Emberek, gépek és az első ökölpacsi

Magyarok a kiállításon

“Aki számít vagy számítani akar, annak tulajdonképpen kötelező itt lennie” nyilatkozta Dr Györgypál László a Pozitech Zrt. ügyvezetöje. Idén Hannoverben, különböző témákban hét magyar kiállító képviseltette magát sikeresen a nemzetközi kiállításon.  A HANNOVER MESSE-n ünnepelte 25. születésnapját a Meta-Vulk Kft., akik immáron 24. egymást követő alkalommal állítottak ki Európa legelismertebb ipari kiállításán. Minden magyar kiállító egyöntetűleg úgy nyilatkozott, hogy a HANNOVER MESSE-n érdemes  volt részt venni a minőségi látogatók és a szakmailag magasan képzett kiállítók végett.

hannovermesse

Emberek, gépek és az első ökölpacsi

A német kancellár Angela Merkel és a mexikói elnök  Peña Nieto  is tiszteletüket tették a HANNOVER MESSE/CeMAT egyik napján. Arra felkérésre, hogy rázzanak kezet az egyik robottal, mindketten egy sokkal informálisabb gesztussal reagáltak és baráti ökölpacsival köszöntötték a robotot, szimbolizálva a természetes interkaciót az emberi lét, a digitalizáció, a gépi világ és a robotok között.

“A technológia nem arra hivatott, hogy velünk, az emberekkel versenyezzen, hanem, hogy segítsen minket.  Ez a legfontosabb üzenete a hannoveri kiállításnak, mely globális központja az ipar digitális átalakulásának.” nyilatkozta Dr. Jochen Köckler,a Deutsche Messe Igazgatótanácsának elnöke, a HANNOVER MESSE és CeMAT zárónapján. “A fókusz egyértelműen az emberi tényezőn van, mi hozzuk a döntéseket és mi határozzuk meg a diskurzust. A gépekkel történő interkaciók és az informatika világa óriási előnyhöz juttat minket a gyártás a logisztika és az energiaipar területén. ”

Az “Integrated Industry – Connect & Collaborate” mottó alatt 210,000 látogató tapasztalta meg az iparági újításokat és 5 800 kiállító képviseltette magát HANNOVER MESSE & CeMAT kiállításon. Olyan témákat,  mint – a gépi tanulás, a mesterséges intelligencia, az ipari informatikai platformok, az eMobility energiagazdálkodási hálózatok bővítése, a robotok, az autonóm rendszerek alkalmazása a termelésben és az intralogisztikában, valamint a munkavállalók integrált gyárban betöltött szerepe- intenzív diskurzus tárgyává tették a standokon a kiállítók.

Az esemény hivatalos partnerországa, Mexikó innovatív üzleti partnerként és ipari helyszínként definiálta magát.

“Az új platform alapú üzleti modellek, a digitálizáció használata és a gépi tanulás kezdeti tapasztalatai egyre fontosabb szerepet játszanak a gépipar területén. A HANNOVER MESSE olyan hely, ahol az emberek bemutatják és megbeszélik a jövő technológiai változásait és ezért elégedettek lehetünk  a kiállítás eredményeivel. A Német Mérnök Szövetség hiszi, hogy az automatizálás, a szoftver és az intralogisztika továbbra is meghatározza a HANNOVER MESSE fő karakterét.” nyilatkozta Thilo Brodtmann, a Német Mérnök Szövetség (German Engineering Federation (VDMA) ügyvezető igazgatója.

A HANNOVER MESSE ismét bebizonyította, hogy a globális iparági átállásban az ipar 4.0 abszolút bázisa. A digitalizáció és az összekapcsolhatóság fő jellemzői továbbra is az ember-gép együttműködése, a mesterséges intelligencia új formái és a kiterjesztett értékteremtő hálózatok, melyeket először itt, Hannoverben mutattak be.

