Munkáljunk meg több darabot egyszerre!

A termelékenységünk növelésének egyik legkézenfekvőbb módja lehet, ha egy darab helyett egyszerre többet munkálunk meg szerszámgépünkkel.

A Haas Tip of The Day sorozatának alábbi epizódjában kiderül, miért érdemes megfontolni egyszerre több darab egy gépen történő megmunkálását és, hogy ehhez milyen programra van szükségünk.

Egy adott darab megmunkálása során, a ciklusidő egy része a szerszámcserékkel telik, azaz a termelésen kívül esik. Ha egyszerre több darabot helyezünk a munkaasztalra, a szerszámcserét csak egyszer kell elvégeznünk, ezzel lényegesen csökkentjük a holtidőt, növeljük a termelékenységet. Nem elhanyagolható az sem, hogy így nem kell minden egyes darabnál nyitogatni az ajtót, behelyezni, kivenni, megtisztítani a darabot, elindítani és leállítani a gépet, amivel további időt spórolhatunk.

A munkadarabok tételes megmunkálásához az M97-es vagy M98-as programkódokat kell használnunk. Fájlkezelés és átláthatóság szempontjából előnyösebb az M97, hiszen míg ez egy fájlon belül tárolja az összes futtatni kívánt műveletet, addig az M98-as kód esetében minden egyes műveletet egy külön fájl tárol. Az M97-es program 1 fő- és 1 vagy több lokális alprogramból áll. A főprogramban megadjuk az egyes darabokhoz szükséges eltolást és hozzárendeljük a vonatkozó alprogramo(ka)t, amik a megmunkáláshoz szükséges szerszámo(ka)t és szerszámpályá(ka)t tartalmazzák.

Érdemes megjegyezni, hogy a módszer alkalmazás specifikus – a több darab nem jelent minden esetben kevesebb holtidőt. Nagyobb tételeknél elképzelhető, hogy a darabok tisztítására fordított idő egy-egy ciklus után meghaladja a megtakarított időt, de előfordulhat az is, hogy a szerszám a ciklus közben elkopik, és eltérő tűréseket kapunk.

Hogy ez ne fordulhasson elő, végezzünk tesztciklusokat. Így könnyen kideríthetjük, mekkora darabszám mellett tudjuk a legtöbb időt megtakarítani.

Az alprogram hívás, valamint a tételes munkadarabmegmunkálás feltétéleit jelen cikkünkben Haas vezérlő használatára vonatkozóan közöljük. FANUC és Heidenhain vezérlések esetén az M97-es kód nem használható a leírt folyamatban. Természetesen a kód használata nélkül is írható olyan NC program, amellyel elvégezhető több alkatrész egy felfogásban történő megmunkálása, de ehhez a Haas-tól eltérő vezérléseken alprogram hívásra (M98) és makrók használatára lehet szükség. További információ EZEN A LINKEN.

Ha Önnek is van egy tippje, amit szívesen megosztana a hasonló munkakörben dolgozó kollégákkal, vagy úgy gondolja, hogy mások számára is érdekes lehet, küldje el tapasztalatait az info@cnc.hu e-mail címre. 

További információk

A Haas Youtube csatornáján.

Megosztás

Papp Olivér

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]