 15″ x 8,6″ x 4,7″-es (370 x 220 x 120 mm) munkaterülettel rendelkezik, 480 W-os főorsója pedig legfeljebb 22.000 ford/perc-es sebességre képes.

MicroMill

A cikkben sorolt gépek közül a MicroMill a legfrissebb projekt, előnye versenytársaival szemben a kedvező árazása. A MicroMill-el ugyanúgy dolgozhatunk fa, fém, műanyag és kompozit alapanyagokkal, de lehetőségünk van viasz és habszivacs (pl.: Foamex) megmunkálására is, így akár öntőformák gyártására is alkalmas lehet.

micromill

A MicroMill a fentiekhez képest kisebb, 115 x 100 x 64 mm-es munkatérrel rendelkezik, főorsója pedig legfeljebb 20.000 ford/percre képes.

Sorozatunk következő részében innovatív 3D nyomtató megoldásokat fogunk bemutatni.

Amennyiben Ön is találkozott közönségi finanszírozással támogatott gyártói projektekkel, írjon róla nekünk egy e-mailt az info@cnc.hu címre, és lehet, hogy az ön javaslatát is megemlítjük egy következő cikkünkben!

További információ:

A Carbide 3D hivatalos honlapján.

A MakerDreams hivatalos honlapján.

A MicroMill hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]