“Mindez még nagyobb összekapcsolódást igényel, ezért a Német Elektromos és Elektronikus Gyártók Szövetsége (ZVEI) már kezdettől fogva szeretne egy az ipar számára alkalmas 5G hálózatot.”– mondta Dr. Klaus Mittelbach, a ZVEI ügyvezető igazgatója. “A HANNOVER MESSE két másik kulcsfontosságú üzenetet is közvetített. Először is, hogy előrehaladni a technológiai fejlődésben és a társadalmi jólét útján csakis együttműködve vagyunk képesek és nem pedig a protekcionizmus vagy az elszigeteltség révén. Másodsorban hogy kiemelten fontos a fiatal diákokat közvetlen kapcsolatba hozni a technológiával – ahogyan ezt a rendezvényen is tettük – hisz ez nagyszerű módja annak, hogy felkeltsük az érdeklődésüket. Továbbá még többet kell tennünk ahhoz, hogy folyamatosan fenntartsuk a figyelmüket, hiszen ők képviselik a közeljövő pótolhatatlan munkaerejét”

A kiállításra az összesen 210 000 látogató közül, több mint 70 000 külföldről érkezett, ami 30 százalékos külföldi jelenlétet mutat. Kína vezette a külföldi látogatói statisztikákat összesen 6500 látogatóval, őt Hollandia követte (5.300), majd Lengyelország (2.700) és az Egyesült Államok (1.700). A partnerországból, Mexikóból 1400 látogató érkezett.

A kiemelt központi témák közé tartozott az idei HANNOVER MESSE-n a folyamatos konvergnica az informatika és a gépipar, az ipari informatikai platformok és más új üzleti modellek között, valamint a mesterséges intelligencia gyári környezetre gyakorolt közvetlen hatása. A digitalizált és integrált gyártás egyik kulcsfontosságú tényezőjeként, a hajtástechnikát és a fluidtechnikát határozták meg az automatizálási csarnokok kiállítói.

A termelés és logisztika szoros integrációja kulcsfontosságú volt a CeMAT csarnokokban – nem meglepő módon, hiszen a digitális gyár egyszerűen nem tud intelligens logisztikai rendszerek nélkül működni. A termékek közé tartoznak az ipari teherautók, az autonóm szerelvények, a komissiózó robotok és a teljes rendszerek. A további fontos témák voltak a segítő/kiegészítő rendszerek, mint az exoskeleton-ok, a kiterjesztett valóság és a robotok. Az agilis gyártás és az intralogisztika autonóm közlekedési rendszerekre, drónokra és intelligens személyi asszisztensekre (IPAs) támaszkodik. Az ember és a gép együttműködésének trendje folytatódik.

Az energiával kapcsolatos csarnokokban az energiatakarékosság közvetlen összefüggésben jelent meg a klímavédelemmel. A jövő környezetbarát mobilitását hangsúlyozva a fókusz a decentralizált, intelligens energiarendszereken és az infrastrukturális megoldásokon volt.

Több, mint 160 mexikói vállalat vett részt a kiállításon, hogy bemutassák termékeiket és innovációikat. Angela Merkel német kancellár és Enrique Peña Nieto mexikói elnök egyetértett abban, hogy a haladás, fejlődés és ezzel együtt a jólét csakis nyílt piacokon érhető el. A mexikói részvétel tökéletesen illeszkedik a Mexikó és az Európai Unió között megkötött nemzetközi szabadkereskedelmi megállapodás kontextusába.

A következő HANNOVER MESSE 2019 április 1-5 között kerül megrendezésre. Az esemény hivatalos partnerországa Svédország lesz. A következő CEMAT-ot pedig 2020, április 20-24 között látogathatjuk egyidejűleg a HANNOVER MESSE-vel.

További információ

A Hannover Messe szakkiállítás honlapján.

A Deutsche Messe AG magyarországi képviselete honlapján.

Megosztás
[
    ]